S tavžentrožo kilogrami gor ali dol

Patricija Šenekar
25.08.2019 02:52

Tavžentrožo že tisočletja uporabljamo kot sredstvo za lajšanje številnih prebavnih težav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na nepokošenih travnikih tavžentrožo (Centaurium erythraea L.) težko spregledamo, saj v juliju iz nevpadljive listne rozete požene 40 centimetrov visoka stebla z močno rožnatimi cvetovi. Je neizrazitega vonja, a izjemno grenkega okusa. Prav zaradi številnih grenčin, eteričnih olj in magnezijevih soli, ki jih vsebuje, njena stebla s cvetovi uporabljamo za lajšanje prebavnih težav, saj pospeši prebavo in s tem blaži vrenje in zastajanje hrane v prebavilih. Pospešuje dejavnost želodčnih žlez, s tem poveča izločanje želodčne kisline (bolniki z dispepsijo), pospeši delovanje slinavke in uredi delovanje žolčnika in jeter. Celotna prebava lažje in bolj urejeno steče, kar ima za posledico tudi splošno boljše počutje, saj obenem krepi in čisti prebavila.
Urejanje prebave se prične že v ustih, saj grenčine vzdražijo tamkajšnje živčne končiče in s tem posredno aktivirajo izločanje želodčnih sokov in žolča ter spodbudijo delovanje jeter. To pripomore k povečanju teka, kar je pomembno tudi pri anoreksičnih bolnikih. Nasprotno pa pri tistih s preveliko težo, če tavžentorožo uživajo redno, povzroči izgubo kilogramov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta