(POGOVOR) Ida Brišnik Remec: Ničesar drugega si nisem želela kot biti slikarka

Klara Širovnik Klara Širovnik
08.10.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slikarka Ida Brišnik Remec danes ustvarja v svoji sobi v domu upokojencev, njena zadnja razstava pa je na ogled v UGM Šopu.
Slikarka Ida Brišnik Remec danes ustvarja v svoji sobi v domu upokojencev, njena zadnja razstava pa je na ogled v UGM Šopu.
Sašo Bizjak
Slikarka Ida Brišnik Remec je vsem tegobam življenja navkljub šest desetletij vztrajno ohranjala svoj umetniški izraz in svojo poetiko. Od svoje linije in vizije ni odstopala, četudi si je atelje dolga leta delila z danes že pokojnim možem Marjanom Remcem. Ida in Marjan sta si bila, kar se tematike in načina slikanja tiče, popolno nasprotje. "Ljudje so se temu čudili," danes ob našem obisku v domu za starejše pove priznana slovenska slikarka in nadaljuje, da zakonci "pogosto prevzamejo skupno linijo", rado pa se tudi zgodi, da se ​žena docela prilagodi moževemu slikarstvu. Idi se to ni zgodilo. V stanovanju na Maistrovi 32 se je on usmerjal v oddaljene svetove, ona pa v drobno lepoto rastlinja. Ustvarjanje Ide in njenega moža ni bilo nikoli "njuno", temveč vedno le njeno in njegovo, ugotavlja kustosinja Andreja Borin, delujoča v UGM ...
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta