Plastenke so sedeži postali

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
25.11.2018 02:02

V Rušah so iz dva tisoč plastenk naredili dvosed, enosed, dva tabureta, mizici in štiri fotelje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darinka Kolar in Milica Kosi: "Premislimo, preden še uporabne reči zavržemo."
Bojan Tomažič

V ročnodelski sekciji Društva upokojencev Smolnik so v aprilu sklenili, da bodo iz plastenk, ki bi jih sicer zavrgli, začeli izdelovati pohištvo. Iz dva tisoč plastičnih steklenic so naredili dvosed, enosed, dva tabureta, mizici, dva večja in dva manjša fotelja. Za vse izdelke so prevleke sami spletli in skvačkali. "V dvosedu je petsto plastenk, v kvadratnem enosedu 300, v foteljih 180," je povedala predsednica društva upokojencev in vodja ročnodelske sekcije Milica Kosi.
V začetku poletja so pričeli delati, zdaj so izdelki v prostorih krajevne skupnosti na razstavi. Tam je bilo treba poskusiti, kako je sedeti na plastenkah. Če bodo še koga spodbudili k temu, da bo iz odpadnega materiala kaj naredil, bodo veseli, so rekli razstavljavci. Uporabno pohištvo, narejeno iz odpadnih materialov, bodo v naslednjih mesecih pokazali še na razstavah v hotelu v Rušah, v osnovi šoli in trgovskem centru v Mariboru. "Da spomnimo, kaj vse je mogoče narediti iz odpadnih materialov," pravi Kosijeva. Projekt finančno podprla Občina Ruše,in je bil izbran na razpisu JSKD, območna izpostava Ruše.

Material so zbirali prijatelji in znanci

Plastenke so jim pomagali zbirati prijatelji in znanci od blizu in daleč, tudi iz Prekmurja so jih pripeljali. ""Dva tisoč smo jih uporabili in skoraj sto kilogramov odpadnega materiala, ostalega in nastalega pri izdelavi nogavic," je rekla Kosijeva. Sedeže so prevlekli in s tem poskrbeli za večjo udobnost in tudi še lepši videz. "Po odpadni material za pletenje in kvačkanje smo morali v tovarno nogavic v Polzelo. Za plastenke smo načrtovali, da jih bomo dobili v gostilnah in restavracijah, vendar tam v glavnem že uporabljajo povratno stekleno embalažo, kar je dobro. Zato smo vsi prek svojih mrež ljudi spodbujali k temu, da jih niso vrgli v smetnjake."

Nakit je mogoče narediti tudi iz zadrge

Da podaljšuje življenjski cikel izdelkov, da zmanjšuje količino odvrženih odpadkov in še na druge prednosti ponovne uporabe so spomnili v Rušah. In ve se, da ročne spretnosti spodbujajo voljo in koncentracijo, kreativnost pa vodi k novim spoznanjem in odkritjem. Pri delu so bili postavljeni pred probleme, ki jih je bilo treba odpraviti, vsak izdelek je pomenil rast, napredek.
Snovalke in snovalci iz smolniškega ročnodelskega krožka so tako v ponedeljek postavili še eno razstavo. V trgovskem centru Qlandia v Mariboru je na ogled nakit, narejen iz kovinskih vrvic in bakrenih žic. Na vrvice so nalepili kristale, oblikovali so jih v lične verižice. Bakrene zapestnice in prstani so tudi posebnost. "Ročno in zelo spretno narejeno," poudari Milica Kosi.
Verižice je mogoče narediti tudi iz starih zadrg, broške in prstane tudi. Darinka Kolar je eno nosila. "Prijetno in ne samo lepo," je rekla. Na Smolniku delajo verižice tudi iz odpadnega papirja, posebej reklame, s katerimi nam zasipavajo poštne nabiralnike, so hvaležen material, sta povedali sogovornici. Načrtov je še veliko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta