(REPORTAŽA) Destinacija Salzburg: Mesto razkriva, da je Mozart še vedno živ

Jasna Marin Jasna Marin
12.02.2023 04:00

Četrto največje avstrijsko mesto je čudovita destinacija za tiste, ki imajo radi zgodovinske stavbe, raznovrstno pivo, čokoladne kroglice in glasbo genija, ki je skoraj tretjino življenja preživel v kočiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na staro mestno jedro z Mönchsberga
Breitegger Günter/Tourismus Salzburg

Bilo je 27. januarja 1756, ko se je v Žitni ulici v Salzburgu rodil fantič, ki je pri treh letih začel igrati klavir. Njegov oče, skladatelj in violinist, je v sinu prepoznal izjemen talent in ga je, podobno kot tudi pet let starejšo hčerko Mario Anno - Nannerl, učil več kot le glasbenih osnov. Genialna otroka sta napredovala z neverjetno naglico. Še preden je Wolfgang Amadeus Mozart dopolnil pet let, se je že v pol ure naučil brezhibno igrati menuet. Pri šestih letih je skupaj s sestro Nannerl prvič nastopil pred cesarico Marijo Terezijo na Dunaju. Mlada glasbenika sta očarala vse prisotne in takrat so se zlasti za čudežnega dečka odprla vrata v širni svet.

Rojstna hiša in rezidenca

Salzburg v marsičem tudi 232 let po Mozartovi smrti odraža duh velikega umetnika. Čeprav je bil virtuoz, ki je zgodaj spoznal čar velikih mest, kot so Pariz, London in Dunaj, razočaran nad provincialnostjo svojega rojstnega kraja in se je pri svojih 25 letih preselil na Dunaj (tam je tudi umrl, star vsega 35 let), je v mestu ob reki Salzach je pustil neizbrisen pečat.

Violina, na katero je igral kot otrok, je razstavljena v rojstni hiši.  
Jasna Marin

Danes je ena najbolj obiskanih znamenitosti v Avstriji prav Mozartova rojstna hiša v Žitni ulici (Getreidegasse), ki je spremenjena v muzej. Tam vas bodo popeljali po sobah, v katerih so spravljeni številni dokumenti, notni zapisi, portreti, spominki in inštrumenti, tudi stara violina. V eni od sob boste v stekleni omarici videli tudi biografijo o Mozartu, debelejšo od Biblije, ki jo je napisal Georg Nikolaus von Nissen, danski diplomat in glasbeni zgodovinar. Biografijo je napisal v sodelovanju s Constanze, Mozartovo vdovo, s katero se je pisec knjige kasneje poročil.

Skladatelj je kot igrača upodobljen skoraj v naravni velikosti. Ocenjujejo, da je Wolfgang Amadeus Mozart bil visok 150 centimetrov. Kar osem kilometrov dolgi pa bi bili vsi Mozartovi notni zapisi, če bi jih zložili v vrsto enega zraven drugega.
Jasna Marin

Ker je stanovanje v Mozartovi rojstni hiši sčasoma postalo premajhno, se je družina leta 1773 preselila v Tanzmeisterhaus (Hiša plesnega mojstra). Danes je tudi v tej stavbi, ki jo imenujejo Mozartova rezidenca, muzej, ki prikazuje pot Mozartove družine po Evropi. Na steni enega od prostorov je zapisano, da je Wolfgang Amadeus kar 3720 dni ali skoraj tretjino življenja preživel na poti. Na nastope se je vozil s kočijo, povprečna potovalna hitrost pa je bila 6,5 kilometra na uro.

Trazom! je prava smer

Salzburg danes v veliki meri prav po Mozartovi zaslugi uživa mednarodni sloves mesta glasbe. V njem se zvrsti več kot 4000 kulturnih prireditev letno, ena večjih je festival Mozartwoche ali Mozartov teden, ki poteka konec januarja in v začetku februarja, vselej okrog umetnikovega rojstnega dne. Takrat na različnih lokacijah potekajo številni koncerti, posvečeni ne le Mozartovi, temveč glasbi nasploh. Nekateri koncerti so plačljivi, kakšen je tudi brezplačen, kot je bil pred dvema tednoma koncert na Mozartovem trgu, kjer sta, obdana z množico, operni pevec Rolando Villazón in glasbena skupina Los Mariachis Negros z mehiškimi serenadami in znanimi napevi raztapljala snežinke, ki so se spuščale na trg skozi hladno večerno nebo. Dogodki v Mozartovem tednu vselej vključujejo sodobne glasbene produkcije in interpretacije, namenjene približevanju Mozartovih del širši javnosti, ta pristop prej omenjeni Villazón, ki ni le mednarodno uveljavljen pevec, temveč tudi umetniški vodja Mozartovega tedna, imenuje Trazom! (Mozart, črkovan nazaj).

Violinist pred Mozartovo rojstno hišo z nasmehom vabi na pot brezčasne glasbe.
Tourismus Salzburg

Prireditev se čez leto odvije še več, med bolj zanimivimi so velikonočni festival (med 1. in 10. aprilom), binkoštni festival (od 26. do 29. maja) in kot krona glasbenih prireditev ter gledaliških predstav še Salzburški festival, ki poteka vsako leto julija in avgusta.

V okviru Mozartovega tedna se je v veliki dvorani Mozarteuma predstavil orkester Europa Galante pod umetniškim vodstvom Fabia Biondija.
Jasna Marin

Podoba ulic

Tudi trgovine s spominki v Salzburgu se ponašajo z Mozartovim profilom ali podobami violine, prodajalne s slaščicami ponujajo čokoladne kroglice, izdelane po različnih recepturah, ki so poimenovane po slavnem skladatelju. Če boste slaščičarje vprašali, katere Mozartove kroglice so originalne, vam bo dvanajst ponudnikov različnih s čokolado oblitih kroglic, polnjenih z marcipanom in pistacijo, zatrdilo, da so njihove prave. A domačini vas bodo hitro poučili, da so originalne Fürstove. Slaščičar Paul Fürst je namreč davnega leta 1884 kot prvi izdelal opevane kroglice, žal pa ni zaščitil recepta ali imena, zato se tudi druge čokoladne kroglice kitijo z Mozartovim imenom. Pravzaprav so priimek skladatelja nadeli tudi jogurtu, polnjenim cmokom in morda še čemu, vse z namenom, da bi hrano bolje prodajali.

Domačini poudarijo, da so Fürstove Mozartove kroglice originalne, prvič so jih izdelali leta 1884.
Tourismus Salzburg

Še skok na pivo

Kot četrto največje mesto v Avstriji, takoj za Dunajem, Gradcem in Linzem, je Salzburg znan tudi kot avstrijska prestolnica piva s kar enajstimi pivovarnami.

Ste vedeli, da je tudi Mozart bil ljubitelj piva? Zgodovinarji pravijo, da je bil silno družaben človek, ki je rad pil kavo - ta je prišla v Evropo prav za časa njegovega življenja -, pa tudi žlahtno kapljico in pivo je rad pokusil. S sestro Nannerl, ki je nekaj let živela neposredno nad gostiščem Zipfer Bierhau, sta se vsakič, ko jo je obiskal, po več ur družila in klepetala v gostišču ob vrčku piva in uživala ob dobri hrani.

Mozartova rojstna hiša stoji v Žitni ulici, ki je silno obljudena s turisti, tudi zato, ker so v tej ulici številne privlačne trgovinice.
Jasna Marin

Nazaj v realnost

Če nameravate poleg muzejev obiskati še druge stavbe, povezane s skladateljevim življenjem, in morda prisluhniti njegovi glasbeni zbirki ter izlet v Salzburg kombinirati še z obiskom drugih muzejev v mestu, se nato še z žičnico povzpeti do mogočne trdnjave Hohensalzburg, od koder se ponuja veličasten pogled na mesto, ter peljati po okolici s trolejbusom ali avtobusom, je najbolje, da prej kupite kartico Salzburg Card. Cena kartice za celodnevno uporabo je 27 evrov, v poletnih mesecih pa 30 evrov, na voljo je tudi dvo- ali tridnevna kartica, ki omogoča brezplačni vstop v številne muzeje in palače. Tudi v Muzej moderne zgodovine visoko nad strehami mesta, na Mönchsbergu, se boste lahko podali z omenjeno kartico in spoznali mednarodne stvaritve umetnikov 20. in 21. stoletja. Tako boste po očarljivem zgodovinskem druženju z Mozartom lažje znova preklopili na realnost.

Jasna Marin
S platoja pred Muzejem sodobne umetnosti se ponuja imeniten pogled na mesto in trdnjavo Hohensalzburg, ki se dviga kar 120 metrov nad mestom.
Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta