Resnica o dieti z manj ogljikovimi hidrati

The Conversation
27.02.2022 04:45

Ljudje, ki so dolgo uživali hrano z malo ogljikovimi hidrati, so izgubili nekaj manj kot kilogram več telesne teže kot drugi, ki so prav tako hujšali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so bile diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov v modi. V knjižni uspešnici Dr. Atkin's Diet Revolution lahko preberemo, da je omejevanje ogljikovih hidratov "visokokalorični način, da ostanete vitki". Tudi danes se prehranjevanje z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov promovira kot rešitev za izgubo kilogramov, premagovanje bolezni srca in pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Toda kako se te trditve ujemajo z najnovejšimi raziskavami? Novi pregled dokazov je pokazal, da so ljudje, ki so dolgo uživali hrano z malo ogljikovimi hidrati, izgubili nekaj manj kot kilogram več telesne teže kot drugi, ki so prav tako hujšali. Vendar pa lahko pri tem hitro ugotovimo, da ni veliko dokazov, da ima prehranjevanje z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov dodatne koristi za zdravje, menijo Clare Collins, Erin Clarke in Rebecca Williams (vse z univerze Newcastle) v članku za The Conversation.

Pod drobnogled so vzeli 61 naključnih kontroliranih preskušanj (najvišja stopnja dokazov), v katerih je sodelovalo skoraj sedem tisoč odraslih s čezmerno telesno težo (1800 jih je imelo sladkorno bolezen tipa 2). Ljudje z zdravo telesno težo v raziskavo niso bili vključeni.

Primerjali so diete za hujšanje, ki so se razlikovale po vsebnosti ogljikovih hidratov:

1. Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki so vključevale diete z zelo nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali ketogene diete (manj kot 50 g ogljikovih hidratov na dan ali manj kot 10 odstotkov celotne dnevne energije) in diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (50 do 150 g ogljikovih hidratov na dan ali manj kot 45 odstotkov celotne dnevne energije).

2. "Uravnotežena" prehrana z ogljikovimi hidrati (150 gramov ali več ogljikovih hidratov na dan ali 45 do 65 odstotkov celotne dnevne energije).

Profimedia

Znanstveniki so ugotovili, da so med odraslimi s čezmerno telesno težo (ki niso imeli sladkorne bolezni tipa 2) tisti, ki so tri do osem mesecev in pol sledili prehranjevanju z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, v povprečju izgubili en kilogram več telesne teže kot tisti, ki so se prehranjevali z uravnoteženo količino ogljikovih hidratov. Pri dolgotrajnejšem hujšanju, ki je lahko trajalo do dve leti, pa je bila povprečna razlika pri izgubi telesne teže med tistimi, ki so bili na dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, v primerjavi s tistimi, ki so uživali uravnoteženo prehrano, celo nekaj manj kot en kilogram. Povprečna izguba teže po skupinah, ki so imele različne načine prehranjevanja, se je v preskušanjih močno razlikovala: od manj kot enega kilograma do približno 13 kilogramov.

Študije, v katerih so sodelovali odrasli s sladkorno boleznijo tipa 2, so pokazale večjo začetno izgubo telesne teže pri dietah z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov v primerjavi z uravnoteženimi dietami z ogljikovimi hidrati: 1,3 kilograma v treh do šestih mesecih. Pri dolgotrajnem prehranjevanju z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki je trajalo od enega do dveh let, pa ni bilo razlike. V manjši študiji, ki je vključevala vzdrževalno obdobje ob koncu hujšanja, ni bilo razlik v izgubi teže pri odraslih s sladkorno boleznijo tipa 2 in tistih, ki te bolezni niso imeli.

Pri drugih zdravstvenih težavah, vključno s povišanim krvnim tlakom in holesterolom, nadzorom krvnega sladkorja ali tveganjem za zaprtje, ni bilo bistvenih razlik. Prav tako pri udeležencih v študiji niso ugotovili pomembnih kliničnih razlik glede na obseg omejitve ogljikovih hidratov. Na splošno se je pokazalo, da ne glede na to, ali imate raje prehranjevanje z nižjo vsebnostjo ogljikovih hidratov ali uravnoteženo prehranjevanje z ogljikovimi hidrati, lahko izgubite telesno težo.

Pri dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov pa je treba poskrbeti za hranilne snovi. Ogljikovi hidrati so makrohranilo, ki ga telo uporablja za proizvodnjo energije: za izgradnjo mišic, za delovanje možganov, pljuč in za druge vitalne procese. Zdrava hrana z ogljikovimi hidrati - kruh, žita, sadje, zelenjava in mleko - pa ima tudi druga pomembna hranila, zlasti prehranske vlaknine, tiamin, kalcij in folate. Brez skrbnega načrtovanja bi lahko s prehrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov zaužili premalo drugih pomembnih hranil. Zatorej: če imate radi ogljikove hidrate in želite shujšati, lahko. Načrtujte znižanje vnosa kalorij in ogljikovih hidratov tako, da ne boste jedli ultra predelane in energijsko bogate hrane, ki ima zelo malo hranil, hkrati pa uživajte zdravo hrano z ogljikovimi hidrati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta