Poslovil se je Nino Cerruti, najbolj šik Italijan, ki je oblekel filmsko "čedno dekle"

Denis Živčec Denis Živčec
23.01.2022 04:46

Nepozabni Nino Cerruti se je v modno zgodovino zapisal z dekonstruiranim moškim suknjičem in s tem, da je oblekel filmsko "čedno dekle".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Ko sem začel delati, je bila to še tradicionalna kultura z manj individualnosti," je o svojih začetkih razmišljal Nino Cerruti.

Profimedia

Ljudje odhajamo, spomin na dober slog pa je večen. In njegovega se bomo spominjali še zelo dolgo. V soboto, 15. januarja, se je v 92. letu starosti poslovil italijanski modni oblikovalec Nino Cerruti. Umrl je v bolnišnici Vercelli blizu Milana, kjer so ga sprejeli zaradi operacije kolka. Cerruti je bil ustanovitelj modne hiše z istim imenom, veljal pa je za enega vodilnih modnih kreatorjev na področju moške mode, oblačil je tudi hollywoodske zvezdnike.

V moško modo je vpeljal tako imenovani casual šik, sproščen in obenem stilsko dovršen slog. "Želim si, da bi bil moški svobodnejši v eleganci in elegantnejši v svobodi," je nekoč dejal. Rodil se je leta 1930 v mestu Biella na severu Italije in sprva sanjal o tem, da bi postal novinar. A ko je bil star 20 let, mu je umrl oče in prisiljen je bil prevzeti družinsko tekstilno tovarno. V šestdesetih letih minulega stoletja je spoznal Giorgia Armanija in ga zaposlil kot kreatorja moške mode. Skupaj sta imela ogromen vpliv v modnem svetu, še preden je Armani leta 1975 ustvaril svojo znamko. Cerruti je znan kot prvi oblikovalec dekonstruiranega moškega suknjiča. Svoje kreacije je zmeraj najprej preizkusil na sebi. "Vedno sem oblačil istega človeka - sebe," je dejal. Prvi mož zbornice italijanske mode Carlo Capasa je ob njegovi smrti dejal, da se je poslovil "najbolj šik Italijan".

Svoje kreacije je najprej pomeril kar sam

Cerruti je bil ena vodilnih osebnosti v moški konfekcijski modi v 20. stoletju, s stilom, ki je bil hkrati eleganten in sproščen. Njegova blagovna znamka Cerruti 1881 je postala svetovno znana in tekom svojega kariernega razcveta je oblekel številne hollywoodske zvezde. "Velikan med italijanskimi podjetniki nas je zapustil," je dejal Gilberto Pichetto, namestnik italijanskega ministra za gospodarski razvoj.

Dva, ki sta spremenila modo: Cerruti leta 1988 z legendarno oblikovalko očal Emmanuelle Khanh na gala dogodku v Parizu

Profimedia

Visok in vitek, kot je bil, je vedno vztrajal, da bo prvi pomeril svoje kreacije, od katerih so mnoge hranili v tekstilni tovarni, ki jo je leta 1881 ustanovil njegov dedek v severnoitalijanskem mestu Biella. "Zmeraj sem oblačil isto osebo: sebe," je nekoč rekel.

Cerruti, rojen leta 1930 v Bielli, je v mladih letih sanjal, da bi postal novinar. Ko je bil star 20 let, mu je umrl oče, družina pa ga je tako rekoč prisilila, da je opustil študij filozofije in prevzel družinsko tekstilno tovarno. Mednarodno pozornost je pritegnil leta 1957 s svojo moško kolekcijo Hitman, ki je takrat veljala za revolucionarno.

Zvezde so ga oboževale, on pa jih je lepšal. Cerruti sredi Cannesa v družbi monaškega princa Alberta in Antonia Banderasa

Profimedia

Cerruti je desetletje pozneje odprl svoj prvi istoimenski butik na Place de la Madeleine v Parizu, kamor je kasneje preselil pisarne svojega podjetja, da bi bolje slišal bitje srca modne prestolnice. Sčasoma je njegova modna hiša ponudbo razširila na luksuzne linije in dišave, združene pod blagovno znamko Cerruti 1881. Letnica je logična. Najel je tudi bodočo modno ikono, Giorgia Armanija, in Armani je zanj delal šest let, preden je leta 1975 ustanovil svoje slavno podjetje.

Stari galantnež v nekorektnem svetu

Cerrutijev modni razpon je bilo mogoče videti na velikih platnih, saj je prav tako oblikoval oblačila za filme, tudi za filma Bonnie in Clyde ter Prvinski nagon, oblekel je Julio Roberts v kultni romantični komediji Čedno dekle.

Nepozabna rdeča obleka, ki jo je med ogledom opere v Čednem dekletu leta 1990 nosila Julia Roberts, je bila Cerrutijeva.

Profimedia

Hollywoodski superzvezdniki, kot so Michael Douglas, Sharon Stone in Harrison Ford, so na rdečih preprogah pogosto nosili njegova oblačila. Kasneje, sredi devetdesetih let, je prevzel mesto uradnega oblikovalca za Ferrari.

Galanten in eleganten. Tako je Nino Cerruti leta 1999 v Parizu pozdravil francosko filmsko ikono Catherine Deneuve.

Profimedia

Za svoje delo je prejel priznanja, vključno z dvema nagradama za moška oblačila Cutty Sark, nagrado tedna mode v Münchnu leta 1981 in italijansko nagrado Pitti Uomo leta 1986. Ko je razmišljal o spremembah v svojih več kot štiridesetih letih v modi pred upokojitvijo leta 2000, je za Observer povedal: "Okolje je bilo takrat zelo drugačno. Ko sem začel delati, je bila to še tradicionalna kultura z manj individualnosti in več družbene korektnosti. Vse je nato hitro prešlo v družbo z več svobode, izvirnosti in nekorektnosti. Ko sem začel, je bila družba nacionalna, industrijska, zdaj pa je globalno komunikacijska."

Leta 2000 je nadzorni delež v podjetju prodal italijanski industrijski skupini Fin.Part. Manj kot leto kasneje je korporacija kupila še preostanek podjetja, Cerruti pa se je povsem umaknil, a se redno udeleževal modnih revij te hiše. Ob smrti so njegovo osebno premoženje ocenili na okoli pet milijonov dolarjev. Za njim ostajata dva otroka, Julian, ki je več let v modni industriji delal kot njegov pomočnik, in Siliva. Oba iz zakona, ki se je končal ločitvijo. Od devetdesetih let minulega stoletja je bil v zvezi s Sibyllo Jahr.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta