Po Bohinjski železniški progi do evropske prestolnice kulture

Nace Novak
21.01.2024 03:00

Bohinjska proga velja za zgodovinski, tehnični in turistični biser naše železničarske infrastrukture. Od Nove Gorice do Bohinjske Bistrice vozi po njej tudi avtovlak, po novem tudi s potniškim vagonom v barvi reke Soče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na železniški postaji v Novi Gorici so predstavili vagon avtovlaka, ki je vizualno in tematsko posvečen bližajoči se Evropski prestolnici kulture v obeh Goricah.
Nace Novak

Turisti predstavljajo približno polovico potnikov na Bohinjski železniški progi, ki vodi od Jesenic do Nove Gorice oziroma še naprej do Sežane in Trsta; promet po njej je stekel leta 1906. Ena od bolj slikovitih železniških prog nasploh se lahko med drugim pohvali s še danes najdaljšim povsem slovenskim predorom, bohinjskim, ki je dolg 6327,3 metra, na njej je zgrajenih še pet galerij in kar 65 mostov, tudi Solkanski most, ki s svojim kamnitim lokom razpona 85 metrov še vedno velja za največji železniški kamniti most na svetu.

Kot je povedal Matjaž Marušič iz Konzorcija za Bohinjsko progo, po delu katere vozita tudi muzejski in avtovlak, ima proga dve funkciji. "Prva je, da ljudje izberejo to progo, ker gre za zanimiv prevoz po izredno zanimivih krajih. Druga pa, da s tem zmanjšujemo pritisk avtomobilskega prometa na te naše kraje, ki so precej občutljivi. Tu so Julijske Alpe, so ozke doline, Baška grapa, je Soška dolina pa potem naprej čez Kras vse do morja, tako da gre za zelo raznoliko pokrajino, ki pa je hkrati tudi občutljiva in jo moramo varovati," je še pojasnil Marušič ob nedavni predstavitvi novega oziroma prenovljenega potniškega vagona avtovlaka na novogoriški železniški postaji, kjer je njegova začetna oziroma končna postaja ob začetku vožnje v Bohinjski Bistrici.

Novi vagon je tematsko posvečen bližajoči se Evropski prestolnici kulture, kar bosta Nova Gorica in Gorica v letu 2025. Idejno zasnovo vagona so pripravili v Zavodu GO! 2025, za tehnično prenovo pa so poskrbeli pri Slovenskih železnicah. Kot je pojasnila Darja Kocjan, direktorica potniškega prometa Slovenskih železnic, je število potnikov na železnicah v letu 2023 zelo zraslo. "Presegli smo število 15 milijonov potnikov in od teh jih je bilo skoraj 600 tisoč na progi od Jesenic do Sežane, od teh jih je približno 100 tisoč vstopilo oziroma izstopilo v Novi Gorici," je povedala. Na podlagi teh številk je zaključila, da je vožnja z vlakom že pomemben način mobilnosti. "Z vsako novo pridobitvijo naredimo korak bliže temu, da postane javni prevoz nekaj, kar je privlačno, kar je moderno. Izjemno smo bili veseli pobude, da lahko skupaj naredimo vagon, ki obeležuje tako izjemen dogodek, kot je Evropska prestolnica kulture, da lahko vagon, ki bi ga v vsakem primeru obnovili, odenemo v tako lepe barve Soče in mu damo nek večji pomen," je pojasnila Kocjanova in dodala, da en tak tematski vagon že imajo, posvečen je inženirju Maksu Klodiču.

V prenovljenem vagonu je 36 sedežev, od teh šest v prvem razredu, ostali v drugem, poleg tega pa tudi 24 mest za prevoz koles, saj je vse več takih, ki z Gorenjskega na Primorsko in obratno potujejo s kolesi. V notranjosti so predstavljeni kulturniki in umetniki, ki so v preteklosti oziroma bodo v letu 2025 zaznamovali območje obeh Goric. Novogoriški župan Samo Turel je prepričan, da bo doprinos novega vagona avtovlaka triplasten. "Eno je prispevek k trajnostni mobilnosti, želji po zelenem in varstvu okolja, drugo je promocija, saj bo ta vagon opozarjal na Evropsko prestolnico kulture, in tretji vidik, lahko bo tudi prizorišče za umetniške projekte, gledališke predstave in podobno," je naštel.

In kako bodo novega lepotca zaščitili pred uličnimi umetniki, za katere so železniški vagoni priljubljene površine za grafite? "Tule je pod lučmi, nekaj se seveda da odstraniti s pranjem, bi pa lepo prosila, da se taka lepota ne popiše," je na grafitarje apelirala direktorica potniškega prometa Slovenskih železnic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta