Ob drugi obletnici smrti: Oliverjeve sledi so neskončne

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
02.08.2020 04:55

Od smrti Oliverja Dragojevića sta minili že dve leti. A za to, da bi se ga spominjali, ne potrebujemo obletnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na zadnji poti v domačo Velo Luko ga je pred dvema letoma pospremilo na desetine bark.
Reuters

Hitro beži čas. Dne 29. julija sta minili že dve leti od smrti velikega hrvaškega glasbenika Oliverja Dragojevića, ki tudi pri nas ostaja v srcih generacij ljubiteljev dobre glasbe in vrhunske poezije.
V njegovi domači Veli Luki na Korčuli so ob obletnici pripravili tridnevni festival pod naslovom Trag u beskraju, Sled v neskončnosti, kot je naslov tudi ene od Oliverjevih pesmi. Na spominskem festivalu so nastopili številni znani hrvaški glasbeniki, mnogi med njimi so bili Oliverjevi prijatelji. Lepih dni, ki so jih preživeli z Oliverjem v pariški Olimpyji, so se v sredo spomnili Nina Badrić, Petar Grašo, Petar Dragojević in skupina Dupini. Drugi dan so nastopili mladi izvajalci, ki so zapeli nekatere najbolj znane Dragojevićeve skladbe, zadnji dan pa se je s koncertom jazzovskih sklad predstavila Oliverjeva nečakinja Ines Tričković.
Na hrvaški televiziji so v sredo premierno predvajali dokumentarni film o življenju in glasbeni karieri Oliverja Dragojevića. V njem so se velikega glasbenika spominjali številni prijatelji. "Veliko smo prepotovali skupaj. Do nas glasbenikov je bil vedno pošten. Ne potrebujem obletnic, da se ga spomnim, spominjam se ga vse leto," pravi kitarist Ante Gelo, tudi organizator tridnevnega dogajanja v Veli Luki. V tem mestu na Korčuli bo do konca septembra na ogled tudi razstava Oliver v Luki/Luka v Oliverju. Jeseni bodo začeli obnavljati tudi tamkajšnji kulturni center, kjer bo potem shranjena spominska zbirka Oliverja Dragojevića.

Na zadnji poti v domačo Velo Luko ga je pred dvema letoma pospremilo na desetine bark.
Reuters

Je to dedek ali Oliver?

Za hrvaške medije je spregovorila tudi Oliverjeva vdova Vesna. Za 24 sata je povedala, da jo vedno nekaj spominja na Oliverja in da tako tudi vedno bo. "Sem človek, ki se lahko odlično kontrolira. Vse lahko zdržim. Le včasih ne morem, ampak le takrat, ko me nihče ne vidi."
Za hrvaško revijo Story se je razgovorila o tem, kakšen je bil Oliver kot dedek. "Kako so se vnuki igrali z njim! Skakali so po njem, on jih je oboževal." Vnuki so v njem videli dedka, Oliver pevec je bil zanje drugi človek. "Mali Vinko je nedavno videl Oliverjevo fotografijo in je vprašal, je to dedek ali Oliver?" je povedala Vesna. Najstarejšemu vnuku Dujetu pa v šoli nihče ni verjel, da je njegov dedek Oliver Dragojević. Vesna mu je rekla, naj tega sploh ne pripoveduje, saj mu ne bodo verjeli. "Saj jim ni treba. Bi vi verjeli nekomu, če bi trdil, da je njegov dedek Oliver Dragojević?" Kot dedek je spoznal pet vnukov, šesti se je rodil mesec dni po njegovi smrti, pred kratkim se je rodil še sedmi.
Hrvaški mediji ob obletnici smrti spet prinašajo znane in manj znane zgodbe iz njegovega življenja. Ime Oliver naj bi mu izbrala mama Kate po liku Oliverja Twista iz Dickensovega romana. Tri starejše sestre so umrle že pred njegovim rojstvom, dve leti starejši brat Aljoša je umrl leta 2011.

Z ženo Vesno in najstarejšim sinom leta 1979

Ča će mi Copacabana

Vesno je spoznal v Dubrovniku, ko je bil kratek čas član Dubrovačkih trubadurjev. "Takrat je imel 62 kilogramov, tanke nožice in dioptrijo plus pet, za debelimi stekli so se njegove oči zdele velike kot okvirji očal. Nikoli nisem marala lepotcev, Oliver pa me je takoj prevzel s svojim smislom za humor, rad se je šalil na svoj račun. Nisem bila z njim zaradi slave ali denarja, pa saj je znan postal šele leto po najini poroki, ko je leta 1975 zapel Galeb i ja," se je v nekem intervjuju spominjala Vesna Dragojević.

Rad je nastopal v Mariboru.
Igor Napast

Bil je neskončno običajen človek

"O meni, o mojih aferah se je pisalo marsikaj, toda naju se to ni dotaknilo. Nisem bil slaven, ko sva se poročila, in Vesna še danes ne mara mojega dela, ker sem zato malo doma. Okoli mene se motajo ljudje, ki so medijsko pomembni, njej pa niso všeč. Vidite, to so najini edini problemi," je povedal pred nekaj leti. Tudi sinov ni obremenjeval s svojo popularnostjo, doma niti niso poslušali njegove glasbe, doma je bil samo mož in oče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta