Polže na kožo, ne na vrt

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
01.08.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurše

Vsako vrtičkarsko sezono, nekje v deževnem maju, nas Miša Pušenjak, Večerova gostujoča strokovnjakinja za vrt in vrtna opravila, razsvetli z napotki, kako zaustaviti naval portugalskih lazarjev na našo nebogljeno zelenjavo. Kljub neštetim teorijam in praksam vse bolj tudi ona poudarja, da recepta, kako ustaviti to nadlogo, žal ni. Polž bo zmagal, kakorkoli ga že skušamo onemogočiti. Vaba s pivom se mi je pred leti celo posrečila, a sem jo kljub temu opustil. Saj, polži so se množično utapljali v pivu, a sem imel potem preveč opravka s tem, kam naj odložim to sluzasto gnusobo, hkrati me je razočaralo, da polži marajo samo alkoholno pivo; ko se čez noč "zlufta", jih ne mika več. Zato sem s tem nekoristnim početjem odnehal.

Ker pa gre osel enkrat na led, človek pa večkrat, sem vabo s pivom ponovil. Razjezilo me je, ko sem v lepo rejenem jajčevcu naenkrat opazil luknje, podobno velike tistim v vijoličasti obrambi. V pomanjkanju sredstev za zatiranje polžev sem se spomnil piva, in ker je bilo v kleti na zalogi nekaj pločevink ožujskega, sem pol litra osvežilne tekočine s petimi odstotki alkohola natočil v lonček, ga zvečer, ko se zdaj že pošteno navlaži, ob obgrizenih jajčevcih nastavil golazni in pomirjen odšel spat. Seveda sem zjutraj, še pred prvo kavico, v pričakovanju velikanskega ulova odšel pogledat, kako je past delovala. In se zgrozil: polži so mi pivo popili. Skoraj čisto do dna so izpraznili posodico, v njej je ostalo zgolj deci opojne rumenkaste tekočine, v kateri se je utopil en samcat polžek. Samo za malčka je bilo ožujsko prevelika ovira, revček se še ni, v primerjavi z njegovimi krepkejšimi starši, imel časa prilagoditi na zahteve novega časa, ko je pivo naša skupna strast in za polže nič več past.

Po enem stran vrženem pivu sem v boju s slinavci opustil tovrstno strategijo, na jajčevce le še tu in tam poškilim - nekateri so celo še celi. Sem pa se podučil, da je polžja slina polna hranil, zato pripravki, ki vsebujejo več kot 40 odstotkov polžje sline, obnavljajo in negujejo človeško kožo. Če že zaradi njih nismo siti (zelenjave z vrta), bomo pa vsaj lepi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta