Med domačimi stenami: Stol kot pripomoček za vadbo starejših

Manuela Pendl
08.03.2020 05:02

Vaje za izboljšanje moči, gibljivosti in ravnotežja, za ohranjanje zdravja in dobrega počutja zlahka izvajamo tudi doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če boste raztezne vaje vključili v vsakdanjo rutino, bo vaše telo bolj gibljivo.
Profimedia

Za ljudi po 65. letu starosti bi bilo idealno, če bi telovadili vsaj 140 minut na teden, kar je samo 20 minut na dan. Vadba naj bi vključevala hojo, plavanje in kolesarjenje, vsak dan pa tudi nekaj vaj, namenjenih izboljšanju moči, gibljivosti in ravnotežja. Tako bi zlahka ohranjali zdravje, dobro počutje, se obvarovali pred osteoporozo in mnogimi drugimi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, obvladovali telesno težo in skrbeli za kakovostno življenje, neodvisno od tuje pomoči.
V nadaljevanju vam predstavljam nekaj primerov vaj, ki jih lahko izvajate sami doma.

Vaje za moč

Vadba za krepitev moči mišic ima pri starejših izjemno pomembno vlogo, saj zavira mišično atrofijo in upočasnjuje pojavnost pogostih kroničnih nenalezljivih obolenj v starosti, hkrati pa ohranja in izboljšuje gibljivost in pozitivno vpliva na sposobnost ravnotežja.

Vadba za krepitev moči mišic ima pri starejših izjemno pomembno vlogo, saj zavira mišično atrofijo.
Vigo

Raztezanje

Če vam bo izvajanje vaj raztezanja vsaj nekaj minut na dan prešlo v vsakodnevno navado in rutino, bo vaše telo bolj gibljivo in občutek boste imeli, da tudi gospodinjska dela opravljate zlahka - lažje boste denimo segli po krožnik na višji polici v omari, lažje se boste sklonili in podobno.

Za ravnotežje

Padci so najpogostejši razlog za poškodbe pri starejših, zato je v vadbo nujno treba vključiti tudi vaje za ravnotežje in stabilnost. To vam bo pomagalo tudi pri hoji po neravnih terenih, ne da bi vam pri tem ponagajalo ravnotežje. Vaje je dobro izvajati vsak dan, tudi večkrat na dan, nekatere lahko delate celo, ko stojite v vrsti pred blagajno v trgovini.

V vadbo je nujno treba vključiti tudi vaje za ravnotežje in stabilnost, ki lahko preprečijo poškodbe zaradi padcev.
Andrej Petelinšek

Težave s koleni in kolki

Kolčni in kolenski sklepi so eni večjih sklepov človeškega telesa, zato ni presenetljivo, da veliko prispevajo k stabilnosti drže. Morebitne težave lahko omilite z vajami za krepitev mišičnih skupin nog in povečanjem gibljivosti v kolčnih sklepih. Izboljšana gibljivost in stabilnost nožnih sklepov izboljšuje ravnotežje, ki med drugim prispeva tudi k lahkotnejši hoji in zmanjšanju možnosti padcev.

Težave s hrbtenico

Marsikdo v zrelih letih se je že soočil z degenerativnimi spremembami v hrbtenici ali kroničnimi bolečinami hrbta. Za lajšanje ali celo preprečitev tovrstnih težav vsak dan posvetite nekaj časa krepitvi trupa, ramenskega obroča in kolčnega predela.

Navodila za izvajanje vaj za raztezanje

Med vajami za raztezanje dihajte sproščeno in diha ne zadržujte. Vsak razteg zadržite od 10 do 30 sekund. Razteg izvedite le toliko, da začutite blago napetost, ne bolečine. V razteznem položaju se ne zibajte in položaja ne izvajajte s silo. Vsak razteg izvedite dva- do štirikrat.

Navodila za izvajanje vaj za krepitev mišic

Med vajami dihajte sproščeno in ne zadržujte diha. Ob naporu izdihnite.
Vaje izvedite od osem- do šestnajstkrat in jih vse skupaj ponovite še enkrat ali dvakrat. Med posameznimi serijami si nekaj sekund odpočijte.
Obremenitev povečajte šele takrat, ko imate dovolj mišične moči, da vam tudi šestnajst ponovitev ne pomeni več posebnega napora.
Ko določeno vajo izvedete brez posebnega napora šestnajstkrat in v treh serijah, lahko povečate težo bremena oziroma začnete izvajati težjo različico vaje, če ta obstaja.
OPOZORILO:
Če imate kakršnekoli zdravstvene težave oziroma poškodbe na skeletnem ali mišičnem sistemu, se o izvajanju opisanih vaj posvetujte z osebnim zdravnikom ali specialistom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta