Izkoristite zimske radosti: Pet predlogov, kam z otroki pozimi

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
10.12.2021 06:00

Ni lepšega kot zimske radosti na snegu - smučanje, sankanje, kepanje, skrivalnice. Če snega ni, lahko hladnejše dneve izkoristimo za drsanje ali krajše izlete, prezeble kosti pa bo najbolj ogrela topla termalna voda

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Foto: Shutterstock

Shutterstock

Ne bo držalo, da je v zimskih mesecih, predvsem zaradi nizkih zunanjih temperatur, bolje ostati v toplem zavetju doma. Aktivno preživljanje prostega časa na prostem vpliva na otrokovo psihofizično zdravje izjemno pozitivno. Ne le da si otrok s tem krepi imunski sistem, temveč si tudi izboljšuje telesno kondicijo in gibalne sposobnosti ter samopodobo. Zima je lahko prav tako očarljiva kot poletje in jesen. Pred vami je pet nasvetov za prijetno preživljanje zimskih dni.

1. Smučanje je najbolj priljubljen zimski šport, nad katerim se navdušuje tako mlado kot staro. Prvi pogoj za uživanje sta ustrezna športna oprema in dobro smučarsko znanje. Če vaš malček še ni naredil korakov v pancerjih ali stal na smučeh, je to zimo idealna priložnost, da ga vpišete v eno od smučarskih šol. Tam bodo poskrbeli, da bo vaš otrok med vijuganjem po zasneženih strminah užival in se varno počutil. Smučišč, prilagojenih za smučarje začetnike, je v Sloveniji dovolj - od Mariborskega Pohorja do Rogle in Kranjske Gore.

Foto: Shutterstock

Shutterstock

2. Sankanje nič ne stane, pa tudi opremo najdemo v domači omari. Potrebujete zgolj nepremočljivo obutev in toplejša oblačila z vsemi potrebnimi dodatki - rokavicami, šali, kapami -, ki vas bodo ščitili pred mrazom. Sankanja si seveda ni mogoče predstavljati brez sani, a tudi tukaj je izbira pestra. Bolj priporočljiv je nakup lesenih sani, saj so bolj stabilne kot plastične. Pri slednjih obstaja nevarnost, da se razletijo oziroma poškodujejo že na neravnem terenu. V Sloveniji je kar nekaj lepo urejenih sankaških prog, najdete jih v Kranjski Gori, na Arehu, Starem vrhu, Rogli in Celjski koči.

3. Drsanje je še en zabaven zimski šport, ki ne zahteva profesionalnega učitelja, ampak lahko njegove osnovne tehnike svojim otrokom pokažejo starši sami, seveda če znajo drsati. Pri učenju bodo otrokom na ledu v veliko pomoč tudi pomagala, na katera se je mogoče opreti med drsanjem. Drsanje na prostem bo tudi letos organizirano po številnih slovenskih mestih in krajih, če pa vas mikajo naravna drsališča, se odpravite na jezero v Rakitni, na Cerkniško ali na Bloško jezero.

4. Skrivalnice v snegu so zimska radost, pri kateri lahko sodelujejo tako otroci kot odrasli, če je le dovolj snega. Za dodatno popestritev lahko poskrbite z neonskimi svetlečimi palicami, ki jih uporabite kot namige za sledenje. Otrok naj sledi svetlečim palicam, na koncu pa naj ga čaka presenečenje. Igra pride še bolj do izraza zvečer ali ponoči. Snežno odejo pa lahko izkoristite tudi za opazovanje, saj je ponavadi polna različnih živalskih sledi. Otroka vzpodbudite, naj sledi odtisom živalskih tačk v snegu in ugiba, čigave so.

5. Kopališča so primerna izbira za otroke v vseh letnih časih in v vsakem vremenu, še zlasti pa pozimi, ko nas na prostem zebe do kosti. Z nazivom družinam prijazno kopališče se v Sloveniji ponašajo Terme Čatež, Vodni park Bohinj, Terme Olimia v Podčetrtku in Terme 3000 v Moravskih Toplicah, svojevrstno doživetje pa mladim in starim obljublja Thermana Laško. Le na kopalke ne pozabite!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta