Sirotica, ki zdravi sirote in tudi druge bolnike

Borut Cerkvenič
02.02.2020 02:49

Čistak, grižnik, griževka, mačkine dušice, očec, očesnica, očesnik, prikla, primožek, roža svete Lucije - vse to so domača imena za navadno smetliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Navadna smetlika (Euphrasia stricta L.) je članica družine črnobinovk, domača imena zanjo so tudi čistak, grižnik, griževka, mačkine dušice, očec, očesnica, očesnik, prikla, primožek, roža svete Lucije, sirotica, stovčica, vidova trava, vres, zobnica. Navadna smetlika je enoletna rastlina, ima drobne nesimetrične cvetove z rumenimi in rahlo vijoličastimi črtami na spodnjem, trokrpem delu cvetnega odevala. Ovalni lističi imajo močno nazobčan rob. Venec je spodaj cevast, zgoraj dvoustnat. Na trokrpi spodnji ustni so majhne rumene lise.
Po kmečkem napovedovanju sledi izredno bogatemu cvetenju smetlike huda zima. Ima pokončno steblo, ki je rahlo dlakavo in se razveji proti vrhu. Zraste do 20 centimetrov visoko. Navadna smetlika je rastlina, ki jo poleti najdemo na travnikih ob robu gozdov, raste tudi na gričih, v svetlih gozdovih, grmovnatih predelih vse od nižin pa do 2000 metrov nadmorske višine. Nabiramo jo julija, avgusta in septembra.

V omleti, juhi in solati

Številne njene sestavine učinkujejo zdravilno: eterično olje, čreslovine, grenke snovi, aromatične smolnate snovi, saponin, vosek, sladkor, rudninske snovi. Smetliko uživamo v čaju, kot prašek, v omleti in juhi, vstavljamo jo v obkladek. Ima rahlo grenak okus, zato jo nekateri dodajajo tudi v solate.

Wikipedia
Wikipedia

Čaj za izpiranje oči

Čaj iz navadne smetlike pripravimo kot poparek ali zavretek in ga uporabimo za izpiranje oči, za obkladke ali kopeli za oči. Eno čajno žličko smetlike prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo pokrito stati od tri do pet minut, precedimo. Za izpiranje oči uporabljamo stalno sveže pripravljen čaj.
Uporabljamo ga pri vnetih, solzečih se in utrujenih očeh ter pri zdravljenju ječmena na vekah. Smetliki lahko primešamo še čaj kamilice, ognjiča, komarčka in žitne plavice.

Wikipedia

Opozorilo

Pri uporabi smetlike moramo paziti na količino in koncentracijo čaja, ker ima zelo močne učinke. Uporabljanje smetlike naj bo zmerno, saj lahko pri nepravilnem uživanju pride do zastrupitve. Znaki zastrupitve so duševna zmedenost, glavobol, zvečan očesni tlak, solzenje, srbeči, pordeli in otečeni robovi vek, moten vid, preobčutljivost za svetlobo, slabost, kihanje, siljenje na bruhanje, zobobol, zaprtje, kašelj, težko dihanje, nespečnost, siljenje na vodo in znojenje. Glikozid rinantin lahko povzroči zastrupitev v prevelikih odmerkih. Iz istih razlogov ni primerna za nosečnice in doječe matere.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta