Ni mi jasno, kako lahko Jeseničani vzdržijo ta poletni ekološko-cestni teror

05.09.2021 05:00
Sveže z Jesenic ali mrak na koncu tunela.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gneča pred predorom Karavanke leta 2017.In danes ni nič drugače.  Foto: Promet.si
Promet.si

Globoko sočustvujem s krajani Jesenic, ki so to poletje (vnovič) doživljali travme zaradi kolon, ki so jih preusmerjali z avtoceste, ki vodi do prenatrpanega predora Karavanke. Petek, sobota, nedelja, pa še kak dan zraven - vedno isti prometni kaos, kilometrski cestni zamaški, čakalna doba za prehod meje pa štiri, pet ur. "Svetujemo, da na poti v Kranjsko Goro uporabite izhod Jesenice vzhod," sem poslušal tisto nedeljo, ko sem peljal proti naši severozahodni tromeji. Upoštevali smo navodila, vsi, ki poslušamo slovenske radijske postaje in ki smo ta dan šli v Kranjsko Goro iskat sveži zrak. A pred tem je treba skozi pekel, skozi edino cesto skozi mesto, ki je že po naravni legi stisnjeno v dolino ob Savi. Turisti s kolesi na avtomobilih in s pohodnimi čevlji v prtljažniku pod Mežaklo odložijo na tone izpušnih plinov. Dobil sem občutek, da je v tem hokejsko-železarskem kraju sto semaforjev, tako počasi se je vila neprekinjena kolona gorskih navdušencev, ki smo s plini družno pacali naše zelene reke in brezmadežne gore. Vsak postanek pred rdečo lučjo je podvojil, potrojil smrad izpušnih cevi. Kako lahko Jeseničani vzdržijo tak ekološko-cestni teror, mi res ni jasno.

S tem, da voznike usmerijo v središče Jesenic, nismo rešili nič. "Če prometne tokove nekje prekinemo, smo na drugi lokaciji še izdatneje obremenili promet in povzročili popolno blokado prometa (na primer stoječo kolono na avtocesti do Podvina, prometni kolaps na Bledu in v Radovljici), kar bi za Jesenice povzročilo izjemne prometne pritiske iz lokalnih prometnih povezav tako iz smeri Žirovnice kot z Bleda," opažajo na jeseniški občini, dlje od te ugotovitve in prošnje občanom, naj bodo potrpežljivi, pa ne sežejo.

Spomnimo se, kako je pred štirimi leti po širni Sloveniji odmeval blejski apel, da "slovenski gostje ne Bledu niso zaželeni" - vse zaradi "neznosne gneče" na dovozni cesti do slovenskega turističnega bisera. Koronačas ni bistveno spremenil naših prostočasnih nagnjenj. Silimo tja, kjer je gneča. Tudi marca 2020, na začetku "prvega vala" smo drli na otoček sredi jezera. "To presega vse meje. Lepo vas prosim, da ne hodite na Bled, v Bohinj, v Gorje in naprej na Pokljuko. Ostanite doma," je Slovence pozval župan Bleda Janez Fajfar: "Bled, Bohinj in Pokljuka ne bodo nikamor odšli. Nekaj tednov moramo potrpeti, lepo vas prosim ..." Tudi Jesenice, žal, med poletno sezono ne morejo nikamor oditi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta