(RECEPT) Podmetaš

Zora Štok Zora Štok
27.12.2020 04:25
Podmetaš je hrvaška jed, izvira iz Gorskega kotarja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrebujemo:

60 dag kuhanega kislega zelja

5 do 6 dl vode

3 dag koruznega zdroba

2 stroka česna

1 manjša čebula

sol, poper

2 žlici masti

pest ocvirkov

Česen in čebulo drobno sesekljamo. V večji globoki ponvi segrejemo mast, dodamo čebulo; ko ta uplahne in začne rjaveti, damo v posodo ocvirke in sesekljan česen ter vse skupaj pražimo, da česen zadiši. Pazimo, da česen ne porjavi, saj bi grenil. Potem dodamo kislo zelje, sol in poper ter premešamo, da je zelje obdano z mastjo in ocvirki. Pražimo nekaj minut, potem dolijemo vodo, premešamo in v posodo nazadnje vsujemo še koruzni zdrob. Jed pustimo na zmernem ognju, dokler se zdrob ne skuha, vmes večkrat premešamo z leseno kuhalnico. Postrežemo s kruhom ali kuhanim krompirjem.

Jed lahko pripravimo tudi tako, da v vodi najprej skuhamo malo krompirja, ga potem zmečkamo, dodamo zelje, premešamo, dodamo še koruzni zdrob in jed med občasnim mešanjem skuhamo do konca, z mastjo, v kateri smo prepražili česen in ocvirke, pa jo prelijemo na koncu.

Legenda pravi, da je jed Podmetaš nastala neke zime, ko je gospodinjo presenetila skupina gostov, doma pa razen zelja in koruznega zdroba ter klobas ni imela ničesar. Domislila se je, da zelju doda zdrob, da bo jed bolj izdatna, saj za vse goste ni bilo dovolj klobas. Po isti legendi je jed ime podmetaš dobila, ker je gospodinja gostom jed "podmetnula" - podmetnuti pomeni podtakniti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta