(RECEPT) Escovitch, ribja jed z Jamajke

Zora Štok Zora Štok
14.05.2022 04:30

Escovitch je priljubljen način priprave rib na Jamajki, kjer na veliko uporabljajo tudi zelo ostre paprike scotch bonnet. Te male ostre paprike v obliki zvončka poznamo tudi pri nas pod imenom škotska čepica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

80 dag ribjih filejev s kožo

1 zvrhana žlička česna v prahu

1 zvrhana žlička čebule v prahu

sol, sveže mlet poper

1/2 limete (ali limone)

1 žlička mletega pimenta

3 stroki česna

1 ali 2 ostri papriki (habanero ali scotch bonnet)

nekaj žlic moke

olje nevtralnega okusa

Fileje z obeh strani natremo s sokom limete ali limone, pustimo stati nekaj minut, potem ribo dobro obrišemo. Zmešamo sol, poper, česen in čebulo v prahu (ali v kosmičih) in piment ter natremo fileje z obeh strani, žličko ali dve mešanice prihranimo in jo zmešamo z moko.

V ponvi segrejemo olje, in ko je vroče, damo v ponev cele stroke česna in čilije ali ostro papriko habanero​. Po ribi potrosimo mešanico moke in začimb, odvečno moko stresemo s filejev. V ponev z vročim oljem jih damo obrnjene s kožo navzdol. Fileji ne smejo plavati v olju, biti ga mora le toliko, da je dno pokrito. Pečemo jih dve do tri minute na vsaki strani (odvisno od debeline), postati morajo hrustljavi na obeh straneh. Poleg tega riba ne sme biti povsem pečena, ko ponev umaknemo z ognja, saj se temperatura ohrani še več minut potem. Če bi jo spekli do konca in šele potem umaknili z ognja, bi bila preveč mehka oziroma prepečena. Ribo ponudimo skupaj s čiliji, ki smo jih pekli v olju. Namesto filejev lahko uporabimo tudi cele ribe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta