(SAMOGOVOR) Kaj je zdaj udobno

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
23.08.2020 02:31

Znati je treba in videti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Stvari se spreminjajo. Če bi zdaj pet ljudi v Sloveniji vprašali, ali obstaja načrt za uničenje evropske civilizacije z migracijami, bi štirje odgovorili, da ja. Še pred desetimi leti bi štirje rekli, naj ne paničarite. Da so tisti, ki so za socializem in multikulturno družbo, naperjeni proti samostojni Sloveniji, bi tudi rekli že trije. V Sloveniji je zdaj treba o Jugoslaviji govoriti grdo, kot so v Jugoslaviji govorili o Avstro-Ogrski. Da je bila ječa narodov in podobno, sicer te imajo za jugoslovanarja, torej negativca. In protifašiste, predvsem tiste, ki so proti neonacistom, bi naredili za leve teroriste oziroma skrajne levičarje, ki naj bi bili hujši kot desni skrajneži.
Vse sicer ni posledica nove slovenske oblasti, vendar ona in njeni vneti podporniki skrbijo, da je tistim, ki ne mislijo tako kot oni, neudobno. Človek recimo ne more kar tako reči, da mu je bilo boljše v prejšnji avtokratski državi, četudi je imel takrat trideset let, zdaj pa je bolehen (in težko pride do zdravnika, ker je vse podrejeno koroni), ker ga bodo verbalno obrcali. Lažje je, kot mlada Hrvatica z video posnetka s spleta, z neumnimi argumenti dokazovati, da je v prejšnji državi bilo slabše kot v zdajšnji: "Takrat niso imeli iphonov, zdaj pa jih imamo." Stališča naše vladajoče stranke se prijemajo, ker na robat način desetletja govori, v opoziciji se je kalila pri kritiziranju, napadanju aktualnih vlad, tudi zdajšnje kompanjone v koaliciji, ki so z njimi ostali kot okruški prejšnje, so namakali v blato.
In z roba so vse dobro spoznali in vse vedo o vsakem. Kvalificirano lahko rečejo, da so eni (drugi, ne oni, ker so bili večinoma v opoziciji) vedno kradli in jim nikoli ni treba nič vrniti, ker se je na sodiščih, če je sploh prišlo do njih, zmerom drugače obrnilo. Da so drugi krivi za slabe razmere. Da so bili programi vsake nove vlade, ki so ji bili opozicija, prepisani od prejšnjih, vplivneži in tisti, ki se mastijo ob koritu, se ob spremembah na premierskem mestu niti zganili niso, ampak so jedli naprej. Janša je prišel z imidžem drugorazrednega, napovedal, da bo ukinil birokratsko navlako, birokratsko močvirje temeljito izsušil. Da bo odpravil pravni kaos za navadnega državljana. Zaprl meje za nepovabljene, domačim priskrbel svobodo in blaginjo. In v koronačasu je res dal, videti je bilo kot svoj ali strankin, denar za blaženje krize.
In on torej lahko govori in dela po svoje. Slovenijo brez protestov premakne v naročje Madžarski in k Poljski. Ko je bila pri jedrnih državah, tako in tako ni imela nobene koristi, nobena nas ni podprla pri meji s Hrvaško. Kaj je torej lahko tu očitek, ki ga njegovi podporniki na facebooku ne bi stolkli, ga zavrnili, potem še opljuvali avtorja, da drugič ne bo izletaval? Orbanu se lahko zahvaljuje za pomoč madžarski narodni skupnosti v Sloveniji, čeprav vse skupaj zgleda, kot bi lisici odprl kurnik. Reče, da smo najboljši pri koroni, čeprav so naši nogometni prvaki zato, ker smo na irskem rdečem seznamu, tekmo morali igrati v tujini. Lahko nas prepričuje, da v njegovi stranki nimajo preživetih ideoloških simbolov, in o tem, da so v SDS vedno pripravljeni biti ena ekipa, ko gre za Slovenijo, čeprav je to mogoče samo, če drugače misleči ves čas tekme sedijo na rezervni klopi (kot zdajšnji koalicijski partnerji). Ob podpori ploskačev in tistih, ki promptno oblatijo vsakega nasprotnika, mu preprost človek zaradi prejšnjih izkušenj enostavno lažje verjame, da drugače kot tako pri nas ne gre.
Pa še nekaj je res. Karkoli že kdo meni o tej vladi, je zmerom tudi nekaj, česar one prejšnje niso bile sposobne videti. Omenil bom samo ohol centralistično ljubljanski odnos vlad, posebno finančnega ministra Mramorja, do prekomejnih delavcev iz severovzhodne Slovenije. Nekaj deset tisoč volivcev jih je, Mramor in podobni pa so jih tudi blatili in žalili, namesto da bi se jim zahvalili za tisto, kar počnejo za slovenske kraje ob meji z Avstrijo, zato da denar, zaslužen v tujini, porabijo v Sloveniji in da je brezposelnost v Sloveniji zaradi njihovega dela čez mejo bistveno manjša. Tega tudi Cerar in Šarec nista videla, Janševi pa so. Dvojna obdavčitev našim dnevnim migrantom že dolgo odjeda zaslužek, zdaj potrebujejo pomoč države še zaradi nepravičnih izplačil otroških dodatkov v Avstriji. Pri tej vladi so našli sogovornike.
Kaj torej reči zdajšnjim v opoziciji?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.