(RECEPT) Pripravite dresdensko pito, eno najbolj značilnih nemških sladic

Zora Štok Zora Štok
26.10.2024 03:20

Ko je pečena, mora pita počivati vsaj še štiri ure.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pita Dresden
Profimedia

Za testo potrebujemo: 40 dag moke, 2 dl mleka, 15 g kvasa, ščepec soli, jajce, 6 dag masla, 2 žlici vode.

Za nadev: 1 kg skute, 40 dag sladkorja, 1 l mleka, 8 jajc, 2 zavitka vanilijevega pudinga, 2 žlici jedilnega škroba ščepec soli, limona

Puding zmešamo z 1 dl mleka, preostanek mleka zavremo s 4 dag sladkorja. V vrelo mleko vmešamo puding in na zmernem ognju med mešanjem kuhamo minuto ali dve. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Posodo umaknemo z ognja, ko je puding mlačen ga pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se povsem ohladi.

Za testo najprej mleko segrejemo do mlačnega. V večjo posodo, v kateri bomo mešali testo, nadrobimo kvas, dodamo sladkor in mlačno mleko ter vse dobro premešamo. Moko presejemo in jo skupaj z jajcem in soljo vmešamo v mleko s kvasom. Mešamo s kuhalnico ali pa v posodi kuhinjskega robota na najnižji hitrosti. Po treh minutah hitrost zvišamo za eno stopnjo in po koščkih v testo dodajamo mehko maslo. Če testo mešamo ročno, uporabimo kuhalnico in vsak košček masla temeljito vmešamo v testo. Posodo s testom pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati eno uro.

Za nadev najprej odcedimo skuto, potem jo zmešamo z 20 dag sladkorja, soljo, tremi jajci in polovico hladne pudingove zmesi, na koncu dodamo še limonino lupino in dve žlici limoninega soka. Pekač namastimo z maslom in po njem poravnamo testo ter ga obložimo z nadevom iz skute. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake stepamo z 10 dag sladkorja, zmes mora postati rahla in penasta. Dodamo drugo polovico pudinga in jedilni škrob ter zmešamo, da nastane enakomerna zmes.

Beljake s ščepcem soli in preostankom sladkorja stepemo v čvrst sneg, ki ga po obrokih vmešamo v zmes rumenjakov. Stresemo jo na podlago iz skute in poravnamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in pito pečemo 60 minut, potem jo v izključeni pečici pustimo še 10 minut. Ko jo vzamemo iz pečice, naj počiva vsaj štiri ure, preden jo postrežemo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta