Kdaj naj se otrok začne učiti plavati?

Otroci obvladajo osnovne gibalne spretnosti v vodi pri štirih letih, spretnosti, nujne za plavanje, pa razvijejo pri petih letih in pol.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prvi tečaji so namenjeni navajanju na vodo, otrok se nauči, da lahko potopi obraz pod vodo in da mora pri tem zapreti usta.

Igor Napast

Otroci se morajo čim prej naučiti plavati, saj lahko le tako preprečimo, da bi se med kopanjem v morju ali bazenu utopili. Poleg tega, da je plavanje koristno za zdravje, je tudi nadvse zabavno. Toda pri kateri starosti naj otrok začne obiskovati tečaj plavanja? Odgovor se glasi - po dopolnjenem četrtem letu starosti. Mnoge plavalne šole ponujajo tečaje plavanja že za šestmesečne dojenčke. Starši zato pogosto čutijo, da so pod pritiskom, naj začnejo otroci šolo plavanja obiskovati kar se da zgodaj.

Prvi tečaji plavanja so koristni, ker se otrok pri njih predvsem navaja na vodo. Nauči se, da lahko potopi obraz pod vodo in da mora pri tem zapreti usta. To je lahko tudi dobra priložnost za tkanje vezi med otrokom in starši, saj so med uro plavanja v vodi skupaj. Raziskave celo nakazujejo, da lahko zgodnje učenje plavanja izboljša gibalne, kognitivne in jezikovne spretnosti otroka pri starosti treh do petih let. Toda dojenčki se lahko v vodi naučijo le osnovnih motoričnih spretnosti, ni pa mogoče od njih pričakovati, da se bodo naučili plavati ali da se bodo sposobni ustrezno odzvati v nepredvidljivih situacijah.

Za zdaj sicer še ni bilo opravljenih veliko raziskav glede tega, pri kateri starosti je za otroka najbolje, da začne obiskovati tečaj plavanja. Toda študije iz Avstralije nakazujejo, da otroci postanejo dovolj samozavestni in obvladajo osnovne gibalne spretnosti v vodi pri štirih letih ne glede na to, pri kateri starosti začnejo obiskovati plavalno šolo.

Raziskovalci tudi poročajo, da otroci spretnosti, nujne za plavanje, razvijejo pri petih letih in pol ne glede na to, ali se začnejo plavanja učiti pri dveh, treh ali štirih letih.

Obstajajo tudi dokazi, da se, če otroci v starosti dveh do štirih let obiskujejo tečaj plavanja, izboljšajo njihove plavalne sposobnosti in njihovo vedenje ob bazenu.

Ključna je doslednost

Starši včasih svoje otroke vpišejo v plavalno šolo, ko so ti še zelo majhni, nato pa jih, še preden razvijejo minimalne plavalne sposobnosti, izpišejo, ker niso zadovoljni z visokimi cenami ur plavanja ter na videz počasnim napredkom otroka. Tečaje prilagajanja na vodo in plavanja je v preteklih dveh letih močno ovirala tudi pandemija covida-19. Nekateri otroci so se vrnili v plavalno šolo in nadoknadili zamujeno, nekateri pa ne, bodisi zaradi visokih cen ur plavanja bodisi ker so se preusmerili v drug šport ali aktivnost. Če torej nameravate otroka vpisati v tečaj plavanja, naj ga obiskuje vsaj tako dolgo, da bo razvil dovolj dobre plavalne sposobnosti, da bo med kopanjem v bazenu ali morju varen. Pred tem premislite, ali je vaš otrok dovolj zrel in pripravljen na učenje plavanja. Preračunajte si stroške, povezane z urami plavanja, in kdaj se utegne ta investicija najbolj obrestovati.

Otrok naj tečaj plavanja obiskuje vsaj tako dolgo, da bo razvil dovolj dobre plavalne sposobnosti, da bo med kopanjem v bazenu ali morju varen.

Igor Napast

Kateri je najboljši način učenja plavanja?

Verjetno se sprašujete, ali je bolje, da otrok šolo plavanja obiskuje celo šolsko leto, vendar samo enkrat na teden, ali da ga vpišete na intenzivni tečaj plavanja med šolskimi počitnicami, v okviru katerega bo imel en ali dva tedna ure plavanja vsak dan. Odgovor na to vprašanje je odvisen od vašega družinskega urnika in ponudbe plavalnih tečajev v vašem kraju. A tudi če se boste odločili za intenzivni počitniški tečaj, poskusite poskrbeti, da bo imel vaš otrok možnost redno vaditi spretnosti, ki se jih je naučil v bazenu. Raziskave so pokazale, da pogosteje ko se otrok kopa v bazenu, morju ali jezeru, bolje se bo odrezal na plavalnem tečaju. Strokovnjaki priporočajo, da otrok hodi na plavanje vsaj enkrat na 14 dni. Vsako leto smo priča številnim utopitvam otrok, zato je izredno pomembno, da malčki čim prej osvojijo dovolj plavalnih spretnosti, da bodo v vodi varni. Poleg tega morajo biti med kopanjem v bazenu, morju ali jezeru ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Priporočljivo je, da ta opravi tečaj oživljanja, da lahko v primeru nesreče otrokom takoj pomaga.

Amy Peden predava o preprečevanju poškodb na univerzi v Novem Južnem Walesu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta