Knjiga je lepo darilo, če le izberemo pravo. Katere knjige so se letos največkrat znašle pod smrečico?

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
26.12.2021 04:25

Knjige ostajajo (ali morda znova postajajo) zaželeno darilo za otroke in odrasle.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nakup knjige za otroka je najboljša naložba. Foto: Tit Košir

Tit Košir

V preteklih hektičnih nakupovalnih dneh so bile zelo oblegane tudi knjigarne. V vseh založbah so v decembru zabeležili povečan obseg prodaje, tako v fizičnih trgovinah kot na spletu, v nekaterih se je prodaja v decembru celo podvojila, k čemur so prispevali tudi boni 21, ki jih je še vedno mogoče izkoristiti za nakup knjig.

"Knjiga je eno najprimernejših in najlepših daril, ker ima trajno vrednost, ni nekaj, kar bi se pokvarilo po dveh mesecih, ampak se lahko prenaša tudi skozi generacije," pravi Mojca Benedičič iz založbe Učila.

"Knjige kot darilo so tudi nekaj posebnega, saj lahko vanje priložimo posvetilo in s tem darilo naredimo bolj osebno, intimno," meni Laura Štraus iz Mladinske knjige.

"Prepričana sem, da bo tiskana knjiga ostala pogosto decembrsko darilo ali pa darilo nasploh. Je univerzalno darilo, ne obstaja kategorija ljudi, za katero je ne bi bilo mogoče najti – ne bere vsakdo leposlovja in poljudnoznanstvenih knjig, zato pa mogoče rad kuha, vrtnari, hodi na izlete, se sprehaja s psom, fotografira ... skratka, za vsakogar se najde prava. Sploh bi bilo treba mnogo bolj spodbujati k obdarovanju s knjigami. Mnoga darila končajo v smeteh, knjige pa ne zavržeš, če drugega ne, jo postaviš na knjižno polico," dodaja Bronislava Aubelj iz Modrijana.

Na vprašanje, katere knjige so bile največkrat kupljene kot božično ali novoletno darilo, je težko odgovoriti. Precej je to odvisno tudi od programa založbe, saj so nekatere bolj specializirane, druge pa imajo širši izbor in s tem tudi širši krog kupcev. "Knjige so lepo darilo za vsakogar, samo pravo je treba izbrati," pravi Tjaša Lešnik iz založbe Pivec. Pred novim letom so pri njih največ povpraševali po Legendi - biografiji Marcosa Tavaresa, ki sta jo zapisala Janja Vidmar in Boštjan Narat.

Knjiga je univerzalno darilo, ne obstaja kategorija ljudi, za katero je ne bi bilo mogoče najti. Foto: Arhiv Večera

Arhiv Večera

Prodajni hit je že od lani Štajerski árgo, jezikovni priročnik za vse Štajerce in Neštajerce, letos se mu je pridružil še koledar Štajerski árgo. Veliko prodajo tudi kuharskih knjig, še vedno je zelo priljubljena klasika mojstra Ivačiča.

"Če človeka vsaj malo poznamo, ni težko izbrati pravega knjižnega darila zanj," so prepričani v založbi Učila. Tam so tudi letos za darila največ prodali Guinnessove knjige rekordov, otroških knjig za vsa starostna obdobja, knjig z izborom navdihujočih citatov za vse leto ter uspešnic, ki so se dobro prodajale že prej.

"Pri Mladinski knjigi je letošnji december poleg Zajčkove hišice Anje Štefan tudi v znamenju Božičnega pujsa J. K. Rowling, med izvirnimi kriminalkami naše hiše je na prvem mestu Evidenca Mojce Širok. Od kuharskih priročnikov sta v ospredju obe knjigi Urške Fartelj 220 stopinj poševno. Glede na prodajo v prvih dneh po izdaji veliko obeta tudi Repa in krompir, nova veganska kuharica Saša Škete," je naštela Laura Štraus.

Pri Modrijanu bi radi čim več kupcev nagovorili s tremi novimi knjigami za otroke (pa tudi odrasle): Divjo simfonijo Dana Browna, slikanico To je knjiga Lana Smitha in knjigo Vsi skupaj štejejo Kristin Roskifte. "Otroci bi morali dobiti knjigo v trajno last vsak mesec, konec leta pa še kakšno več. Nakup knjige za otroka je najboljša naložba, to je bilo že neštetokrat napisano in izrečeno," pravi Bronislava Aubelj. Letos so pri Modrijanu ponatisnili tudi Idiota in tako ob 200. obletnici rojstva Dostojevskega razveselili tiste, ki so prvo izdajo Bajtovega prevoda iz leta 2013 zamudili.

Pri založbi LUD Literatura, katere program je namenjen zahtevnejšim ali bolj specifičnim bralcem, največ prodajo naslovov iz zbirke Prišleki, v kateri izdajajo sodobno slovensko leposlovje. "Letos so takšne knjige Včasih Esada Babačića, Panova piščal Josipa Ostija in čisto sveži Triger Davorina Lenka. Vsako leto pa se nekaj kupcev odloči podariti tudi letno naročnino na revijo Literatura," so pojasnili.

Zelo specifične bralce ima tudi založba KUD Police Dubove, ki nagovarja predvsem knjižne sladokusce, ki knjige v roke jemljejo zaradi kvalitetne vsebine in jezikovnega bogastva. "V novembru in decembru so bralci največkrat naročili Jakobove bukve poljske nobelovke Olge Tokarczuk, zelo radi podarijo poljskega klasika znanstvene fantastike Stanisława Lema (romana Solaris in Gospodov glas), priljubljene pa so tudi češke avtorice, npr. Alexandra Berková (Temna ljubezen in Knjiga z rdečimi platnicami) in Radka Denemarková (Prispevek k zgodovini radosti, Spalne hibe in Jaz pa vprašam, kdo to tolče)," pravi Tatjana Jamnik.

Pri Beletrini so v prednovoletnem času na seznamu najbolj prodajanih knjig Jančarjeva klasika To noč sem jo videl, komplet Klasične Beletrine (2. letnik), kriminalka Irene Svetek Rdeča kapica, Kingov Obstati 1. in 2. del, Lainščkov Kurji pastir. Še vedno se dobro prodajata Rac: biografski roman Petre Pogorevc in Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, pa tudi knjižne novosti: Zablode feminizma Vesne V. Godina, Plasti odzidanih daljav Tine Kozin ter Josip Jurčič: pripovednik svojega in našega časa Urške Perenič.

Pri Didakti prodajo največ slikanic in drugih knjig za otroke (npr. stripe Calvin in Hobbes, priročnike, enciklopedije), ker jih podarjajo tako starši, za knjige kot darilo pa se odločajo tudi v podjetjih, šolah, vrtcih, občinah ... Med knjigami za odrasle gredo najbolj v prodajo kuharske knjige, priročniki in romani.

Tudi kupci knjig založbe Sanje se največkrat odločijo za nakup knjige kot darila za otroke. V letošnjem decembru so izbirali Zvezdico Zaspanko, Kirko, Pogovore s prijatelji, Pesmi muce potovke Svetlane Makarovič in druge knjige za otroke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta