Poklon stoletnici Le Mansa

Artur Švarc
23.07.2023 03:30

Porsche ves čas skrbi, da se ne pozabi na njegovo dediščino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
911 ob stoletnici Le Mansa spominja na slavno dirkaško preteklost znamke.
Porsche

Tako so v zadnjem mesecu izdali dva koncepta, ki se poklanjata slavni dirkaški preteklosti, 911 Le Mans ob stoti izvedbi slovite dirke in koncept električnega spiderja, ki spominja na 356.

Porsche že 72 let neprekinjeno sodeluje na dirki 24 ur Le Mansa, zato bo narejenih 72 primerkov posebne serije. V Le Mansu je Porsche osvojil 19 skupnih zmag in 110 zmag v razredih. Porsche 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition je osnovan na modelu 911 Carrera GTS z unikatnimi podrobnostmi, ki sta jih navdihnila dva zmagovalca Le Mansa, klasični 356 SL, ki je zmagal v razredu leta 1951, in skupni zmagovalec dirke 911 GT1 leta 1998.

Pod posebno izdajo se je podpisal Grant Larsson, direktor posebnih projektov v oddelku Porsche Style in avtor originalnega boxsterja.

Barvo zunanjosti Le Mans Silver so razvili s pomočjo Roda Emoryja, številka 46 na vratih in grafitno modra usnjena notranjost v kombinaciji z velurnimi vložki na sedežih pa se zgledujeta po dirkalniku iz leta 1951. Stranski zračniki, lita platišča Aurum in rdeči varnostni pasovi so poteze novejšega 911 GT1.

Zunaj in znotraj je več referenc na legendarno dirko. Na zunanjosti opazimo napis Rojen v Le Mansu, izdelan v Zuffenhausnu, v kabini pa je na sredinskem naslonu za roke vtisnjena silhueta steze v kombinaciji z napisom 24h Le Mans, vtisnjenim na vzglavnikih, in oznakami 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition na pragovih vrat in armaturni plošči.

Pod pokrovom motorja je trilitrski dvojni turbo šestvaljnik s 353 kW moči in 570 Nm navora, moč pa se na zadnjo os prenaša prek sedemstopenjskega ročnega ali osemstopenjskega samodejnega menjalnika. Avto je dobil tudi športnejšo nastavitev podvozja Carrera GTS.

357 speedster je električna študija prihodnjega dizajna z referenco na prvi Porschejev model.
Porsche

Drugi je v Goodwoodu predstavljeni 357 Spedster na električni pogon. Januarja so predstavili koncept kupeja Vision 357, ki je mehaniko pobral od Caymana GT4 RS, zdaj je prišel še njegov brat brez strehe, ki pa je tehnično črpal stvari pri 718 GT4 e-Performance, kar pomeni, da ima pogon in baterije koncepta Mission R, postavljen pa je na šasijo 718 GT4 Clubsport. Baterija premore 80 kWh, moč motorjev pa je 800 kW. Če smo pri zaprtem konceptu lahko ugibali o notranjosti, saj fotografij ni bilo, je speedster brez strehe in razkriva tudi notranjost. Veliko je karbona, tu sta prosojna digitalna instrumentna plošča in volan z modrimi (barva Miami Bl​ue) dodatki. Koncept seveda ne bo šel v proizvodnjo, je pa Porsche model 357 že januarja omenil kot napoved oblikovne usmeritve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta