Moda, sešita ob sirenah in svečah: Vojni kaos je lahko navdih

Denis Živčec Denis Živčec
16.04.2023 03:00

Starega sveta več ni, a ukrajinski modni oblikovalci se kljub neštetim preprekam in strankam, ki so pobegnile v tujino, ne dajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubezen do domovine so ukrajinski oblikovalci prelili v oblačila. Srce za Ukrajino, srce za mir.
Profimedia

Že več kot leto je minilo, odkar je Rusija 24. februarja 2022 napadla Ukrajino. Konflikt je destabiliziral življenja milijonov in prinesel neznosne stiske. A ukrajinski civilisti še vedno delajo, doma ali v tujini, da bi ohranili varnost svojih družin in si zagotovili preživetje. Za modni svet v Ukrajini – raznoliko in visoko kvalificirano industrijo, specializirano na področje luksuznih, poročnih in vrhnjih oblačil – je to čas iskanja novih poti in odpora, saj so se blagovne znamke morale prilagoditi in na novo definirati sredi nečloveško zahtevnih okoliščin. A se ustvarjalci ne dajo kljub neštetim izpadom elektrike, ki zavirajo proizvodnjo oblačil, izpadu dohodka, padcu kupne moči in bombnim alarmom.

Jasno sporočilo. Dvainštiridesetletna kijevska oblikovalka Natalia Kulik danes v ukrajinski prestolnici oblikuje vojaško navdihnjene jakne.
Profimedia

Enotnost in odpor imajo v krvi

Toda tudi sredi bolečine in negotovosti sije moč. O snovanju lepote sredi morbidnega kaosa je za ameriški Vogue spregovorilo nekaj mednarodno cenjenih ukrajinskih oblikovalcev. "V notranjosti smo vsi močnejši kot prej," pravi Jana Olenič, ustanoviteljica istoimenske blagovne znamke ženskih oblačil Olenich. "Enotnost in odpor sta v naši krvi." Za kreativnega direktorja znamke Gudu Lasho Mdinaradzeja, ki je odraščal v Gruziji, vendar Ukrajino dojema za svoj dom, njegov vsakdan (telovadnica, zajtrk, pisarna) ni videti povsem drugačen. Pravi, da se je čustveno stanje v državi močno spremenilo. Ohranjanje rutine je postalo nujno, da psihološko vzdrži stres ob pogledu na Kijev, njegove razsute ljudi, umetnost in nekoč bučne zabave, a tudi v tem išče navdih. "Še vedno se težko sprijaznim z izpadi električne energije, ki mi ne dovoljujejo načrtovanja dela, a ko razumeš, na kakšnih frontah živijo ukrajinski branilci, se ti problemi ne zdijo več tako resni," pravi oblikovalec, ki je svojo energijo usmeril v izdelavo pametnih predelanih kosov džinsa in krpank, ki pripovedujejo zgodbe dežele. "V Ukrajini se zdaj šalimo, da smo popolnoma premagali odlašanje. Ni več časa za dolge premisleke, vse je treba narediti tukaj in zdaj," je povedal za Vogue.

Izpadi elektrike jih ne ustavijo. V ateljejih ukrajinskih oblikovalcev šivalni stroji brnijo skozi vojno.
Profimedia

Dima Ievenko, ustanovitelj sedem let stare modne znamke vrhnjih oblačil, je od izbruha vojne nastanjen v Milanu, drugi člani njegove ekipe pa delajo po vsem svetu in živijo v Evropi, ZDA in Kanadi. "Če se ozrem, mislim, da smo se dobro prestrukturirali in da imamo še vedno enako število zaposlenih," pravi o svoji znamki, ki je specializirana za optimistično barvite, napihnjene jopiče. Pred vojno je ustvarjal v Kijevu, vendar je blagovna znamka zdaj preselila svoje proizvodne obrate na območja države, ki so manj ogrožena, v Ternopil in Čerkasi. Oktobra 2022 so se zaposleni začeli soočati s posledicami izpadov električne energije po vsej državi. "V naših tovarnah smo imeli približno dve do tri ure elektrike na dan," pravi Ievenko. "To bi lahko pomenilo eno uro zjutraj in nato ves dan čakanje v temi na drugo uro elektrike kasneje zvečer. Zdaj smo kupili in namestili generatorje, ki delujejo na dizelsko gorivo." Za Ievenka odpor simbolizira tudi predanost ustvarjanju. "To je naše bojišče," pravi.

Modno raziskovanje domotožja

Največji premik za Julio Bogdan iz Kijeva, žensko, pri kateri Olena Zelenska, ukrajinska prva dama, išče preproste elegantne kose, je bila selitev na splet, potem ko so stranke zapustile državo. Za oblikovalko, ki se je poklica naučila ob opazovanju svojega očeta, je bilo težko komunicirati s svojimi zvestimi strankami, ki danes v frajerskih poslovnih oblačilih znamke Six vidijo nekakšen modni oklep pred poblaznelim svetom.

Vse več oblikovalcev išče navdih v ukrajinski kulturni dediščini. Anastazija Primačenko si v Kijevu ogleduje pletenine oblikovalke Alone Pikul, pravnukinje slavne slikarke Marije Primačenko.
Profimedia

Potrebovala je dva meseca, da se je prilagodila novi digitalni realnosti. "Zelo sem ponosna na svojo ekipo zaradi nezlomljivega duha in poguma," pravi Julia, ki je kljub vojni ostala v Kijevu. Izgubila ni niti enega člana svoje ekipe, vsa naročila so dostavili pravočasno.

Dom je dom, kakršenkoli že je. Po izbruhu vojne se je v Odesi rojena Jana Olenič podala na zahtevno več kot 400 kilometrov dolgo vožnjo s svojim range roverjem in tri dni sama potovala prek vojaških kontrolnih točk do varnega zavetja v Grčiji. Z domotožjem in občutkom odtujenosti se je poleti vrnila v Ukrajino, kjer je zdaj nastanjena v Kijevu. Tam ima sedež tudi njen sedem let stari oblikovalski atelje za blagovno znamko ženskih oblačil. "Najbolj me je pritegnila trdna in nepremagljiva energija prestolnice," je pojasnila za Vogue. "Želela sem si, da bi bila s svojo ekipo, družino in prijatelji." Uči se pozitivno gledati na izzive, s katerimi se srečuje z ekipo. Kolekcije oblikuje tudi ob svečah in brez tople vode. Če je bila kolekcija za jesen 2022 v duhu raziskovanja domotožja, pomladna odseva olajšanje ob vrnitvi domov. Poklonila se je ukrajinskemu ročnemu delu, vezenju regije Poltava in izbrala zelo modno enobarvno paleto. Ostale barve še pridejo. Nekoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta