Pasji trn prežene prehlad in gripo

Borut Cerkvenič
15.12.2019 02:27

Grmičasti navadni rakitovec priporočajo pri prehladnih obolenjih in gripi. Njegovo olje neguje kožo, ki je dolgo izpostavljena soncu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rakitovec je zelo odporna rastlina.
Wikipedia

Navadni rakitovec (Hippophae rhamnoides L.) spada v družino oljčičevk, po domače mu rečemo pasji trn. Lahko je drevo ali grm, ki zraste do višine deset metrov. Ima trnaste veje s srebrnkasto skorjo. Listi so ozki in podolgovati, dolgi so lahko od dva do osem centimetrov; so jajčasto suličasti, nameščeni na kratke peclje. Zgornja stran lista je sivo zelene barve, spodnja stran pa srebrno bele. Listi so poraščeni s kratkimi gostimi dlačicami. Ima drobne cvetove rumenkaste barve, ki so zraščeni v grozdasta socvetja. Poženejo spomladi v pazduhah dveletnih poganjkov. Jajčasti plodovi so lahko rumene, oranžne ali rdeče barve, v plodovih je ena peška jajčaste oblike, ki je zelo trda. Plodove nabiramo od septembra do novembra.

Wikipedia
Iz rakitovca lahko pripravimo odličen sok.
Mateja Reš
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta