(RECEPT) Belgijska riževa pita

Zora Štok Zora Štok
24.11.2019 05:02

Pita mora biti po vrhu hrustljavo zapečena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

Za testo:
1 vrečka suhega kvasa
1 dl mlačne vode
40 dag moke (pol mehke, pol ostre)
2 veliki jajci
120 dag sladkorja
ščepec soli
10 dag zmehčanega masla
Za premaz:
10 dag suhih sliv brez koščic
3 cl konjaka
malo naribane limonine lupinice
10 dag sladkorja
Za nadev:
malo soli
4 dl polnomastnega mleka
1 žlička vaniljevega ekstrakta
ščepec muškatnega oreška
1 žlička mletega cimeta
20 dag okroglozrnatega riža (arborio)
10 dag sladkorja
4 velika jajca
Za testo presejemo moko. Kvas damo v mlačno vodo, premešamo in pustimo stati nekaj minut. Jajci stepemo in vmešamo maslo, sol in sladkor. Na vrhu kupa moke naredimo jamico in dodamo kvas ter z malo moke začnemo gnesti testo. Potem dodamo jajca z maslom in zgnetemo voljno testo. Lahko pa jajca najprej stepemo v mešalni skledi, dodamo maslo, sladkor in na koncu še kvas ter moko in pustimo, da stroj zamesi testo. Testo damo v skledo, ga pokrijemo in počakamo, da se podvoji.
Za premaz suhe slive segrejemo s konjakom, malo vode, dodamo sladkor in limonino lupinico ter v multipraktiku naredimo pasto.
Za nadev najprej zavremo tri decilitre vode, solimo in potem dodamo riž. Na zmernem ognju kuhamo, dokler voda ne povre, vmes občasno premešamo. Potem dolijemo mleko in dodamo začimbe ter med mešanjem skuhamo riž do mehkega. Jajca stepemo, jim dodamo približno tretjino kuhane riževe zmesi in dobro premešamo, nato vmešamo preostali riž.
Testo razvaljamo v krog in ga damo v okrogel pekač, rob testa naj sega do roba pekača. Po testu namažemo pasto iz suhih sliv, dodamo še nadev, ga poravnamo in pečemo pri 180 stopinjah 40 do 50 minut. Pita mora biti po vrhu hrustljavo zapečena. Ko jo vzamemo iz pečice, jo najprej ohladimo, potem vsaj za nekaj ur, najbolje pa čez noč, pustimo v hladilniku in šele nato postrežemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta