Statistika ne pokaže nič posebnega, zgodovina pa je neusmiljena: Glasbeniki se bojijo prekletih sedemindvajsetih

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
21.03.2021 04:40
Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse in mnogi drugi so umrli stari 27 let.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri člani kluba 27 na grafitu v Tel Avivu (od leve): Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Jean-Michel Basquiat, Kurt Cobain, Amy Winehouse in neznana oseba, verjetno avtoportret avtorja grafita Foto: Wikipedia
Wikipedia

Britanska pevka Amy Winehouse je menda večkrat izrazila strah, da bo umrla v 27. letu starosti. In prav to se je zgodilo. Letos, 23. julija, bo minilo deset let od njene smrti, s katero se je pridružila mitskemu klubu 27 (Forever 27 Club), ki združuje priljubljene glasbenike, umetnike, igralce in športnike, ki so umrli stari 27 let.

Mit je nastal konec 60-ih in v 70-ih letih, ko je v krajšem obdobju v tej starosti umrlo več znanih glasbenikov. Leta 1969 so na dnu njegovega bazena našli mrtvega Briana Jonesa, enega od ustanovnih članov Rolling Stonesov. Jones je imel že dolgo težave z mamili, zaradi njih je bil junija 1969 tudi prisiljen izstopiti iz skupine. Po izsledkih policije je bila smrt posledica utopitve pod vplivom alkohola in mamil, v zadnjem času pa so se pojavili novi dokazi, ki kažejo na to, da je morda umrl nasilne smrti.

Leto kasneje je v tej starosti umrl Alan Wilson, znan kot Blind Owl, vodja ameriške blues zasedbe Canned Heat, ki je leto prej nastopila na Woodstocku. Wilson, ki se je boril z duševnimi boleznimi in že poskusil narediti samomor, je septembra 1970 podlegel prevelikemu odmerku mamil. Le nekaj dni kasneje je umrl Jimi Hendrix, revolucionar rock'n'rolla kot umetnik in producent. Med spanjem se je zadušil z bruhanjem. Njegova prijateljica je trdila, da je Hendrix, uživalec trdih drog, ki je bil še posebej navdušen nad LSD-jem, pred spanjem vzel pest uspavalnih tablet in jih zalil z rdečim vinom. Manj kot tri tedne kasneje je odšla še Janis Joplin, pevka, ki je očarala s svojim blues vokalom in močno odrsko prezenco. Hkrati z njeno slavo je naraščala njena odvisnost od heroina in alkohola. Več poskusov odvajanja je bilo neuspešnih. Umrla je zaradi prevelikega odmerka heroina oktobra 1970.

Naslednje leto je umrl Jim Morrison, pevec in tekstopisec skupine The Doors. Že prej je imel težave zaradi alkohola, julija 1971 pa je umrl zaradi srčnega napada, ki ga je verjetno povzročil prevelik odmerek heroina. Menijo, da je preveliko količino heroina vzel pomotoma, ker naj bi ga bil zamenjal za kokain. Dve leti kasneje je zaradi notranjih krvavitev kot posledice ciroze in dolgoletne zasvojenosti z alkoholom umrl še Ron Pigpen McKernan, ustanovni član skupine Grateful Dead.

Smrti več 27-letnih glasbenikov med letoma 1969 in 1971 so privedle do nastanka kluba 27, v katerega so vključili še blues glasbenika Roberta Johnsona, ki je umrl že daljnega leta 1938. Že takrat so bile narejene tudi statistične študije, ki pa niso našle nobenega nenavadnega vzorca smrti glasbenikov v tej starosti.

Prekletstvo 27 let je bilo znova obujeno leta 1994, ko je umrl Kurt Cobain, ikona grunge scene in soustanovitelj skupine Nirvana, ki je bila v v začetku devetdesetih let na vrhuncu priljubljenosti. V središču pozornosti javnosti se je Cobain spopadal z duševnimi boleznimi, kroničnimi zdravstvenimi težavami in odvisnostjo od heroina. Aprila 1994 je storil samomor.

In 23. julija 2011 so v njenem londonskem stanovanju našli mrtvo Amy Winehouse, angleško kantavtorico, katere močan glas in edinstven slog sta ji prinesla prepoznavnost, številne nagrade in priznanja. Vendar se je že leta borila z zasvojenostjo z mamili in alkoholom. Njene težave so bile celo navdih za nekatere njene pesmi, predvsem uspešnico Rehab.

Smrt Amy Winehouse je bila povod za nove študije. Ena od njih, objavljena v British Medical Journal, je leta 2011 ugotovila, da je stopnja smrtnosti mladih glasbenikov dejansko višja kot pri preostalih mladih odraslih, vendar to tveganje ni omejeno na starost 27 let.

Tudi statistik z avstralske univerze v Queenslandu Adrian Barnett je s svojo raziskavo dokazal, da starost 27 let med glasbeniki v resnici ni "prekleta". Pod drobnogled je namreč vzel 1046 smrti glasbenikov, ki so se zgodile med letoma 1956 in 2007. Ugotovil je, da imajo 27-letni glasbeni zvezdniki enako tveganje za smrt kot tisti drugih starosti. Vendar pa je dodal, da glasbeniki največjo krizo, katere posledica je lahko tudi smrt, doživljajo ravno v svojih dvajsetih in tridesetih letih.

Ugibanja in teorije o vzrokih za tako zgodnje smrti in njihovih možnih povezavah ne pojenjajo. Charles R. Cross, biograf Hendrixa in Cobaina, je zapisal: "Število glasbenikov, ki so umrli pri 27 letih, je po vseh merilih resnično izjemno. Čeprav ljudje umirajo v vseh starostnih obdobjih, pa je pri glasbenikih značilni statistični vrh pri 27 letih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta