(RECEPT) Razbita jajca

Zora Štok Zora Štok
19.06.2022 04:25

Razbita jajca oziroma huevos rotos, kot je originalno ime jedi, je španska jed, še posebej priljubljena na Kanarskih otokih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

4 srednje veliki mladi krompirji

4 jajca

1 večja čebula

5 strokov česna

20 dag klobase chorizo (če je nimamo, uporabimo kulen)

sol, poper

1 mala žlička mlete dimljene paprike

4 žlice olivnega olja

1 žlička kosmičev suhe paprike

Česen in čebulo drobno sesekljamo. V skledico damo olivno olje, žličko soli, zvrhano žličko sveže mletega popra, kosmiče paprike in mleto dimljeno papriko, dodamo še dva decilitra vode ter zmešamo. Krompir olupimo in narežemo na pol centimetra debele kolobarje ter ga damo v primerno veliko ponev, prelijemo z mešanico olivnega olja in začimb, posodo nekoliko stresemo in pustimo, da vsebina zavre. Potem na močnem ognju in v pokriti posodi krompir kuhamo, dokler se ne zmehča (8 do 10 minut), občasno premešamo. Nato posodo odkrijemo in zmanjšamo ogenj. Če se krompir lepi in je suh, dodamo še malo olivnega olja. V posodo dodamo sesekljano čebulo in česen, premešamo in pustimo na srednjem ognju še pet minut, toliko da se krompir malo zapeče in čebula uplahne.

Chorizo narežemo na kolobarje in v ponvi hrustljavo zapečemo. Ko je krompir mehek, naredimo vanj štiri vdolbine in v vsako ubijemo jajce, posodo pokrijemo in na srednjem ognju pustimo toliko časa, da beljak zakrkne. Potem posodo odkrijemo, krompir obložimo s pečeno klobaso in vse skupaj potresemo s sesekljanim peteršiljem. Rumenjak z žlico razlijemo po krompirju in klobasi.

Za vegetarijance jo pripravljajo brez klobas ali pršuta, dodajo pa rezine paprike. Namesto choriza ponekod dodajo pečene kolobarje krvavice ali dimljeno šunko, velikokrat pa namesto pečenega krompirja, kot je opisano v tem receptu, jed pripravijo s pomfritom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta