Portulak - zakladnica vitaminov in mineralov

Borut Cerkvenič
29.12.2019 05:05

Navadni tolščak z nenavadnimi zdravilnimi lastnostmi. Med drugim znižuje krvni tlak in holesterol v krvi, izboljšuje krvni obtok, deluje protibolečinsko, blaži vnetja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Navadnemu tolščaku (Portulaca oleracea L.) po domače rečejo tudi bobolak, kurja noga, ostrožnek, retlak, portulak, tušnjak. Je enoletna rastlina, ki zraste v višino do 15 centimetrov, s pogosto rdečkastim steblom. Listi so bolj ali manj mesnati, premenjalni ali nasprotni, celi in s prilisti, ki lahko tvorijo dlačice ali opnaste luske; te ovijajo vse steblo in liste.
Cvetovi so razmeroma majhni in rumene barve, razen pri nekaterih vrtnih rastlinah; so zvezdasti, dvospolni in normalni iz dveh zelenih čašnih listov, petih prostih venčnih listov in prašnikov ter bolj ali manj nadrasle plodnice (iz treh ali petih zraslih plodnih listov). Vrat je običajno deljen. Plod je glavica, ki se odpira z dvema ali tremi loputami. Raste po vrtovih, njivah, poljih, ob hišah in poteh, najraje ima plodna tla. Raste kot plevel. Rastlina je razširjena po vsem svetu, že dolga stoletja jo gojijo v Indiji in na Bližnjem vzhodu, v 16. stoletju pa je postala zelo priljubljena tudi v Evropi.

Cveti rumeno
Wikipedia

Krepi imunski sistem

Pomaga pri prebavnih težavah, saj deluje protiglivično in protimikrobno, odpravlja gliste, spodbuja izločanje vode iz telesa. Koristen je pri težavah s kožo, pomaga pri psoriazi oziroma luskavici, odpravlja akne, izboljšuje elastičnost kože. Portulak preprečuje nastajanje strdkov v krvi, znižuje krvni tlak in holesterol v krvi, izboljšuje krvni obtok, deluje protibolečinsko, blaži vnetja. Raziskave so potrdile, da varuje pred prostimi radikali, ki povzročajo raka. Hkrati lajša posledice staranja, pomaga pri avtoimunskih boleznih in krepi celotni imunski sistem.

Wikipedia

Solata s portulakom in sadjem

Drobno narezano sadje je odlična kombinacija za solato iz portulaka. Potrebujemo dve breskvi (brez olupka), dve nektarini z olupkom, dve pesti portulakovih lističev, eno jedilno žlico lešnikovega olja, četrt čajne žličke sveže naribanih koriandrovih semen, osem orehov. Popražimo in grobo naribamo. Breskev in nektarino narežemo na tanke rezine in jih zložimo na krožnik v dva polkroga, lističe portulaka potrosimo na drugo stran krožnika, da dobimo obliko dvojnega kroga, pokapljamo z oljem in potresemo s koriandrom in naribanimi orehi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta