Zasloni kot varuške: Strokovnjaki so si enotni, da otroci, mlajši od dveh let, naj ne bi bili izpostavljeni elektronskim napravam

Andreja Kutin Andreja Kutin
06.12.2021 05:00
Že brez epidemije smo preveč časa priklenjeni na zaslone, epidemija je zadeve še poslabšala in velikokrat postanejo elektronske naprave tudi varuške. Kaj sledi?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vsak starš ve, kako zelo hipnotično deluje zaslon telefona na malčke. Deloma zato, ker jim jih vztrajno jemljemo iz rok, deloma zaradi bleščave. Ne le tablice, telefoni, ampak tudi risanke malčke za vsaj nekaj časa umirijo, kar je v koronadobi zelo mamljiva možnost tudi za starše, sploh ker so včasih zasloni edina varuška v gospodinjstvu.

Ne le malčki, tudi starši so pretirano pripeti na zaslone, poudarja Lea Šantl, strokovna delavka v Centru Šteker, kjer spodbujajo uravnoteženo rabo zaslonov: "Vsi se bolj ali manj zavedamo, da dojenčki in malčki naj ne bi bili izpostavljeni zaslonom, saj visoka izpostavljenost vpliva na kognitivni, čustveni in tudi fizični razvoj. V zgodnjih letih življenja se otroci največ naučijo prav v interakciji s primarno odraslo osebo. V prvi vrsti so v tem obdobju pomembni čustveni stik ter ljubeči in sočutni starši. Ko starši preživljajo čas z otrokom, je ključno, da so v polnosti prisotni in da je njihova pozornost pri otroku. To v praksi pomeni, da med igro z otrokom ne pogledujejo na zaslon, da ne uporabljajo naprav, kadar ga vozijo z vozičkom, ampak so z njim v interakciji in se nanj odzivajo. Na to morajo biti pozorne tudi doječe mame: ob dojenju naj bo mati čustveno prisotna in takrat naj ne uporablja svojega pametnega telefona."

Ne le čas, tudi vsebina

Kdaj, koliko in s kom, če sploh pred zaslone? Strokovnjaki so si enotni v tem, da otroci, mlajši od dveh let, naj ne bi bili izpostavljeni zaslonom. Pri tako majhnih otrocih se uporaba zaslonskih naprav odsvetuje - razen v določenih izjemah, kadar gre za video klic z znano osebo. Med 18. in 24. mesecem starosti se priporoča, da starši gledajo digitalne vsebine skupaj z otroki.

Pri otrocih v starosti od dveh do petih let se priporoča uporaba zaslonskih naprav do približno eno uro na dan, prav tako v spremstvu staršev.

Pri tem se je pomembno zavedati, da ni ključnega pomena le čas, ki ga otrok preživi pred zasloni, ampak tudi vsebina. Odrasli morajo vedeti, kaj otrok gleda, da lahko po potrebi preprečijo izpostavljanje nasilju, preklinjanju, prepirom ter drugim razvojno prezahtevnim vsebinam, ki bi mu znale biti strašljive. Starši naj vsebino skrbno izberejo, poudarek naj bo na pozitivnih sporočilih in vrednotah. Pri izbiri vsebine si lahko pomagamo z oznakami PEGI za video igre, starostnimi in vsebinskimi oznakami za druge vsebine ter spletno stranjo Common Sense," svetuje Šantlova.

Zasloni niso varuške in vzgojitelji

Raziskave kažejo, da so zasloni v času koronavirusa postali varuške. Tudi če si starši kdaj pomagajo s tehnologijo, da otroka za pol ure zamotijo, ker morajo opraviti kakšno nujno zadevo, je pomembno, da je to izjema in ne vsakdanja praksa. Kadar otrok na primer joče, naj ključni bližnji ne uporabijo telefona ali drugih tehnologij, s katerimi bi ga skušali pomiriti, izpostavi kar pogosto prakso Lea Šantl. "Kadar otroka preplavijo določena čutenja, je ključno, da se odrasli odzovemo, mu pomagamo pri regulaciji čutenj in ga pomirimo. Tako bo dobil pomembno sporočilo, da so vsa čustva sprejemljiva in da v stiski ne ostane sam. Z zasloni torej ne odvračamo pozornosti z namenom tolažbe, prav tako zaslonskih naprav ne uporabljamo za nagrajevanje ali kaznovanje otroka. Tudi vpeljevanje dnevnih rutin, kot so spanje, hranjenje, umivanje zob se ne sme naslanjati na pomoč zaslonov. Skratka zaslon nikoli ne sme postati nadomestilo za starša in njegovo pozornost. Otroci zelo hitro rastejo; določeni mejniki se zgodijo le enkrat in jih nikoli več ni mogoče nadoknaditi ali doživeti, zato je še toliko bolj pomembno, da so starši ob takšnih dogodkih prisotni in jih izkusijo skupaj s svojimi otroki," dodaja strokovnjakinja.

Kako odvaditi otroka, ko se je že privadil na impulze?

Odrasli odločajo, koliko časa bo otrok izpostavljen zaslonom, in ne obratno. Če opazijo, da je njihov malček preveč časa pred zasloni, naj mu ta čas postopoma omejijo. Pri tem sta pomembni doslednost in vztrajnost.

"Da bo lahko otrok zvečer hitreje zaspal, je dobro, da zaradi vpliva modre svetlobe risank ne gleda tik pred spanjem. Takrat naj raje skupaj s starši prebere kakšno lepo pravljico, ob kateri se bo umiril in tako lažje zaspal.

Če si odrasli želijo, da bi otrok zaslonske tehnologije uporabljal uravnoteženo, je v prvi vrsti pomembno, da to počnejo tudi sami. Starši naj bodo torej zgled, kar se tiče rabe mobilnega telefona oziroma zaslonskih naprav. Čeprav se je nanj lažje osredotočiti, na otroke ne vpliva le čas, ki ga pred zasloni preživijo sami, ampak tudi čas, ki ga pred zasloni preživljajo ključni bližnji. Ali smo jim pripravljeni postaviti dober zgled in se obnašati odgovorno? Za začetek to storimo tako, da odložimo telefon, kadar smo z njimi, in se zavestno odločimo za gradnjo odnosa," pravi Šantlova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta