Nižje kazni: večina voznikov je navdušena

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
15.08.2021 05:00
"Ta vlada se mi bo naposled še priljubila."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

V senci "nezanimanja mladih za cepljenje" - kot da bi se dvanajstletnik nujno moral za karkoli zanimati, sploh pa za probleme starejših - je ta teden začel veljati zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pravilih cestnega prometa. Krajše: kazni za prehitro vožnjo so nižje, za telefoniranje v avtu pa višje (240 evrov).

"Ta vlada se mi bo naposled še priljubila," je hitrostne olajšave komentiral sodelavec. Večina šoferjev na naših cestah pač vozi prehitro, zato ta večina absolutno podpira nižje kazni. Po novem je divjanje skozi naselje, kjer je hitrost omejena na 50 km/h, nagrajeno: za prekoračitev hitrosti med 30 in 40 km/h je treba zdaj plačati 500 evrov, prej okroglih tisoč.

Večina je navdušena, jaz ne. Večina upokojencev je bila navdušena nad covid dodatki, jaz se sprašujem, čemu je to potrebno, ko pa smo vsi bili zaprti in smo trošili manj. Ampak jaz sem manjšina in z manjšino je vselej nekaj narobe.

Sočasno z uveljavitvijo novega zakona, ki je hitrosti dal poleta, je policija ta teden izvajala poostren nadzor hitrosti na cestah. Ne glede na lockdown in ostale nemobilnosti "letos zaradi neprilagojene hitrosti beležimo že skoraj toliko smrtnih žrtev kot v celotnem lanskem letu", svari agencija za varnost prometa. In še: "Med povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti letos izstopa starostna skupina od 25 do 34 let." Seveda, mladi nimajo služb, nimajo stanovanja in denarja, omilimo jim kazni.

V človekovo avanturistično naravo je vcepljen gen, ki se ne boji hitrosti, višine pač. A v bistvu s hitrejšo vožnjo ne pridobimo časa, ker v mestu vsakega, ki me prehiti, dohitim pri semaforju, ker je povprečna hitrost v naselju konstanta - med 45 in 47 km/h. Če si v prekršku in po avtocesti voziš 140 km/h, boš 100 kilometrov prevozil v 43 minutah, če voziš umirjenih 120 km/h, boš za isto razdaljo potreboval 50 minut. Razlika je v enem pokajenem čiku - torej se splača voziti hitreje.  Po novem še bolj, ker se na avtocesti voznik "kaznuje z globo 40 evrov, če prekorači hitrost do vključno 20 km/h". Drobiž - za užitek pri 149 km/h.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta