Naš veliki rešitelj Karl Erjavec

29.11.2020 04:00
Po čem je konstruktivna nezaupnica?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Mi lahko kdo, prosim, pojasni, za kaj bi se zavzemala in kako bi funkcionirala stranka, ki bi bila deklarativno "sredinska" in "neideološka"? Sprašujem za Aleksandro Pivec, defenestrirano predsednico upokojenske stranke Desus, ki zdaj nekaj takega napoveduje.

Prišla, videla, zmagala

Pivčeva seveda ni več aktualna. Pred desetimi meseci je prišla na volilni kongres, videla Karla Erjavca - in zmagala. Vesna V. Godina je takrat preroško napisala, da to ne bo dolgo trajalo. Da bo slovenska politična elita Ptujčanko že kmalu postavila na stranski tir. Ker da so Slovenci že od doma siti žensk oziroma mater na oblasti in se jim zdijo dobre samo za to, da jih pošljejo po kostanj v žerjavico. Kadar je recimo treba rešiti kakšno stranko pred propadom. Ko jih ne rabijo več, pa morajo oditi s plesa kot tista neprijazna metaforična figura Jožeta P. Damijana.

Toda kaj zdaj? Desus je spet oziroma še vedno pred propadom - vendar se zdaj kot rešitelj vrača nihče drug kot Karl Erjavec.

Pa ne samo rešitelj stranke, temveč že kar domovine.

Anomalija z dolgo sivo brado

Desus ni edina anomalija v slovenskem političnem prostoru, je pa zagotovo anomalija z najdaljšo sivo brado. Ampak očitno to dobro funkcionira.

Desus mi je šel vedno na živce, še posebej pa od leta 2005, ko je predsednik postal takrat komaj petinštiridesetletni šmrkolin Karl Erjavec. A naj sem do stranke še tako odklonilen, pa moram vendarle pošteno - ali vsaj racionalno - priznati, da Desus očitno dela nekaj prav. Očitno celo Erjavec dela nekaj prav.

Zmotno bi bilo misliti, da je Desus tako uspešen zato, ker demografsko nagovarja tiste, za katere se načeloma zavzema. Ne. Desus oziroma njegova uspešnost je produkt slovenskega volilnega sistema, ki vladne stranke sili v koalicijsko kupčkanje in ki ne nagrajuje nujno najmočnejšega, temveč tudi iznajdljive, premetene in oportunistične. Tako je zdaj prišel na oblast Janša, pred njim pa Šarec.

In tako bo prišel na oblast tudi Erjavec.

Kdo, če ne on?

V skoraj tridesetih letih svojega obstoja je bil Desus po zaslugi svojega dolgoletnega predsednika - ki je na tem položaju že preživel pol strankinega časa - v ne več ne manj kot devetih vladah! In to nonstop že dvajset let! V vseh vladah. Zaporedoma.

Karl Erjavec bo najverjetneje spet izvoljen za predsednika. In če se bo to zgodilo, se ne bom niti malo čudil, če bo s svojim pregovornim lisjaštvom aktualni koaliciji speljal nekaj spet svojih poslancev in poslancev SMC in s tem omogočil konstruktivno nezaupnico Janševi vladi.

Erjavec je edini politik, ki se lahko kosa z Janšo. Potencialno prevratniška situacija, v kateri se je Slovenija znašla po zaslugi opozicije, narekuje prilagajanje situaciji brez zadržkov, pomislekov in moralnih dvomov. In kdo bolj ustreza tem pogojem kot Karl Erjavec? Šarec, Fajonova, Bratuškova, Mesec že ne. Jože P. Damijan? Give me a break! To je lahko samo Erjavec.

Koliko vas bo to stalo?

Erjavca nismo vajeni kot liderja, kaj šele nacionalnega. Erjavec je bil vedno samo sluga. Toda bil je tak sluga, ki je svojo načelno ubogljivost in ponižnost znal dobro unovčiti za to, da je izpadel skoraj pomembnejši od gospodarja - predvsem pa za to, da je ves čas dajal vtis pokončnega in ponosnega, trmastega, svojeglavega in navidez samostojnega, moralno zglednega in nesubmisivnega sluge.

Erjavčeve možnosti, da postane mandatar namesto Janše, so po mojem zelo realne. Dejstvo, da je Desus pred propadom, jih samo še povečuje. S tem bo (lahkovernim) prepričljivo dokazal, da brez njega nikakor ni šlo. Predvsem pa bo Erjavec izpadel kot rešitelj pred pošastjo Janše, ki se plazi po deželi - kar bi bila ultimativna perverzija tako imenovanih novih obrazov v politiki.

Da se je Erjavec januarja pustil premagati Aleksandri Pivec, je bila genialna poteza. Manj kot leto dni odsotnosti mu zdaj omogoča, da svojo drugo in zadnjo šanso inscenira kot veliki comeback in se obenem predstavi v neverjetni vlogi gospodarja, ki razume svoje sluge - ker je sam to dal že zdavnaj skozi.

In kar je pri vsem skupaj najbolje: če se hočete znebiti Janše, se vam ni treba spraševati, kakšno ceno vam bo Erjavec za to storitev zaračunal. Saj vendar veste, da nikoli ni bil poceni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.