Na sončni strani vojne ali diskriminacija otrok še v nogometu

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
21.03.2021 05:00
Kaj imajo skupnega Matko Obradović, Luka Bobičanec, David Đurak, Andrija Filipović, Marin Karamarko, Mihael Klepač in Dragan Lovrić? Seveda, nogometaši Mure so to. Seveda, vseh sedem je Hrvatov. Seveda, vsi lahko družno zaigrajo na tekmi proti Mariboru ali Olimpiji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena žoga, več pravil. In za ene manj pravic. 
Sandhills Kids

Na prvenstveni ali pokalni tekmi lahko ekipa za tekmo prijavi 18 igralcev s slovenskim državljanstvom oziroma z državljanstvom držav članic EU, torej je teoretično lahko v prvi enajsterici enajst južnih sosedov ali pa enajst Francozov z Martinika. Ne morejo pa hkrati na igrišče uleteti štirje Bosanci ali štirje Kitajci, pravilnik NZS-ja določa, da so lahko v prvoligaškem moštvu največ trije nedržavljani EU. V nižjih ligah je lahko tak samo en.

Nimam nič proti Hrvatom ali Francozom, kot ne gojim zamere do srbskih in bosanskih državljanov. Me pa moti ta neenakopravnost v igri pod okriljem Uefe, ki je polna besed o enakih možnostih in ki vodi rigorozno politiko proti rasni in kakršnikoli drugi diskriminaciji. Vse lepo in prav, a zakaj potem diskriminiramo druge prebivalce sveta, ki niso imeli te (ne)sreče, da bi se rodili ali živeli v deželah EU - ta pa itak tako striktno ščiti svoje interese, da se niti za humano porazdelitev cepiva znotraj unije ne morejo zmeniti, da ne govorimo o diskriminaciji revežev v afriški nepomembnosti, denimo. Pa ostanimo raje pri nogometu.

Zamislimo si banalno, a čisto možno situacijo - v Maribor se skozi žico zmagoslavno prebijeta dva fantiča, dvojčka iz Afganistana, njuna družina po nekem čudežu dobi pravico, da ostane na sončni strani vojne. Mala dva slučajno odlično igrata nogomet in se včlanita v mariborsko ekipo U13. Blestita na treningih, velika talenta sta, a skupaj na tekmi dvojčka ne smeta in ne moreta zaigrati. Zakaj pa ne? Ker je tak pravilnik, o moj bog. Samo en tujec, nedržavljan EU, lahko igra v katerikoli nižji selekciji.

Vseeno se mi ne zdi prav, predpisi gor ali dol, da v nogometu (in nasploh) diskriminiramo otroke, ki so lačni življenja. Če že, naj bodo pravila zakoličena za profesionalce, otrokom pa pustimo, naj se skupaj igrajo, od koderkoli že so in kamorkoli bodo nekoč šli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.