(RECEPT) Krompir s sirom in koruznimi kosmiči

Zora Štok Zora Štok
25.11.2023 01:00

Priljubljena jed na ameriškem srednjem Zahodu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 3 večji krompirji
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 dl kisle smetane
  • 3 žlice belega olja
  • sol, poper
  • 2 žlici sesekljanega drobnjaka
  • po 10 dag sira čedar in grojer

Pečico segrejemo na 185 stopinj Celzija. Krompir temeljito umijemo, ga obrišemo in premažemo z oljem. Damo ga na pekač in pečemo v pečici, dokler ni povsem mehak. Ohladimo ga in damo v hladilnik, kjer naj ostane tri dni.

Ko bomo jed dokončali, najprej naribamo čebulo, česen stisnemo, drobnjak sesekljamo. Oba sira naribamo. Žlico drobnjaka prihranimo, eno žlico pa zmešamo s kislo smetano, česnom, čebulo, soljo, poprom in siroma (po žlico vsakega damo na stran). Krompir olupimo in naribamo (delo si olajšamo, če krompir na ribežu ribamo z lupino, to potem zavržemo). Zmešamo ga s kislo smetano. Pekač premažemo z oljem, vanj stresemo krompirjevo zmes in lepo poravnamo, po vrhu potresemo s sirom, ki smo ga prihranili. Pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj Celzija, 30 do 40 minut oziroma dokler robovi nekoliko ne porjavijo. Preden jed postrežemo, jo potresemo z ostankom drobnjaka.

Tako pripravljen krompir je priljubljena jed na ameriškem srednjem Zahodu. Originalno ime je funeral potatoes, torej pogrebni krompir. Tako mu pravijo zato, ker je pogosta jed ali priloga mesu na obedih po pogrebih. Pripravljajo ga sicer tudi za različne zabave in praznovanja, ponekod krompirju dodajo še na kose narezano šunko, grašek ali brokoli, pred peko pa po vrhu potresejo koruzne kosmiče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta