Nenavadna vinska izkušnja: Ko te v temi preplavijo mehurčki

Branka Bezjak
14.01.2024 03:00

Pri Radgonskih goricah prejemajo nagrade za penino, ki je pridelana izključno v temi. V njihovi kleti ali doma pa si lahko posebno pokušino pripravite tudi sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor z nočne trgatve za penino Untouched by light
Radgonske Gorice

Pod sloganom najboljše stvari se dogajajo v temi Radgonske gorice nadaljujejo uspešno zgodbo penine Untouched by light (Nedotaknjena od svetlobe), ki so jo na tržišče prvič lansirali leta 2020. To blagovno znamko širijo tudi s ponujanjem posebnih pokušin. Gotovo je nekaj posebnega obisk v njihovi vinski kleti, kjer so določeni deli stari že več kot 200 let in kjer se penina tudi pokuša v popolni temi. Te nevsakdanje degustacije, pri katerih pokuševalec pijače, ki jo ima v kozarcu, ne vidi, ponujajo tudi zunaj Gornje Radgone.

Sodelavci vinske kleti, ki se ponaša z najdaljšo, 170-letno tradicijo pridelovanja penin, namreč z mobilno postavitvijo, s katero prav tako zagotovijo popolno temo, gostujejo po raznih krajih Slovenije, na dogodkih. Mi smo jo imeli priložnost na tak način pokusiti na Rogli. "Se boste prepričali, ali je res razlika ali zgolj zgodba," je ob predstavljanju njihovega produkta, na katerega so zelo ponosni, saj je edinstven v svetu, povedala Monika Pavlič.

Kakšnih osem let so najprej razvijali produkt, se izobraževali, preizkušali postopke, da so nato pred dobrimi tremi leti predstavili penino, pri kateri je celoten proces narejen v temi. "Raziskave kažejo, da izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni osvetlitvi vpliva na njegovo aromo. S svetlobo se zmanjša intenzivnost arome citrusov," je pojasnila. ​Začne se že s trgatvijo, ki je tudi za zaposlene v Radgonskih goricah nekaj posebnega. Zberejo se okoli 22. ure zvečer v čim večjem mraku, traktorjem prelepijo luči, ugasnejo ulične svetilke, mobilne telefone prav tako pustijo v posebnih prostorih. Nato si trgači nadenejo posebna očala za nočni vid, grozdje odlagajo v posebne zaboje, ki jih pokrijejo, nakar vse skupaj v čim večji temi odpeljejo v klet, kjer se postopki pridelave prav tako nadaljujejo v popolni temi. Po polnjenju v črne steklenice te nato odenejo še v črno vakuumsko zaprto folijo.

Steklenico s penino prodajajo v vakuumirani črni vrečki, ki ne prepušča svetlobe.
Radgonske Gorice

Penina Untouched by light je narejena iz ravno prav zrelega grozdja chardonnay z uporabo znane francoske metode vrenja v steklenici. Pravzaprav po povsem enakem postopku in iz istega vinograda kakor njihov največji ponos, radgonska zlata penina, razlika je samo v tem, da je grozdje nato obdelano s "pomočjo teme". Začne se, kot že opisano, pri trgatvi. Vsako leto polovico vinograda najboljših leg določijo za to penino. Potem ko polovico oberejo čez dan, preostalo grozdje nato potrgajo ponoči oziroma v temi. Tudi v kleti, kjer penina zori dve leti, vse počnejo v temi, steklenice obračajo z nadetimi očali za nočni vid.

Penina s svojim filmom

Krona vsega je nato pokušina. Tudi to priporočajo v temi, da se naši čuti osredotočajo čim bolj le na okušanje. Najprej si je tudi skupina novinarjev na Rogli ogledala kratek film o pridelavi penine. Nato pa, da bi okusili razliko, najprej na običajen način pokusili zlato penino, zatem pa smo se odpravili v mobilno pokuševalnico v popolno temo. Očala za nočni vid je imela samo Monika, da nam je lahko v črne kozarce natočila penino, ki se je svetloba ni dotaknila. In pokuševalci smo se strinjali, da je v "črni" penini resnično veliko več mehurčkov. Ti kar preplavijo, zapolnijo usta. Tudi določene razlike v okusu smo zaznali.

"Vsaka zgodba seveda potrebuje tudi marketing, toda za to stojimo 100-odstotno, resnično skrbimo, da je vse narejeno, kakor smo zastavili," pravi Pavličeva. Penine ne boste našli na policah trgovskih centrov. Ne le, ker so zelo skrbni in zaščitniški do penine. Tudi proizvodnja ni tolikšna, da bi lahko dosegali povpraševanje. Zlasti iz tujine je zanimanja za to prvo peneče vino na svetu veliko - in z leti samo še narašča.

Steklenica stane sto evrov in jo lahko naročite po spletu ali kupite v njihovem Domu penin v Gornji Radgoni. Na voljo so tudi posebni paketi, v katerih je poleg škatle s penino še hladilna posoda, štirje črni kozarci, da si lahko doma pričarate in preizkušate penino, pridelano na edinstven način. Na sedežu Radgonskih goric pa je na voljo tudi večurno doživetje te penine, pri katerem poleg pokušine v temi izveste od sommelierja tudi o postopkih pridelave, filozofiji podjetja, raziskavah o vplivu svetlobe zlasti na penine, ogledate si markantno notranjost prav tako posebne kleti Pod skalo, kjer nato pokušina steče v temi ... Za ta produkt, posebno pokušino, so Radgonske gorice na zadnjih podelitvah najvišjih priznanj v turizmu, novembra lani, prejele naziv Sejalec 2023. Doživetje Untouched by Light oziroma doživetje Nedotaknjena od svetlobe je bilo tudi v okviru Slovenske turistične organizacije uvrščeno v družino doživetij z oznako Edinstvena doživetja Slovenije/Slovenia Unique Experiences. Z nagradami, kot je ta, in drugimi, ki so jih že prejeli v tujini, pa si podjetje še bolj odpira vrata tudi na tujem. Ne nazadnje pa s tem prispevajo k večjemu obisku tujih gostov, ki so tudi večji potrošniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta