Kolumna Marka Crnkoviča: Prodajanje megle pod blagovno znamko Janša milde sorte

12.12.2021 07:00

Če nakladaš, nakladaj Konkretno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Medtem ko sočustvujemo z mobilnimi gostinci, ki jih je vlada od danes na jutri vrgla na finto z veselodecembrskimi štanti - in pri tem še jadikujemo, da brez kuhanca ne bomo preživeli zime -, pa se na političnem prizorišču dogaja nekaj še veliko bolj absurdnega. Prihaja do normalizacije političnega nakladanja in prodajanja megle. Tja v en dan in za vsak dan. Še 133 dni.

Obljubaško tvezenje

Obstajata dva recentna primera. Prvi - trivialen v svoji brezveznosti - je Počivalškova komična izjava o razmnoževanju Slovenk in Slovencev.

Aktualni minister za gospodarstvo je ob ustanovitvi stranke Konkretno, sestavljene iz svoje SMC in Kovščeve GAS, v osrednjem vladnem mediju namreč rekel, da "moramo nekaj storiti, da nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva".

Za ustanovitev Konkretnega mi osebno ne bi moglo biti manj mar. Ampak da stranka z butastim PR-imenom začenja svoje politično udejstvovanje z obljubaškim tvezenjem, se mi zdi poden, ki je v enaki meri vreden tako prezira kot pozornosti. Kaj tako nemogočega nismo slišali že od volitev 2008, ko je Erjavec flancal o jurja evrov minimalne penzije za vsakogar.

Gre za mentaliteto ljudi, ki si domišljajo, da lahko kot politiki rečejo karkoli, mi bomo pa lahkoverno in hvaležno na rit padli. Ker komaj čakamo spremembe in si želimo, da bi bilo Slovencev čim prej toliko kot Rusov.

Zavezništvo za politično sredino

Nakladanje pa ni značilno samo za neintelektualne, udarniške, pragmatične, storilnostne stranke, ki bi si za slogan lahko omislile še eno Počivalškovo modrost: "Kdor ne dela, naj ne jé." Meglo prodajati znajo tudi izobraženci.

Tako nas je malo za šalo in malo zares ta teden presenetila plašno lansirana novica, da parapolitični prominentneži - znani tudi pod patetičnim nazivom Katedrala svobode - ustanavljajo Zavezništvo za politično sredino. In sicer: Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž Zalaznik.

Čakajte malo! Sredina? Kakšna sredina? Ali niso to desničarji ali vsaj - če se lepše izrazim, da ne bo kdo jezen - bolj desno, no, nelevo, konservativno orientirani posamezniki? Kolikor jih poznam in/ali kar o njih vem, med njimi samo Voljč nekako štrli ven, pa še on je v bistvu en tak Počivalšek za intelektualce za vse čase …

Rečeno, storjeno!

Zavezništvo se razglaša za sredino zato, ker sredino ne samo rabimo, ampak celo pogrešamo. Ker je tam prazen prostor. Rečeno, storjeno! Takole piše Rupel: "Država potrebuje čvrsto politično sredino, ki jo ohranja v območju evropskih norm in preprečuje drsenje proti ekstremnim politikam, ki so zunaj evropskih civilizacijskih okvirov ali so zgodovinsko presežene."

Človek bi mu kar dal prav, kajneda? Ampak tudi če Ruplovo izvajanje drži in tudi če je Zavezništvo to vrzel v političnem prostoru konstatiralo, to še ne pomeni, da so oni res sredinarji. Takšno wishful samopozicioniranje je smešno.

Zavezništvo se deklarira za sredino zato, ker mu KUL - milo rečeno - ni blizu. Bolj blizu, veliko bolj blizu - prav tako milo rečeno - mu je vladna koalicija. Ampak da bi intelektualna deveterica izpadla sprejemljiva in spravljiva za čim več ljudi, se pretvarja, da ji ni blizu niti vladna koalicija. Zato se od nje psevdodistancira. Psevdo zato, ker sicer ne zamujajo priložnosti za zagovarjanje vladnih, provladnih stališč, ravnanj, namer, vrednot. Edina razlika med njimi in vlado je v tem, da Zavezništvo ni na oblasti in da kot resni starejši gospodje ne svinjajo na družbenih omrežjih. Se pa zato z dolžno konservativno digniteto dajejo na razpolago vladi kot njen intelektualni in moralni backup.

Megla se bo razkadila

Dopuščam možnost, da (lahko) (Janševo) desno vlado podpira tudi nekdo, ki se ima za sredinskega ali celo res je. To pa res ni nič abnormalnega. A to Zavezništvo nikakor ni sredina. Kot middle of the road se tržijo samo zato, ker je centrizem v slovenskih političnih razmerah pojem, ki volivce navdihuje z namišljeno nirvano zmernosti, enotnosti, nesprtosti, neradikalnosti in nekonfliktnosti. Zato se imajo za sredino - čeprav so v bistvu Janša milde sorte. Zato ne verjamem, da bo njihovo samopromocijsko trženje sredine obrodilo sadove. Ta megla se bo še pred volitvami razkadila in spet bo vse kot prej. Samo nasmeh bo bolj grenak, nakladanje pa še tem bolj sladko in normalno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta