Prodala dva prašiča, da si je privoščila telefon

Reuters
13.10.2019 02:14

Pametni telefoni v Severni Koreji imajo tajvanske polprevodnike, kitajske baterije in odprtokodno različico Googlovega operacijskega sistema Android.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paket s 100 minutami pogovorov za dvanajst evrov
YouTube

Severna Koreja se spretno izogiba sankcijam, ki so jih proti njej uvedli Združeni narodi, tako da uvaža nizkocenovno strojno opremo za izdelavo mobilnih telefonov, namenjenih domači uporabi, z njihovo prodajo pa uspešno polnijo državno blagajno, zatrjujejo prebežniki iz države in strokovnjaki s tega področja, ki so analizirali telefone, izdelane v Severni Koreji. Ocenjujejo, da že šest milijonov Severnih Korejcev (četrtina prebivalcev) uporablja mobilni telefon, ki jim predstavlja sredstvo za vključevanje na trg sive ekonomije, kar je za mnoge postal pomemben vir dohodka.
Prebežniki so povedali več o uporabi mobilnih telefonov, medijskem poročanju in oglaševanju mobilnih telefonov v Severni Koreji ter razkrili nekaj podrobnosti o mobilnih telefonih severnokorejske blagovne znamke. Razkrijejo, da imajo severnokorejski telefoni tajvanske polprevodnike, na Kitajskem izdelane baterije in odprtokodno različico Googlovega operacijskega sistema Android.
Ukrepi Združenih narodov so začeli veljati leta 2017 zaradi jedrskega programa Severne Koreje, prepovedan pa je tudi uvoz strojne opreme za mobilne telefone. Severnokorejski vodja Kim Jong Un je dovolil delovanje brezžičnega omrežja v državi, vzpostavljenega tudi s pomočjo kitajskega podjetja Huawei Technologies in lokalnih podjetij za mobilno telefonijo, oglaševal pa ga je s svojimi javnimi nastopi in poročanjem državnih medijev o voditeljevem ogledu domače tovarne za izdelavo mobilnih telefonov.

Veliki stroški

​Osnovni model severnokorejskega mobilnega telefona stane v državnih in zasebnih trgovinah od 90 do 350 evrov, naročniški paket pa je mogoče skleniti v poslovalnicah državnega telekomunikacijskega operaterja. Najpogosteje prodajo mobilni telefon s paketom, ki vključuje 200 minut pogovorov.
Severnokorejski oglasi razkrivajo, da stane predplačniški paket s 100 minutami pogovorov dvanajst evrov. Ne smemo spregledati, da po podatkih južnokorejske vlade povprečni Severni Korejec zasluži le okrog 90 evrov na mesec - torej štiri odstotke povprečne mesečne plače v sosednji Južni Koreji.
Mobilni telefoni svetovnih blagovnih znamk, na primer Applov iphone, v Severni Koreji uradno niso v prodaji, a jih lahko trgovci in bogatejši državljani kupijo zunaj države in nato uporabljajo s severnokorejsko SIM-kartico. A s severnokorejskimi mobilnimi telefoni je mogoče klicati le domače telefonske številke, imajo pa nekaj posebnih zaščitnih funkcij. Nalaganje podatkov ali njihovo prenašanje je strogo prepovedano. Tako se na primer odpre varnostno pojavno okno pri nameščanju "neznanega programa" na pametni telefon modela Pyongyang 2418 z opozorilom: "Če boste namestili nezakonite programe, bo vaš telefon slabše deloval - ali pa boste izgubili vse shranjene podatke."
"Severni Korejci programirajo algoritme in posebne programe v svoje mobilne telefone, da podatki s telefona ne bi bili prekopirani ali preneseni," razloži Lee Young-hwan, severnokorejski strokovnjak, ki je dobro preučil severnokorejske mobilne telefone. Aplikacije, kot so zemljevidi, angleški slovar in igre, so razvili severnokorejski inženirji v državnih podjetjih ali na državnih fakultetah.
Da je severnokorejski režim razvil tudi orodja za nadzor mobilnih telefonov, so prepričani pri podjetju za kibernetsko varnost Hacker House s sedežem v Veliki Britaniji. Če uporabnik mobilnega telefona dostopa do nelegalnega ali nesevernokorejskega medija, je aktiviran alarm, ki se samodejno naloži v aparat.
Posodobljeni modeli z operacijskim sistemom Android imajo tudi funkcijo za nadzor in sledenje uporabniku, trdijo pri podjetju Hacker House. Predstavniki Severne Koreje pri Združenih narodih se na vprašanja o tem niso odzvali.

Telefoni za podjetnike

Veliko kupčij s telefoni je še vedno na severnokorejskem črnem trgu, ki se je razmahnil po obdobju velike lakote v 90-ih letih prejšnjega stoletja. Mlada Severna Korejka Choi je morala prodati dva prašiča in tihotapiti zelišča iz Kitajske, da je zaslužila 166 evrov, kolikor je njena družina leta 2013 odštela za nakup mobilnega telefona. Potrebovali so ga za uspešno vodenje trgovine na drobno - prodajali so oblačila in kozmetiko iz Kitajske ter organizirali dostavo za druge trgovce. "Izkazalo se je, da lahko na ta način zaslužimo veliko več, kot je povprečna plača," je povedala Choi, ki je nato prebegnila v Južno Korejo, zato noče izdati svojega pravega imena, da ne bi njeni sorodniki, ki še živijo v Severni Koreji, čutili posledic.
V letošnji raziskavi med 126 severnokorejskimi prebežniki, ki so uporabljali mobilni telefon, jih je več kot 90 odstotkov povedalo, da je mobilni telefon povečal kvaliteto njihovega življenja, polovici pa je pomagal tudi pri vsakdanjem delu. "Več milijonov ljudi uporablja mobilni telefon, da zaslužijo za preživetje, ali pa z njimi samo izkazujejo svoje boljše finančno stanje," pojasni Shin Mi-nyeo, izvršni direktor pri organizaciji One Korea, južnokorejski podporni skupini za prebežnike. "Njihovi računi za mobilni telefon pa pomenijo ogromen priliv v državno blagajno," doda.
Kim Bong-sik, raziskovalec pri južnokorejskem inštitutu za korejski informacijski razvoj družbe, pove, da je težko oceniti severnokorejske javne prihodke, a mobilna telefonija je po njegovem mnenju zagotovo eden največjih državnih prilivov.

Kršenje sankcij Združenih narodov

Pametne telefone blagovne znamke Pyongyang poganja tajvanski čip MediaTek in verzija Googlovega operacijskega sistema Android skupaj s severnokorejsko varnostno programsko opremo. Za telefonske slušalke blagovne znamke Arirang so uporabljeni čipi MediaTek. Model pametnega telefona Pyongyang 2423, ki so ga izdelali lani, ima čip MediaTek MT6737 in režo za eno SIM-kartico in eno pomnilniško kartico. Serijska številka, napisana na pomnilniški kartici, razkriva, da so jo izdelali pri japonski Toshibi.
Identifikacijska številka naprave kaže, da je telefon izdelalo kitajsko podjetje Gionee, od koder prihajajo na trg pametni telefoni nizkega cenovnega razreda. Pri Googlu soglašajo, da lahko vsak izdelovalec strojne opreme brezplačno uporabi odprtokodno mobilno platformo Android, kar pomeni, da v Severni Koreji pri uvozu pametnih telefonov niso kršili zakonodaje.

Kitajska pomoč

Uradni carinski podatki kažejo, da je Severna Koreja leta 2017 iz Kitajske uvozila za dobrih 74 milijonov evrov mobilnih telefonov, kar je tretja največja količina izdelkov, ki so jih vozili - takoj po sojinem olju in tkaninah. Po začetku veljave sankcij leta 2018 pa tujih izdelkov niso več uvažali. Medtem ko sankcije prepovedujejo zakonit uvoz, nenehno narašča neuradno trgovanje med Kitajsko in Severno Korejo, zatrjujejo prebežniki.
William Brown, upokojeni ameriški obveščevalni nadzornik in dober poznavalec razmer v Severni Koreji, potrdi, "da je sestavne dele za mobilne telefone zelo preprosto pretihotapiti čez mejo s Kitajsko". Tako je zelo težko ujeti tiste, ki kršijo sankcije, doda.
Kitajska je pomembna zaveznica Severne Koreje, njeno industrijo mobilne telefonije pa sestavljajo malo znani lokalni proizvajalci telefonov. Kitajskim uradnikom na ministrstvu za industrijo in tehnologijo so bila tako večkrat zastavljena vprašanja o sodelovanju s Severno Korejo na področju industrije mobilnih telefonov, a se niso odzvali. Vztrajajo pri tem, da Kitajska spoštuje sankcije Združenih narodov, a zagovarjajo tako imenovano normalno trgovanje s Severno Korejo. Velika kitajska telekomunikacijska blagovna znamka je namreč že v preteklosti oskrbovala severnokorejsko tržišče.
Huawei je dobavljal opremo za omrežno opremo 3G za Severno Korejo, potem ko je bil pokojni voditelj Kim Jong Il, oče Kim Jong Una, leta 2006 na obisku pri tem kitajskem tehnološkem gigantu, poročata ameriški inštitut Nautilus in nadzorna skupina 38North. Ameriško ministrstvo za trgovino zato že od leta 2016 podrobno preiskuje delovanje podjetja Huawei.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta