Oreščki za hujšanje: Več lešnikov za manj kilogramov

NR
06.02.2022 04:45

Lešniki so priročen vsakodnevni prigrizek, dodamo jih lahko tudi večini obrokov. Zdravilne koristi lešnikov so pri tem naravnost izjemne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Profimedia

Lešniki imajo veliko vlaknin. Na seznamu živil z visoko vsebnostjo vlaknin so zato zelo visoko. Pravzaprav so lešniki vlaknine. Približno 30 gramov lešnikov vsebuje 2,7 grama vlaknin. Prehranske smernice priporočajo, da bi morale ženske zaužiti 25 gramov vlaknin na dan, moški pa približno 38 gramov. Zdrava prebava pomaga pri hujšanju in odstranjevanju toksinov iz telesa. Ko je prebava redna, lahko opazite tudi več energije, boljše mentalne sposobnosti in celo boljši imunski sistem.

Hujšanje

Zdrava prebava lahko pomaga tudi pri izgubi telesne teže. Maščobe, ki jih vsebujejo lešniki, so dobre. Omogočajo vam, da ostanete dalj časa siti, pomagajo pa tudi preprečiti poseganje po nezdravih prigrizkih. Leta 2018 je bila izvedena študija, ki je pokazala, da se je pri tistih, ki so jedli več oreščkov, telesna teža zmanjšala. S tem pa je bilo manjše tudi tveganje za debelost.

Profimedia

Veliko antioksidantov

Lešniki so bogati z antioksidanti. Preprosti antioksidanti pomagajo zaščititi celice telesa pred prostimi radikali. Antioksidanti so kot policisti, ki ščitijo telo. Lešniki vsebujejo veliko vitamina E, ki je v maščobi topen antioksidant. Približno 30 gramov lešnikov vsebuje 21 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa vitamina E. Študije pa so pokazale še povezavo med vitaminom E in manjšim tveganjem za nastanek raka.

Nižja raven holesterola

Nekatere študije so pokazale, da samo en mesec uživanja lešnikov znižuje raven holesterola. Lešniki so odlični za zdravje srca, saj vsebujejo fenolno spojino, enkrat nenasičeno maščobo, ki pomaga zniževati holesterol.

Zmanjšajo vnetje

Zaradi visoke vsebnosti zdrave maščobe lešniki veljajo za protivnetno živilo. Leta 2013 je študija pokazala, poročajo na spletni strani premiumgrowers.com, da vsakodnevno uživanje lešnikov v dvanajstih tednih zmanjša vnetje pri ljudeh s preveliko telesno težo.

Krepijo imunski sistem

Zaradi vitamina E, ki ga najdemo v lešnikih, so lešniki odličen spodbujevalec imunskega sistema. Vitamin E je v maščobi topen antioksidant, antioksidanti pa ščitijo celice v telesu. T-celice v telesu pomagajo pri preprečevanju bolezni. Ko pa telo napade virus, T-celice oslabijo in se ne morejo ubraniti okužb ali bolezni. Vitamin E, ki ga najdemo v lešnikih, pa lahko pomaga telesu, da proizvede več T-celic in se tako brani pred boleznijo.

Lahko izboljšajo plodnost

Verjetno ena najbolj zanimivih prednosti lešnikov je, da lahko pomagajo izboljšati plodnost. Leta 2018 je študija pokazala, da lahko prehrana, bogata z oreščki, izboljša število semenčic. Študija, ki je trajala 14 tednov, je pokazala, da imajo moški, ki uživajo veliko oreščkov, veliko več semenčic kot tisti, ki oreščkov ne jedo.

Koristni v nosečnosti

Lešniki vsebujejo med vsemi oreščki največ folne kisline, ki pomaga zmanjšati tveganje za okvaro nevralne cevi ploda med nosečnostjo. Lešniki so zelo koristni v prvem trimesečju nosečnosti tudi zaradi maščobnih kislin, ki jih vsebujejo. Ena od študij je pokazala, da so matere, ki so jedle zadostno količino oreščkov v prvem trimesečju, rodile otroka z višjo kognitivno funkcijo.

Primerni za diete

Se prehranjujete po ketonski dieti? Kaj pa prehrana brez glutena? Protivnetna dieta? Super! Lešnike lahko uvrstite v svojo prehrano pri večini diet! So zelo vsestranski in se odlično vključijo v številne zdrave načine prehranjevanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta