Kdo se boji najvplivnejše ženske v Katarju? Lepotici očitajo, da manipulira s šibkimi moškimi in hlepi po oblasti

Denis Živčec Denis Živčec
27.11.2022 05:16

Veliko je že dosegla. Moza bint Naser ni zgolj fantastično modno ozaveščena žena nekdanjega katarskega emirja, je tudi goreča borka za večjo uveljavljenost žensk v muslimanskem svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrhunsko drag slog. Nekatera oblačila v šejkinjini omari presegajo ceno 100.000 evrov. 
Profimedia

Zadnje dni se velik del sveta razburja ob nogometnem svetovnem prvenstvu v Katarju, katerega otvoritve se je udeležila tudi Moza bint Naser, žena šejka Hamada bin Khalife Al Thanija, nekdanjega katarskega emirja, in mati sedanjega emirja Tamima bin Hamada Al Thanija; 63-letnica je pozornost vzbujala v enobarvni Pradini kombinaciji.

Profimedia

Nosila je dolgo bordo obleko iz satena, ki jo je dopolnila z jakno v enaki barvi in ​​tradicionalno naglavno ruto, značilno za ženske arabskega sveta. Kombinacijo je dopolnila z lesketajočo se broško in impresivnim nakitom, oblekla pa je tudi kratke hlače v bordo barvi in ​​nosila pregrešno drago usnjeno torbico. Tuji mediji so njeno modno kombinacijo označili za "elegantno in mogočno".

Kraljevski ženi s karizmo. Moza bint Naser v družbi nizozemske kraljice Maxime.
Profimedia

Ob nogometnem svetovnem prvenstvu v Katarju se je oglasila na instagramu in pozdravila vse. "Prišel je čas. Dobrodošli v Katarju in srečno vsem," je zapisala in objavila več fotografij z možem in otroki. Moza bint Naser je znana po izvrstnem modnem slogu, mediji jo pogosto imenujejo "kraljica stila". Leta 2015 je bila razglašena za eno najbolje oblečenih žensk na svetu.

Moški se bojijo vpliva izobražene lepe šejkinje

Rodila se je 8. avgusta 1959 v obalnem mestu Al Khor na severu Katarja v plemenu Al Misned. Njen oče Naser bin Abdulah Al Misned je bil pomemben katarski poslovnež in vodja opozicije v času vladavine šejka Khalife bin Hamada bin Abdulaha Al Thanija. Moza bint Naser je svoja zgodnja leta preživela v Kuvajtu in Egiptu, domov se je vrnila leta 1977.

Študirala je sociologijo na katarski univerzi in diplomirala devet let kasneje, 1986. Nato je magistrirala iz javne politike v islamu na univerzi Hamada bin Khalife. Leta 1977 se je poročila s Hamadom bin Khalifom Al Thanijem, skupaj pa imata sedem otrok.

Karizmatična in vplivna. Šejkinja Moza bint Naser med govorom ob podelitvi humanitarnih nagrad v narodnem muzeju v Dohi.
Profimedia

Njen najstarejši sin Jasim bin Hamad bin Khalifa Al Thani je bil sprva imenovan za prestolonaslednika. Leta 2003 ga je zamenjal njen drugi sin, Tamim bin Hamad Al Thani. Preostali njeni sinovi so šejk Joaan, šejk Mohamed in šejk Khalifa. Njeni hčerki sta šejkinja Al Mayasa in šejkinja Hind. Moza bint Naser je najbolj znana po delu na področju izobraževanja in zdravstva. Leta 1995 je ustanovila Katarsko fundacijo za izobraževanje, znanost in razvoj skupnosti.

Dama v prvi vrsti. Šejkinja je leta 2009 sedela ob svojem možu, šejku Hamadu bin Khalii AlThaniju, in tedanjem francoskem predsedniku Jacquesu Chiracu.
Profimedia

Njen uradni naziv se glasi njena kraljeva visokost šejkinja Moza bint Naser in je prejemnica številnih prestižnih tujih odlikovanj, med drugim jo je Hrvaška odlikovala z redom kraljice Jelene. Je solastnica francoske modne znamke La Tanneur, ki se ukvarja z izdelavo oblačil in dodatkov iz usnja. Je velika ljubiteljica visoke mode, po pisanju revije Vogue pa so tudi najbolj cenjeni oblikovalci svetovne modne scene pripravljeni zanjo svoje kreacije prilagoditi tako, da ustrezajo kulturnim in verskim standardom muslimanskega sveta. Šejkinja Moza je bila večkrat, kot so leta 2018 zapisali v New York Timesu, tarča žaljivih šovinističnih kritik, v glavnem jo prikazujejo kot oblastiželjno manipulatorko šibkih moških na pomembnih položajih.

Tako sta z možem dvignila trofejo, ko je postalo jasno, da bo Katar gostil svetovno prvenstvo. 
Profimedia

Žena katarskega emirja je postala leta 1977, ko je imela komaj 18 let. Takrat je bila še študentka univerze v Katarju, naziv diplomirane sociologinje pa je dobila šele devet let po poroki. Menda je bila to ljubezen na prvi pogled, Moza bint Naser velja tudi za edino žensko, ki zna nasmejati mrkega šejka. Je druga Thanijeva žena, a naj bi bila njegova najljubša, hkrati je tudi edina njegova žena, ki se redno pojavlja v javnosti, kar priča o njenem dominantnem položaju. Tradicionalnih muslimanskih oblačil, ki zakrivajo ženski obraz, ne nosi, stalno sodeluje v političnem in družabnem življenju svoje države, aktivno je vključena celo v delovanje katarske vlade.

Lepa šejkinja je pogosto tarča šovinističnih opazk, da hlepi po oblasti in da manipulira z moškimi. 
Profimedia

Solastnica Valentina, Tiffanyja ...

Najbolj odmevno je njeno delo v katarski fundaciji, ki jo upravlja njen mož. Ta je zgradil "mesto izobraževanja" in v Katar pripeljal ameriške fakultete. Začela je z izgradnjo številnih izobraževalnih institucij, njeno delo pa jo je pripeljalo tudi do tega, da ima kar sedem častnih doktoratov. Močno se angažira pri odpiranju in modernizaciji katarske družbe.

Ne mine dan, ko ne bi nosila dizajnerskih oblačil, najraje se odene v kreacije Chanela, Givenchyja in Diorja, mnoga oblačila v njeni omari stanejo tudi več kot 30.000 evrov, narejena posebej zanjo pa tudi 100.000 evrov. Mož ji je pred časom kot darilo kupil 700 milijonov evrov vreden petodstotni lastniški delež v modni hiši Valentino. Je tudi solastnica draguljarne Tiffany's in delničarka v modnem mastodontu LVMH, ki ima v lasti znamke, kot so Christian Dior, Givenchy in Louis Vuitton. Pred nekaj leti je katarska kraljeva družina postala tudi solastnica londonske modne hiše Harrods.

Profimedia

Moza bint Naser, diplomirana sociologinja, je posebna odposlanka Unesca za izobraževanje, predsednica katarskega kampusa in centra znanja Education City, ki upravlja 15 milijard evrov. Revija Forbes jo je leta 2007 uvrstila na seznam sto najbolj vplivnih žensk na svetu. Šejkinja se zavzema za večjo uveljavljenost žensk v arabskem svetu. Pripomogla je k temu, da so v Katarju v ustavo zapisali enakopravnost spolov. Ženske so dobile volilno pravico, možnost izobraževanja in lahko delajo na visokih položajih. Moza bint Naser je tako mnogo mnogo več kot le ljubiteljica lepih oblačil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta