Punk je mrtev. In njegova botra Vivienne Westwood tudi

Denis Živčec Denis Živčec
08.01.2023 04:00

Doba je končana. Ob koncu leta 2022 se je izteklo življenje najbrž najbolj prepoznavne in originalne britanske modne oblikovalke Vivienne Westwood. Bila je tako alter, da je kmalu postala mainstream.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vivienne Westwood leta 2001 na predstavitvi pomladne kolekcije svoje znamke. 
Profimedia

Punk je mrtev. In njegova botra tudi. No, nekateri so ji pravili celo kraljica. Na svojem domu v Londonu je 29. decembra v 82. letu starosti umrla britanska modna oblikovalka Vivienne Westwood. "Svet potrebuje ljudi, kot je Vivienne, da se spremeni na bolje," so zapisali člani njene družine na Twitterju, vzroka smrti pa niso navedli. Oblikovalka je desetletja premikala meje v modnem svetu.

"Nadaljeval bom delo z Vivienne v svojem srcu. Delala sva vse do konca in dala mi je kup stvari, s katerimi moram nadaljevati," je po objavi novice o njeni smrti sporočil njen soprog in ustvarjalni partner Andreas Kronthaler.

Oblikovalka, ki je poskrbela za svojstven stil oblačenja punk skupine Sex Pistols, velja za eno ključnih britanskih imen v svetu mode. S svojim delom je več desetletij razbijala tabuje, se upirala konvencionalnosti in bila kritična tudi do politike. Kraljica Elizabeta II. ji je leta 1992 podelila naslov dame. Na podelitvi v Buckinghamski palači je Vivienne Westwood dvignila veliko prahu, ker ni nosila spodnjega perila.

Rodila se je 8. aprila 1941 kot Vivienne Isabel Swire v angleški vasici Tintwistle. Kot najstnica se je z družino preselila v bližino Londona in se vpisala na umetniško šolo v okviru westminstrske univerze, ki pa jo je kmalu zapustila, ker si ni predstavljala, kako bi se lahko preživljala v svetu mode. Zato si je izbrala poklic osnovnošolske učiteljice. Priimek Westwood je prevzela od svojega prvega moža, Dereka Westwooda, s katerim se je kmalu razšla.

Moda, ki je parodirala višji družbeni sloj

Njena velika ljubezen je bil Malcolm McLaren, ki je bil menedžer skupine Sex Pistols. Z njim je zasnovala obleke, ki so jih nosili člani benda. V modo sta vnašala varnostne zaponke, britvice in verige. S tem sta želela ljudi šokirati in izzvati reakcijo, obenem pa tudi spodbuditi spremembe. V sredini 80. let minulega stoletja se je posvetila svoji znamki, ki jo je zaznamovala s parodijo višjega družbenega sloja. Njena znamka je dobila zagon v 90. letih prejšnjega stoletja. Po svetu je odprla verigo trgovin s svojimi oblačili, modnimi dodatki in parfumi. Svojega drugega moža Andreasa Kronthalerja je spoznala na Dunaju, kjer je poučevala modo. Poročila sta se leta 1993 in veljala za kreativni dvojec.

Bila je tudi borka za človekove pravice in politična aktivistka. Leta 1989 je bila na naslovnici revije Tatler oblečena kot takratna predsednica vlade Margaret Thatcher. Obleka, ki jo je nosila, je bila naročena za premierko, ki pa je ni prevzela. Na naslovnici je pisalo: "Ta ženska je bila nekoč punkerica." Britanski časnik The Guardian je naslovnico ocenil za najboljšo britansko naslovnico. Prav tako pa je podpirala Juliana Assanga, za katerega je večkrat posredovala. Njene kreacije so izražale tudi njena prepričanja glede podnebnih sprememb in onesnaževanja.

Številne slavne osebnosti, med njimi angleška modna oblikovalka Victoria Beckham in britansko-kanadska igralka Kim Cattrall, zvezdnica serije Seks v mestu, so se po žalostni novici poklonile preminuli kultni britanski modni oblikovalki.

Do zadnjega je ostala kritična aktivistka in borka za pravičnejši svet. 
Alessia Pierdomenico

"Izgubili smo eno najbolj redkih britanskih modnih ikon sploh," je na Instagramu zapisala angleška oblikovalka Stella McCartney in dodala, da je Vivienne Westwood navdihnila njeno kariero "s pogumom in neumnostmi". "Izumila je punk," je dodala. Njena oblikovalska kolegica Victoria Beckham je zapisala, da je "zelo žalostna ob novici o smrti legendarne oblikovalke in aktivistke", medtem ko je Marc Jacobs, drugo veliko ime modnega sveta, zapisal, da je "vedno bila prva. Vedno. Neverjeten slog z briljantno in smiselno vsebino".

Vivienne Westwood je med številnimi znanimi naročili med drugim oblikovala tudi poročne obleke za televizijsko serijo Seks v mestu. Zvezdnica serije Kim Cattrall je preminulo modno oblikovalko na Instagramu opisala kot "pravo genialko" in objavila zgodbo, kako ji je Vivienne Westwoodova pomagala z oblekami za premiero, ko je bila v škripcih. "Nikoli nisem pozabila njene velikodušnosti in prijaznosti, s katero je rešila dan," je igralka zapisala na Instagramu. "RIP Vivienne. Si legenda," je dodala.

Na družbenih omrežjih se je oglasila tudi svetovno znana nemška manekenka Claudia Schiffer in objavila, da je bila Vivienne Westwood edinstvena in nenadomestljiva ter da jo "bomo pogrešali". Ameriška igralka Jamie Lee Curtis je priznala, da je bila "prestrašena", ko ji je njen takratni fant, pop zvezdnik Adam Ant, kupil nekaj oblačil Vivienne Westwood in to v obdobju njene razvpite Piratske kolekcije v začetku 80. let prejšnjega stoletja. "Bila je avantgardna, pankerska, nevarna in uporniška. Niti eno od teh besed ne bi uporabili zame, a sem jih kljub temu skušala nositi," je igralka objavila na Instagramu. Dodala je, da si želi, da bi danes imela ta oblačila. "Prava ikona. Nadarjena dama," je še zapisala.

Leta 1977, ognjena rdeča se je v njene lase prikradla kasneje. 
Profimedia

Nekoč je modo sovražila

Čas za kraljico panka je desetletja tekel drugače.  Zrela, a lepa, ležerna leta je preživljala, kar je kreativno vodenje njene znamke prevzel mož. Kolekcij že dolgo ni več oblikovala sama. Pred nekaj leti se je na eni od revij svoje znamke po pisti sprehodila v vlogi manekenke in blestela. To, da so v prvih vrstah revije sedele velike zvezde, med njimi tudi Pamela Anderson in Rita Ora, ji ni nagnalo strahu v kosti. V ohlapnem suknjiču z ujemajočim se asimetrično krojenim krilom je bila videti zelo sproščena. Predstavila je tudi tuniko iz črne svile z zlatim vezenjem, obakrat je nosila modre salonarje z dodatkom rumenih pohodniških vezalk čez zelene volnene nogavice. Nekaj, kar je pristajalo samo njej.

Modno kariero je rdečelasa Britanka zgradila na domiselno obarvanih majicah iz obdobja panka, perju in dandijevskem videzu. Pri tem pa modno oblikovanje sploh ni bilo njena prva karierna želja. Izobraževala se je za osnovnošolsko učiteljico in poklic opravljala, dokler se ni poročila in rodila sina. Z možem Malcolmom Mclarnom, enim od ustanoviteljev skupine Sex Pistols, sta na Kings Road v Londonu odprla prodajalno z oblačili. V njej sta oživila spomin na petdeseta leta in jo poimenovala Let It Rock, leta 1972 pa jo preimenovala v Too Fast To Live, Too Young To Die. Dve leti pozneje sta odprla prodajalno Sex, kjer je bila na voljo predvsem fetišistična moda. Postopoma je razvijala svoj kontroverzni slog in odnos do oblačil. Ko je zaslovela, je v svojem vse večjem vplivu videla možnost, da bi malce klišejsko britansko modno industrijo prebudila, preobrazila in ji dodala nekaj svojega. Leta 1975 je ustvarila kolekcijo Pirati, nato oblačila za heroje.

Njena velika ljubezen. Malcolm McLaren in Vivienne Westwood leta 1981 
Profimedia

Leta 1983 je počilo. Ljubezen z Malcolmom je izzvenela. Njuna skupna modna zgodba se je s tem zaključila, ne pa tudi Viviennina. Svoj razpon oblikovanja je še razširila. Nastala je prva samostojna kolekcija Čarovnice, ki je leta 1983 požela velik uspeh. Pohod kraljice pank mode se je šele prav začel.

Leta 2011 je razkrila, da nastaja njena biografija. V njej se je spomnila tudi svojih težkih začetkov. Tudi tistih nevzdržnih deset let, ko je ni nihče opazil, medijski svet pa je njene projekte in podvige povsem ignoriral. A se je splačalo vztrajati, pravi. "Včasih sem sovražila modo. Ko sem začela, mi je šlo dobro, o meni so pisali v časopisih, kar naenkrat pa nisem bila več zanimiva, ker nisem bila več novost. Začeli so me ignorirati in to je trajalo deset let, mislila sem, da sem grozna," se je spominjala. "Nekoč sem z njo odprla modno revijo. Prišla je na brv in tam nepremično stala deset minut. Videti je bila kot prava glamurozna hollywoodska zvezda. Neverjetna je," je o nekdanji ženi Micka Jaggerja povedala oblikovalka.

Vivienne Westwood je bila velika ljubiteljica vrtnarjenja, zaprisežena vegetarijanka in aktivistka, ki se je do zadnjega borila za bolj pravičen svet, v katerem ne bi bilo treba trpeti ne ljudem ne živalim, v katerem ne bi bilo jedrskega orožja, razrednih razlik, izkoriščanja, nestrpnosti in miselne zaplankanosti.

Steve Jones, Alan Jones, Chrissie Hynde, Jordan in Vivienne Westwood v njeni prodajalni Sex na londonskem Kins Roadu leta 1976. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta