Poroka za plemiče in milijarderje: Oddan še en zaželeni britanski samec

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
16.06.2024 04:00

Kdo je Olivia Henson, nova Westminstrska vojvodinja, ki je osvojila srce najbolj zaželenega britanskega samca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mlada, čedna in neskončno bogata. Hugh Grosvenor in Olivia Henson na svoj poročni dan.
Profimedia

Z najbolj udarnimi in pompoznimi porokami so na britanskem dvoru za nekaj časa opravili, vsaj dokler ne odrastejo otroci prestolonasledniškega para. Kar pa še zdaleč ne pomeni, da se vsake toliko ne zgodi poroka kakšnega drugega člana te široke, razvejane in premožne rodbine. Ena takih je potekala pred dnevi, mediji pa so jo že razglasili za "družabno poroko desetletja", saj je zvezdniških svatov na njej kar mrgolelo.

Slavje je potekalo v Chesterju 7. junija, ko sta Olivia Henson in Hugh Grosvenor dahnila svoj usodni "da" in postala nova vojvoda in vojvodinja Westminstrska. Slovesnost, na kateri so se zbrali člani britanske visoke družbe, pomeni začetek novega obdobja za mladoporočenca.

Hugh Grosvenor, sedmi vojvoda Westminstrski, je eno najvidnejših imen britanskega plemstva. Z bogastvom, ocenjenim na 10,1 milijarde funtov, delno zaradi lastništva polovice prestižnega londonskega Mayfaira, je Grosvenor dolgo veljal za enega najbolj zaželenih britanskih samcev, dokler ni leta 2021 spoznal Olivie.

Nevesta Olivia Henson je bila čudovita v poročni obleki londonske oblikovalke Emme Victorie Payne.
Profimedia

Od ožje kraljeve družine je prišel le William

Poroka je potekala v veličastni chesterski katedrali, zgodovinski lokaciji, s katero je družina Grosvenor že dolgo povezana. Med gosti je bil tudi princ William, edini visoki član kraljeve družine, ki je bil ženinova priča. Drugi člani kraljeve družine, vključno s kraljem Karlom, kraljico Camillo in princem Harryjem, se poroke niso udeležili, kralj najbrž tudi zaradi bitke z rakom, med katero mora hraniti svoje moči.

Princ William je tokrat zastopal najožjo kraljevo družino in bil ena od ženinovih prič.
Profimedia

O Olivii Henson, novi vojvodinji, je znanega le malo. Njena prisotnost na družbenih omrežjih je minimalna, njena izobrazba pa kaže, da tudi sama prihaja iz elitnih krogov. Po osnovni šoli v Oxfordu je obiskovala kolidž Marlborough, kjer sta se šolali tudi Kate in Pippa Middleton. Henson je diplomirala iz hispanistike in italijanščine na Trinity College v Dublinu.

Kar se kariere tiče, Henson že pet let dela v Belazu, v podjetju B Corp, specializiranem za uvoz visokokakovostnih sestavin iz Evrope. Par se namerava po poroki preseliti v Chester, kar je potrdila tudi Olivia in poudarila, kako lahka je bila ta odločitev za oba.

Tradicionalno britanske plemiške poroke spremlja veliko zelenja.
Profimedia

Olivia in Hugh sta se spoznala leta 2021 prek skupnih prijateljev. Po dveh letih zveze je Hugh aprila 2023 na družinskem posestvu Eaton Hall zaprosil Olivio. Zaroko sta naznanila z razigrano fotografijo, na kateri sta zelo sproščena in nasmejana.

Poroka je bila skrbno načrtovana, par pa je vložil veliko truda, da bi dogodek nosil kar se da močno osebno noto. Tiskovni predstavnik para je za Telegraph povedal, da sta se vojvoda in nova vojvodinja posvetila vsaki podrobnosti, vključno z najemom lokalnih in regionalnih dobaviteljev.

Nevesta nosila Fabergejevo tiaro iz leta 1906

Malo pred poldnevom je nevesta prispela v starodobnem bentleyju, oblečena v obleko londonske oblikovalke Emme Victorie Payne. Obleka je vključevala cvetlične motive in tančico, ki jo je nekoč nosila njena prababica in sega v leto 1880. Pod tančico je nosila Fabergejevo tiaro, okrašeno z mirtinimi listi, ki je bila prvotno izdelana za Grosvenorjeve leta 1906, da bi jo skozi generacije nosile nevestine sorodnice na poročne dni. Izbrala je modre čevlje Silvie Lago, model se imenuje Valentina 8 Riveria. Čevlji so ročno izdelani v Španiji in narejeni iz žameta s poudarjenimi pentljami na prstih.

Okoli katedrale so se zbrali tudi drugi ljubitelji kraljevih reči, skrbno opremljemi z dodatki, ki jih je navdihnila monarhija.
Profimedia

Chesterska katedrala ima že dolgo prav poseben pomen za družino Grosvenor. Hughova sestra, Lady Tamara Grosvenor, se je v katedrali poročila leta 2004, leta 2016 pa je tam potekala spominska slovesnost za pokojnega vojvodo Westminstrskega, Hughovega očeta Geralda.

Natalia Grosvenor in Rupert Henson. Nevestina starša sta pokala od sreče in ponosa.
Profimedia

Hugh Grosvenor je postal vojvoda Westminstrski pri 25 letih po nenadni smrti svojega očeta. Njegova dediščina vključuje posestvo in 1500 nepremičnin v 60 državah, vključno s pomembnimi deli Mayfaira in Belgravie v Londonu. Čeprav je edini moški dedič, si Grosvenor posestvo deli z mamo in tremi sestrami.

Grosvenor je obiskoval univerzo Newcastle, kjer je diplomiral iz kmetijstva, s čimer je postal prvi vojvoda Westminstrski z diplomo. Njegova povezanost s kraljevo družino je prav tako močna – poleg tega, da je boter Archieju, sinu princa Harryja, je Grosvenor tudi boter princu Georgeu, sinu prestolonaslednika Williama.

Med svati je bila tudi princesa Eugenie, hči vojvodinje Fergie in princa Andrewa.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta