Sto devetdeset let stara čokoladna sladica: Edina prava ima dva sloja marmelade

Sašo Dravinec
02.07.2023 01:00

Filmska zgodba o nastanku priljubljene sacher torte, ki si jo je izmislil 16-letni vajenec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trst je dobil Kavarno Sacher.
Damjan Balbi

V začetku junija so končno odprli dolgo pričakovano kavarno Sacher v Trstu. Gre za prvo tovrstno poslovalnico legendarne hotelirsko-slaščičarske družine zunaj meja Avstrije. Trst je seveda logična izbira, saj je najbolj habsburško med vsemi mesti na obalah Jadranskega morja. Tržaški Sacher v Ulici Danteja Alighierija, ki si deli stavbo z blagovnico Coin, je razvnel tamkajšnjo javnost. Polemika, ali je 8,90 evra za rezino slavne torte preveč, je bila zaključena v nedeljo, ko so kavarno zaprli že popoldne, saj so prodali vse, kar je bilo na voljo.

Zgodba o nastanku priljubljene sacher torte je filmska. Ko je avstrijski državni kancler Klemens Wenzel von Metternich na vrhuncu svoje politične kariere leta 1832 priredil plemiško gala večerjo, je za pripravo sladice nastala zagata. Glavni slaščičar je zbolel, zaupanje pa je moral upravičiti komaj 16-letni vajenec Franz Sacher, ki mu je kancler menda zabičal, naj ga ne osmeši. Izdelal je čokoladno torto, ji dodal marelično marmelado in čokoladni preliv. Očitno je navdušil visoke goste in začel zgodovino najslavnejše dunajske sladice. Skozi kariero je sicer tržil svojo torto, a je njeno čast in slavo uveljavil njegov sin Eduard Sacher, ki je tudi odprl hotel tik ob takrat prav tako sveže zgrajeni dunajski operi. Sacher torta je postala zaščitni znak hotela.

Kavarna v Dantejevi ulici
Damjan Balbi

Sacher gre v svet

Sacherjeva vdova Anna je hotel preobrazila v ključno zbirališče dunajske smetane. Po težkih vojnih in povojnih časih, zlomu monarhije in slednjič smrti Anne Sacher je hotel po stečaju prešel v last družin Siller in Gürtler, zdaj pa skupino upravlja najmlajša generacija slednjih. Njihov osrednji hotel je še vedno dunajski, ki so ga v seriji prenov uredili v luksuzno rezidenco za številne premsachožne in slavne ob obisku Dunaja. Družina ima prav tako luksuzni resort še v Seefeldu na Tirolskem in hotel na obrežju reke Salzach, streljaj od parka Mirabell v Salzburgu. Z odprtjem tržaške kavarne v Ulici Danteja Alighierija konec prejšnjega tedna se Sacherjev avstrijski imperij na tak način prvič širi v svet, ki so ga s čokoladno torto, bodisi v obliki sladkih spominov ali pa v škatli, ki roma z Dunaja s pošto, že zdavnaj osvojili.

Tisoč tort na dan

V Sacherjevi slaščičarni na Dunaju spečejo prek 360.000 tort na leto, torej okroglo 1000 na dan. Tretjino jih prodajo v lastnih kavarnah, tretjino v trgovinah za na dom, tretjino pa razpošljejo po pošti. Omejeno serijo zapakirajo v lesene škatle, ki jih iz leta v leto oblikujejo znani avstrijski umetniki, zato ima torta - pravzaprav njena škatla - tudi umetniško in zbirateljsko vrednost.

V Trst torte vozijo trikrat na teden. V prvih dneh odprtja kavarne v središču mesta je bilo zanimanje velikansko, torte so konec tedna celo pošle, zato so kavarno v nedeljo predčasno zaprli. V kavarni s sto sedeži je bilo težko dobiti prosto mizo, a vse skupaj ni zaustavilo malomeščanske polemike o tem, ali je kos čokoladne torte z marelično marmelado res lahko vreden 8,90 evra, da se da v Trstu itak dobiti okusnejše sladice veliko ceneje in podobno. Kakor koli, v Trstu je mogoče sesti v dunajsko kavarno v rdečih odtenkih in naročiti originalno sacher torto.

Recept je v sefu

Kakšen je recept za original, je zavito v tančico skrivnosti, kot se spodobi za kultno sladico, je pa okrog naziva potekala tudi sodna bitka. Pred drugo svetovno vojno in stečajem podjetja je Eduard Sacher jr. delal pri še enem znamenitem dunajskem kavarnarju in slaščičarju, Demlu, kateremu je dovolil uporabo imena za torto. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je tako dolgo časa trajal sodni spor o pravici do uporabe imena in izvirnem receptu. Slednjič je leta 1965 prišlo do poravnave in salomonske rešitve: original sacher torta je iz hotela Sacher, Demlova pa se sme imenovati torta Eduarda Sacherja. Prva ima dva sloja marelične marmelade, pod glazuro in v sredini, Demlova pa zgolj pod glazuro. Sacher torta je seveda postrežena s stepeno sladko smetano in ob spremljavi kave ali penine. Dunajsko vzdušje pa si lahko pričarate tudi doma: torta po pošti stane od 48,50 evra naprej, odvisno od velikosti in pakiranja. Nekaj je treba prišteti še za poštnino.

Habsburški značaj Trsta

Prihod Sacherja v Trst je dober signal za mesto in priča tudi o skokovitem razvoju turizma v severnojadranskem biseru v zadnjih letih. Kavarna v Dantejevi ulici bo gotovo pomembna tarča turistov s potniških ladij, obenem pa utrjuje zgodovinski habsburški značaj Trsta, ki še vedno veje tako iz arhitekture kot iz gostinske ponudbe, bodisi v kavarnah bodisi v zgodovinskih lokalih, kjer klobase, kislo zelje in hren niso nobena redkost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta