Na vrt prihajajo bolezni, pripravimo si naravne pripravke za varstvo rastlin

Miša Pušenjak
25.07.2021 04:50
Letos se je spet pokazalo, da je narava še vedno najmočnejša in jo je treba spoštovati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsestranska kapucinka Foto: Miša Pušenjak
Miša Pušenjak

Mila zima, ki je omogočila preživetje večine škodljivcev, hiter, pretopel začetek pomladi, ki je prebudil prezimne rastline, potem pa mrzel maj, ko se temperatura do konca meseca ni dvignila nad mejo, ki bi bila primerna za vrtnine - vse to je povzročilo, da je in še bo težav letos na vrtu veliko. Rastline imajo namreč preslabe koreninske sistema, ves maj so porabljale veliko energije, da so preživele. Zato je njihova energija res nizka. Ta dež, ki smo si ga želeli, bo zanesljivo še zakompliciral že tako težko situacijo. Pričakujem še močan napad bolezni, do sedaj so prevladovali škodljivci. Zato ni odveč, če še enkrat objavimo nekaj o naravnih pripravkih, ki si jih lahko naredimo doma. Te pripravke delamo iz naravnih materialov. Vsebujejo določene snovi, ki lahko krepijo rastline, da se same ubranijo težav, lahko pa tudi neposredno škodujejo boleznim ali škodljivcem.

Tudi pri uporabi naravnih pripravkov, kot so žajbljev čaj, čaj hrenovih listov, vratičev ali rabarbarin insekticid, moramo biti zelo previdni in zmerni. Uporabimo jih le takrat, ko je nujno potrebno, saj so to zelo močne substance, ki škodujejo tudi koristnemu, ne samo škodljivemu delu živega sveta.

Koristne snovi, ki se skrivajo v različnih rastlinskih delih, moramo nekako spraviti v vodo, da lahko z njimi tretiramo rastline ali tla okoli njih. To naredimo na več načinov. Vsak je pravilen, zato naj vas ne moti, da boste v različnih zapisih našli različne recepte. V literaturi sem našla tudi več imen za te pripravke, sama sem se odločila za naslednje.

Čaj

Čaj naredimo enako, kakor si po navadi skuhamo čaj. Narezana sveža ali posušena zelišča prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in počakamo 15 minut. Sama navadno tekočino pustim stati tako dolgo, da se ohladi, in šele zatem precedim. Z ohlajeno tekočino poškropimo po rastlinah. Čaj vselej delamo sproti, tik pred uporabo. Včasih je že jutranja priprava neuporabna, saj se učinkovine hitro razkrojijo. Iz tega tudi izvira, da čaja ne hranimo za naslednji dan ali celo teden.

Mrzel izvleček

Mrzel izvleček naredimo tako, da zelišča prelijemo z mrzlo vodo in take pustimo stati 24 do 48 ur. Posodo z namočenimi zelišči postavimo v hladen in temen prostor. Tekočina se ne sme pričeti peniti. Nato precedimo in uporabimo. To je močnejši pripravek, a ga vseeno ne moremo hraniti za večkratno uporabo.

Brozga

Brozgo naredimo tako, da po receptu predpisano količino zelišč 24 ur namakamo v vodi, nato pol ure prekuhamo na počasnem ognju, ohladimo in precedimo. Tudi brozge ne moremo hraniti dlje časa.

Dobro je poznati vratič. 
Miša Pušenjak

Prevrelka

Prevrelko naredimo tako, da izbrana zelišča prelijemo s hladno vodo in postavimo na toplo, a senčno mesto. Vsak dan vse skupaj premešamo. Če tega ne naredimo, bo masa v vodi zaradi pomanjkanja kisika začela gniti, ne razpadati. S tem pa dobimo tekočino, ki je celo nevarna okolju, ne pa uporaben pripravek. Če tekočini dodamo nekaj baldrijana ali kamilic, omilimo neprijeten vonj, ki se ob razpadu organske snovi sprošča. Ko se tekočina preneha peniti, ostanki zelišč pa potonejo na dno, je pripravek narejen. Precedimo in skoraj vedno pred uporabo preredčimo. Večino prevrelk lahko shranimo v temnih stekleničkah v temnem in hladnem prostoru mesec ali dva.

Ognjič sodi na vsak vrt. 
Miša Pušenjak

Nikoli v kovinske posode

Na kakšen način bomo naredili pripravke, je odvisno od izbire posameznika. Ne glede na način priprave pripravki delujejo tako, kot je zanje opisano. Najmočnejša je gotovo prevrelka, potem pa po vrsti brozga, hladen izvleček in čaj.

Kaj moramo vedeti o teh naravnih pripravkih? Pripravke naredimo iz svežih ali suhih zelišč. Tako si lahko zelišča naberemo v najbolj ugodnem času, posušimo in uporabljamo v celi rastni sezoni. Seveda damo suhih zelišč manj kakor svežih.

Najbolj pomembno pa je vedeti, da pripravkov nikoli ne delamo v kovinskih posodah ali sodih, vedno vzamemo lesene, plastične ali steklene posode. Tudi voda naj bo vsaj postana, zaželena pa je deževnica. Primerna je tudi voda iz domačih vodnjakov. Le tako bodo pripravki res učinkovali.

Uporabimo jih pozno zvečer

Čeprav so naravni pripravki učinkoviti, ne delujejo dolgo. Ravno to je njihova prednost. Sončni žarki jih hitro razgradijo. Zato jih vedno uporabimo pozno zvečer, kolikor je le mogoče, pred temo. Tako imajo čas celo noč, da opravijo svoje delo. Prav tako ne delujejo, ko je prevroče. Ob času nanašanja na rastline mora biti temperatura pod 30 °C, še bolje pod 25. Ker se hitro razgradijo, jih je treba uporabljati dokaj pogosto, vsekakor pa v času, ko je nevarnost bolezni velika. In to je prav zdaj.

Rabarbara lahko služi tudi kot insekticid. 
Miša Pušenjak

Prav tako delujejo kontaktno, škodljivec mora priti z njimi v stik. Zato mora biti ob nanosu pripravka prisoten. Pripravki so najbolj učinkoviti, če se je škodljivec komaj začel pojavljati in če se znaki bolezni še niso razmahnili. Če je uši že toliko, da jih vidite iz avtomobila, je treba tretiranje z naravnimi pripravki ponavljati večkrat v zelo kratkem razmiku - dva ali tri dni. In pripravki bodo učinkoviti le, če vam bodo pri obrambi pomagale vrtnine. To pa pomeni, da je treba narediti vse, da se bodo dobro počutile: pravilno, ne pretirano gnojenje, rahla zemlja, letos tudi dovolj vode, redno vsakodnevno namakanje. Sprejem hranil je namreč mogoč samo ob zadostni količini vode, zaradi tako močnega sončnega obsevanja pa je potrebno namakanje vrtnin prav vsak dan.

Prav tako naj bo zemlja pokrita (zastirka), da bodo korenine vrtnin funkcionirale normalno. Pomoč biostimulansov, kupljenih ali doma narejenih, pa je v stresnih situacijah vedno dobrodošla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta