(RECEPT) Lizbonska torta

Zora Štok Zora Štok
11.04.2021 04:25
​Tako pripravljena čokoladna torta je priljubljena sladica v Lizboni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

Za torto:

11,5 dag masla

3 dag kakava

2 zravnani čajni žlički koruznega škroba (gustin)

1/4 male žličke pecilnega praška

10 dag sladkorja

1/4 male žličke morske soli

14 dag temne čokolade

3 velika jajca

Za preliv:

4,2 dl polnomastne sladke smetane

17 dag srednje grenke čokolade

Za posip:

3 dag nesladkanega kakava

Pekač za torto s premerom 24 cm po dnu obložimo s papirjem za peko, pečico segrejemo na 220 stopinj.

Za torto najprej zmešamo in presejemo kakav, škrob, pecilni prašek in sol. Maslo in čokolado damo v posodo nad paro, in ko se razpustita, umaknemo zmes z ognja in vmešamo sladkor. Ko se masa nekoliko ohladi, z ročnim mešalnikom eno po eno vmešamo jajca, vsako jajce vtepamo v zmes vsaj eno minuto. Na koncu v jajčno-čokoladno maso vmešamo še suhe sestavine. Testo stresemo v pekač in ga damo v pečico za 15 do 20 minut. Ali je torta pečena, preizkusimo z zobotrebcem - zapičimo ga v testo, in če na njem ni sledi, je torta pečena. Vzamemo jo iz pečice in damo na kuhinjsko rešetko, počakamo pet minut in potem odstranimo obod ter pustimo torto, da se povsem ohladi.

Za preliv segrejemo 3,8 dl smetane in vmešamo na koščke narezano čokolado. Smetana naj ne zavre. Ko je čokolada stopljena, zmes ohladimo in damo potem v hladilnik za eno uro, potem jo stepemo z metlico ali z električnim mešalnikom. Ponovno jo damo za eno uro v hladilnik, stepemo in postopek še dvakrat ponovimo. Preostanek smetane stepemo in jo s plastično lopatko vmešamo v kremo, najprej tretjino, in ko je zmes enakomerna, še preostanek. V tortni model damo ohlajeno torto, na testo nadevamo čokoladno kremo in na koncu potresemo z nesladkanim kakavom. Torto v hladilniku hranimo nekaj ur, postrežemo pa jo ohlajeno na sobno temperaturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta