(RECEPT) Posladkajte se z ensaimado

Zora Štok Zora Štok
05.06.2021 02:00
Ensaimada je tradicionalna sladica s španskega otoka Majorka. Ime izhaja iz arabske besede shaim in pomeni svinjsko mast, ki je izvirna sestavina ensaimade.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

40 dag krušne moke

2 g suhega kvasa

11 dag sladkorja

2 dl mlačnega mleka

2 jajci

1 žlička soli

20 dag slanega masla (ali svinjske masti)

sladkor v prahu za posip

Kvas, mleko in veliko žlico sladkorja zmešamo in pustimo stati okoli pet minut, da kvas nekoliko naraste. V večjo skledo damo polovico moke, naredimo vdolbino in vanjo zlijemo kvas. Z vilicami počasi zmešamo kvas z moko, da dobimo gladko testo. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj eno uro oziroma da testo naraste na dvojno količino. Maslo stopimo.

Vzhajano testo damo na pomokano delovno površino, dodamo jajci in razpuščeno maslo ter preostali sladkor in zamesimo gladko, voljno testo. Pokrijemo ga in pustimo na toplem vzhajati 45 minut. Potem testo znova na hitro pregnetemo in ga nato oblikujemo v daljši svaljek ali več krajših s premerom en do dva centimetra. Pekač obložimo s papirjem za peko in na njem naložimo testo v obliki polža. Ponovno pustimo vzhajati, dokler testo ne naraste dvojno (običajno traja to vsaj tri ure, lahko pa nepečeno testo pustimo vzhajati čez noč). Ensaimado pečemo 10 do 15 minut pri 180 stopinjah. Pečen kolač naj počiva deset minut, potem ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta