Nasveti Miše Pušenjak: Žuželke neznanke, ki so dobrodošle na vrtu

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
23.04.2023 03:00

Kar nekaj let smo potrebovali, da smo prišli do spoznanja, da narava bližnjic ne mara. Za vsako težavo rastlin se v naravi najde ustrezen odgovor. Nekaj žuželk, ki nam na vrtu pomagajo, pa jih mnogi sploh ne poznajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oranžne stvarce med ušmi so zelo požrešne plenilske hržice.
Miša Pušenjak

V vsakodnevnem hitenju (norenju) smo te svoje navade prenesli tudi na vrt. Posledica tega je vse več hitrih rešitev, ki jih prinaša kemična industrija. Ta pa je seveda z veseljem sledila našim potrebam. Kar nekaj let smo potrebovali, da smo prišli do spoznanja, da narava bližnjic pač ne mara. Za vsako težavo rastlin se v naravi najde ustrezen odgovor. Tako imamo med žuželkami kar 80 odstotkov takih, ki so za nas neposredno koristne, samo 10 odstotkov pa teh, ki jim človek reče škodljivci. Ste to vedeli? Pa vendar je na družbenih omrežjih kar naprej veliko fotografij žuželk, pogosto mrtvih, in ob njih vprašanje: Kaj je to, a je nevarno za moje rastline?

Danes bomo spoznali nekaj najpogostejših žuželk, ki nam na vrtu neposredno pomagajo, pa jih mnogi sploh ne poznajo. Ne pozabite, da je v svetu mikroorganizmov podobno, imamo številne koristne glive, bakterije, viruse, tudi te človek že uporablja in izkorišča za svoje namene. Seveda je tu še svet ptičev in sesalcev, kjer prav tako najdemo pomoč, če se vsaj malo potrudimo.

Koristne žuželke na vrtu

V zadnjih letih smo postali takšni, da nas vsaka žuželka prestraši in se je želimo znebiti, naj bo to zaradi našega zdravja ali v strahu, da bo škodovala našim rastlinam. Zdaj vemo, kako velik delež žuželk je koristen, zato naj velja prvo pravilo: najprej se moramo prepričati, ali nam žuželke, ki jih opazimo na rastlinah, res delajo škodo. Drugo pravilo je, da tudi škodljivih žuželk, takoj ko jih opazimo, ne zatremo z najbolj agresivnimi sredstvi, insekticidi. Tako namreč uničimo tudi njihove naravne sovražnike ali pa jih vsaj odženemo s svojega vrta.

Ko opazimo take napihnjene uši, vemo, da je bila na delu koristna osica.
Miša Pušenjak

Pikapolonice se ne bodo razmnoževale, če ne bodo našle uši v svoji bližini. Jajčeca bodo odlagale samo tja, kjer vedo, da bodo njihove ličinke imele hrano. Zato prve kolonije uši spomladi poberemo z roko. Tako preprečimo hitro razmnoževanje, nekaj pa jih vseeno ostane tudi za ličinke pikapolonic, muh trepetavk, tenčičaric in drugih. Pustimo ušiv kakšen grm, ki raste stran od naših oči. Seveda ne vrtnic, ki so tako lepe in bogato cvetijo, a na vrtu se vedno najde kakšen grm, ki ga ne gledamo ves čas. Prav tako so, posebno v sosedstvu kapusnic, zelo koristne kamilice. Res so rade ušive, a na njih je kamilična uš. Ta bo privabila mnoge koristne žuželke, ki bodo skrbele za ravnotežje med škodljivci in škodo, ki jo ti povzročijo.

Ne pozabite, uši je veliko vrst, niso pa vse nevarne za gojene rastline. Zato brez skrbi, četudi sta kamilica ali pelin ušiva. Teh uši ne boste odkrili na vrtninah, bodo pa hrana za koristne žuželke, ki bodo kasneje našle svoj prostor tudi med vrtninami.

Polonice

Pikapolonice ne bom podrobno opisala, saj jo vsi poznamo. Je samo ena v družini polonic, ki niso samo rdeče barve, so tudi rumene, sive, oranžne in druge. Vse se spomladi požrešno spravijo na prve kolonije uši. So med redkimi, kjer se s škodljivci prehranjujejo tako odrasli osebki kot njihove ličinke. Lahko jih tudi naselimo, previdno jih stresimo v posode, vanje pa damo naguban papir, da se imajo polonice kje skriti tudi druga pred drugo. Med seboj se namreč lahko napadajo in uničujejo. Na vrtu jih izpustimo v neposredno bližino kolonij uši. Nekatere polonice, kot je sedempika rdeča polonica, pa tudi rumene polonice se lotijo celo pepelastih plesni.

Polonice poznamo.
Miša Pušenjak

Mnogi ne poznajo njihovih ličink, celo uničujejo jih. Tudi bube polonic so manj poznane. Že velikokrat sem videla, da so jih ljudje odstranjevali, ker so mislili, da so škodljive. Zato si jih le poglejte na fotografiji, da ne boste delali škode s svojo neusmiljenostjo do narave.

Ličinka pikapolonice žerke - ne uničujte je.
Miša Pušenjak

V zadnjih letih so se pri nas zelo razpasle tako imenovane azijske polonice. Mnogi jih množično zatirajo. A tudi azijke so koristne. Njihove ličinke so prav tako sovražniki škodljivih žuželk. Njihova edina slabost je, da so nevarne za naše naravne polonice. A mislim, da se bo tudi tu kmalu vzpostavilo ravnotežje v naravi. Resda imajo jeseni veliko težav, saj se pri nas ne znajdejo in ne vedo, kje prezimiti, zato se množično zbirajo na toplih fasadah hiš. Mnoge to moti. Če pa se jih lotite z metlo in podobnim, seveda puščajo madeže. Lahko pa jih s fasade odstranite z močnimi curki vode.

Zato si zapomnite, ne samo naša klasična pikapolonica, vse polonice so koristne in se jih na vrtu razveselimo. Predvsem pa pazite, da ne boste uničevali njihovih ličink in bub.

Tenčičarica

Druga zelo koristna žuželka je prava lepotica. Tenčičarica je izredno lepa zelena žuželka, ki se v poletnih večerih rada zateče v bližino luči. A tenčičarice niso samo zelene. Tudi rjave in bele so. Teh skromnih žuželk na vrtu se sploh ne zavedamo.

Tenčičarica je najlepši koristnež.
Miša Pušenjak

Nežnih zelenih žuželk z zlatimi očmi ne opazimo. Odrasle se prehranjujejo s cvetnim prahom, zato moramo na vrtu imeti tudi cvetlice, privlačijo jih zlasti tiste rdeče barve. Prav požrešne pa so njihove ličinke, neusmiljeno se lotijo uši, pršic, kaparjev in drugih insektov. Ena sama rjavkasta ličinka, ki se izleže iz jajčeca, z nitko pritrjenega na list, pospravi v 18 dnevih svojega aktivnega življenja od 200 do 500 škodljivcev. Napnite oči, da ne boste uničevali njihovih jajčec (na fotografiji jih vidite na plodu maline). Skrivajo se v kosih lesa, tudi njim bo prišel prav hotel za žuželke, zlasti za prezimitev, če na vrtu nimamo lesene lope ali podobnega prostora.

Muha trepetavka

To žuželko v vrtu običajno zamenjujemo za oso. Sodi med muhe, a je obarvana rumeno-črno, podobno osi. Zato muho trepetavko mnogi uničujejo. Prepoznamo jo po njenem nenavadnem letu. Premika se hitro, naenkrat pa na mestu obstane in zelo hitro utripa s krili. Prepoznamo jo tudi po cikcakastem letu.

Ličinka muhe trepetavke
Miša Pušenjak

Tako kot pikapolonice tudi muhe trepetavke spomladi lahko ustavijo hiter razvoj uši - če jim dovolimo. Na vrt jih bodo privabile vse medeče in dišeče cvetlice, posebno rade imajo vse kobulnice. Zato si v bližini vrta omislimo gredico s trajnicami, mednje pa zasadimo kobulnice. Ličinke lahko v 8 do 15 dneh pospravijo 800 listnih in drugih uši.

Hrošči krešiči

Še na eno žuželko naj opozorim. To so razni hrošči, predvsem krešiči. So precej veliki, temne barve, njihov pokrovke pogosto spominjajo na usnje, a ne pri vseh. Lotijo se tudi rdečih polžev, zato si jih na vrtu seveda želimo.

Hroščem podobne so tudi stenice. Mnoge so sicer v skupini škodljivcev, o njih nekaj več poleti, a med njimi najdemo tudi koristne, ki se lotijo gosenic in nam pomagajo v boju z njimi.

Naj omenim še dve znani žuželki, ki pogosto izgubita življenje zaradi naše nevednosti, Prva je bogomoljka. Ta velika žuželka vzbuja strah zaradi svoje velikosti, a je v resnici koristna in pleni številne žuželke: uši, gosenice, muhe, pršice …

Plenilska stenica se prehranjuje z resarji. Zelo je koristna.
Miša Pušenjak

Žuželke potrebujejo vodo

V naravi je še več pridnih žuželk. Ne smemo pozabiti opraševalcev, ne samo čebel, tudi vseh tistih divjih, ki nam pomagajo, da imamo veliko zdravih, velikih in tudi dobrih plodov. Ali veste, da je tudi količina koristnih snovi v plodovih odvisna od kvalitete opraševanja? Pomembno je, da je na vrtu čim več naravnega, nestriženega grmovja, kjer žuželke najdejo zavetje. Vse potrebujejo tudi vodo, zato jo vse leto nalivajte v posebno lepe ali čisto navadne posode. Najbolj pomembno pa je, da je zelenjavni vrt pisan in dišeč. Naj na njem raste tudi cvetje raznih barv, prav tako zelišča. Tudi ob rastlinjaku in visokih gredah in na njih naj bodo cvetlice in zelišča. Vedno razmislite, ali boste uporabili insekticide. Tudi domači, tako imenovani eko insekticidi namreč lahko poleg škodljivih žuželk uničijo tudi koristne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta