(RECEPT) Michelada, poletni napitek

Zora Štok Zora Štok
14.08.2022 04:25

Osnovni recept za priljubljen mehiški napitek od sestavin predvideva le pivo, limetin sok, sol in kakšno ostro čili omako.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

5 dl svetlega mehiškega piva

2 limeti

1 čajna žlička soli

1 čajna žlička mletega čilija

1 čajna žlička čili omake

po želji worcesterska omaka, koščki čilija, ščepec sladkorja ali malo paradižnikove mezge

nekaj kock ledu

Iz limet stisnemo sok. Na krožnik damo mešanico soli in mletega čilija (ali čilijevih kosmičev). Rob kozarca premažemo s sokom limete ali uporabimo rezino limete, ki jo nekoliko zarežemo, nataknemo na rob kozarca in ga zavrtimo. Rob kozarca potisnemo v mešanico soli in čilija, da se oprimeta roba. Na dno kozarca zlijemo limetin sok, dodamo sol, čili omako in druge sestavine, ki smo jih izbrali. Premešamo in damo v kozarec kocke ledu, nazadnje dolijemo še pivo. Po želji dodamo še katero od sestavin in takoj postrežemo.

Michelada je priljubljen mehiški napitek, popularen predvsem v poletnem času. Osnovni recept od sestavin predvideva le pivo, limetin sok, sol in kakšno ostro čili omako. Glede izvora imena te pijače obstajata dve varianti. Po eni je dobila ime po Michelu Esperu, ki si je v nekem klubu v Mehiki naročal pivo s sokom limete, soljo in ledom v kozarcu, imenovanem chelada. Drugi gostje so kmalu začeli naročati Michelovo limonado, potem pa so se vsi navadili na okrajšavo Michelada. Po drugi razlagi (po wikipediji) pa je ime sestavljanka iz besed mi chela helada. Chela je v Mehiki drugo ime za pivo, sestavljenka pa pomeni moje ledeno mrzlo pivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta