Koristno gledanje filmov: Filmi so tudi dobra priložnost za raziskovanje lastnih čustev

The Conversation
29.10.2023 01:00

Spomnite se, kako so liki v filmu reševali težave in kaj se lahko iz tega naučite. Poiščite morebitne povezave med filmsko zgodbo in vašo osebno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Filmska terapija lahko pomaga predelati težavna čustva.
Canstockphoto

Mnogi radi gledamo filme, ker v nas sprožajo različne čustvene odzive. Ob gledanju žalostnega filma izrazimo svoja čustva, medtem ko lahko zabavna komedija izboljša naše razpoloženje. Filmi so tudi dobra priložnost za varno raziskovanje lastnih čustev. Hkrati nam omogočijo, da se lažje povežemo z njimi. Zaradi tega učinka vse več strokovnjakov meni, da bi lahko filme uporabljali kot terapevtsko orodje. Gre za novo področje, a dosedanje raziskave so pokazale, da lahko terapija s filmi učinkovito pomaga pri predelovanju težkih čustev, kar prispeva k izboljšanju vsesplošnega duševnega zdravja.

Zdi se, da nas filmi čustveno nagovarjajo na načine, ki bi lahko bili terapevtski, ugotavlja Jenny Hamilton, psihoterapevtka z Univerze v Lincolnu, v prispevku za The Conversation. Mnogi se lažje pogovarjamo o likih iz filmov kot o lastnih težavah in čustvih. Na tak način se čustveno oddaljimo od tistega, kar preživljamo. S filmi lahko usvojimo tudi določene življenjske spretnosti, saj v njih vidimo, kako se drugi soočajo z različnimi izzivi.

Terapevtski učinki filma

Strokovnjaki hkrati ugotavljajo, da terapija s filmi zmanjšuje konflikt med starši in najstniki, poveča njihovo sposobnost empatije, izboljša njihove komunikacijske sposobnost ter s tem dialog med njimi. Pokazalo se je tudi, da zmanjšuje tesnobnost in povečuje našo pripravljenost za reševanje težav.

Terapija s filmi lahko zmanjša konflikt med starši in najstniki.
Profimedia

Terapija s filmi se je izkazala za zelo koristno predvsem pri določenih skupinah ljudi. Raziskave so denimo pokazale, da lahko mladim z avtizmom pomaga pri identificiranju njihovih pozitivnih lastnosti in krepitvi trdoživosti. Psihiatričnim bolnikom lahko pomaga pri izražanju misli in čustev. Neka druga študija je dokazala, da lahko gledanje filmov o superjunakih in pogovarjanje o njih mladim s shizofrenijo vliva moč pri soočanju s težavami, povezanimi z njihovo boleznijo.

Toda strokovnjaki so šele začeli izvajati raziskave na tem področju, zato je zelo pomembno, da jih nadaljujejo. Le tako bomo namreč dobili odgovore na vprašanja, kako gledanje filmov vpliva na ljudi in njihovo počutje ter kdo ima od terapije s filmi največ koristi.

Kako lahko filmi pomagajo

Aristotel je opazil, da ljudje med gledanjem grških tragedij doživijo koristno čustveno razbremenitev in olajšanje (tako imenovano katarzo), medtem ko sočustvujejo z liki. Podoben učinek ima gledanje filmov in televizije, saj nam ponuja varen prostor za izživljanje in izražanje čustev, ne da bi se morali soočiti s posledicami, ki bi nas sicer zaradi tega lahko doletele v realnem svetu. Film združuje slike, zgodbe, metafore in glasbo, za katere se je pokazalo, da imajo terapevtski učinek. Filmi in televizija so vsem dostopni in so lahko osnova za terapevtske pogovore.

Toda čeprav zdaj že vemo, da je lahko terapija s filmi koristna za duševno zdravje, še vedno ni povsem jasno, kateri je najboljši način za vključevanje gledanja filmov v terapijo. Strokovnjaki so na podlagi ugotovitev raziskav in praktičnih izkušenj razvili posebno metodo razmišljanja o filmih, ne glede na to, ali boste to počeli sami ali v okviru terapije. Poimenovali so jo metoda Movie - pozorno udejstvovanje (Mindful engagement), opazovanje odzivov (Observing responses), izražanje izkušenj (Voicing experience), identificiranje osebnega pomena (Identifying personal relevance) in raziskovanje novih možnosti (Exploring new possibilities).

Osredotočite se na film.
Arhiv Večera

Če imate težave z duševnim zdravjem, je vsekakor priporočljivo, da poiščete pomoč terapevta. Toda metoda Movie lahko prav vsakomur pomaga, da se bolje poveže s filmi in televizijskimi oddajami, ki jih gleda. Prvi korak metode Movie je temeljit premislek o tem, kako se počutite in ali je res pravi dan za ogled izbranega filma. Pomislite na to, kakšen učinek utegneta imeti na vas gledanje določenega filma in razmislek o njem.

Če se vam zdi vse v redu, potem med gledanjem filma pozorno opazujte in spremljajte svoje misli, čustva in telesne odzive. Oddaljite se od svojih čustev. Ne obsojajte se zaradi njih, ampak se jim raje prepustite. Po ogledu filma izrazite vsa čustva, ki so se medtem prebudila v vas. Dobro bi bilo, da bi si jih zapisali. Bodite radovedni glede svojih čustev in se opazujte. Morda boste opazili kakšne fizične odzive na določena čustva, kot sta denimo napetost ali sproščenost. Včasih se neko čustvo spremeni, ko ga opazimo. Lahko razmislite tudi o tem, kaj bi glede na svoja čustva potrebovali (na primer prijaznost ali razumevanje), in si predstavljajte, da to tudi prejmete.

Nato opredelite, kaj vam pomeni film. Premislite, s katerim likom ste se poistovetili in ali vas njegova zgodba spominja na lastne izzive in dosežke. Filmi dejansko ponujajo vpogled v življenja različnih skupin in kultur. Kljub temu poskrbite, da boste kritično razmišljali o tem, kako so v filmu prikazani določeni liki ali situacije. S tem boste preprečili utrjevanje stereotipov ali napačnih predstav.

Razmislite, kako vam lahko film pomaga pri preučevanju novih možnosti in strategij za rast. Spomnite se, kako so liki v filmu reševali težave in kaj se lahko iz tega naučite. Poiščite morebitne povezave med filmsko zgodbo in vašo osebno. Vprašajte se, ali bi radi to zgodbo spremenili ali napisali njeno nadaljevanje.

Preden si boste naslednjič ogledali film, se vprašajte, kaj lahko storite, da bi bila ta izkušnja za vas čim bolj koristna. Z metodami terapije s filmi se boste lažje vživeli v film, ki ga gledate, in istočasno izvedeli več o sebi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta