Poletne osvežitve: Zunaj je vroče, znotraj pa led

Zora Štok Zora Štok
25.06.2023 03:20

Obilje sveže zelenjave in sadja nam olajša pripravo lahkotnih poletnih obrokov. Tudi brez sladkega ne gre in osvežilne sladice nas bodo v vse bolj vročih dneh prijetno ohladile. In še recept za poletno torto ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osvežilni poletni posladek - čokoladni sufle, sladoled in maline
Profimedia

Tudi koledarsko smo zakorakali v poletje. Zelo vroče naj bi bilo letošnje, tako vsaj napovedujejo. Še en razlog več, da so naše misli vse bolj usmerjene v osvežilne, hladne jedi in vse manj na stanje za štedilnikom in pripravo krepke hrane. Narava je v tem letnem času radodarna, sadja in zelenjave je na pretek, sprehod po tržnici poseben užitek in ob pogledu na ponudbo ideje za lahkotne poletne obroke kar prihajajo na dan. Za štedilnikom opravimo kar se da hitro, tudi če bo na mizi jed iz zgolj svežih sestavin, kot so različne solate ali na trakove narezana zelenjava z različnimi omakami na primer, ne bo nič narobe. Glavno je, da se po nepotrebnem ne potimo med cvrtjem, dušenjem, pečenjem, kuhanjem in kar je še postopkov med stanjem ob štedilniku. A če se že lotevamo tudi tega, se potrudimo, da bodo postopki čim krajši. Brbončice nam bodo itak hvaležne, če zelenjave ne bomo preveč zmehčali, meso izberemo takšno, ki ne potrebuje dolgotrajne toplotne obdelave. In ko je glavni obrok za nami, si nekoliko oddahnimo, potem pa si v toplem poletnem večeru privoščimo kakšno poletno sladico.

Sladoled

Začnimo s sladoledom, najbolj priljubljeno poletno osvežitvijo. Že sam po sebi je dober, a če ga doma še nekoliko dodelamo, bo užitek še večji. Tako lahko na primer vaniljev sladoled nekoliko zmehčamo, vanj naribamo lupino limete, na koncu dodamo še prepražene kokosove kosmiče in običajen sladoled se spremeni v pravo poslastico. Sploh če zraven dodamo še na maslu opečeno banano. V čokoladni ali lešnikov sladoled lahko dodamo prepražene in grobo zmlete lešnike, žlička instantne kave pa bo okus še izboljšala.

Ananas, poln zdravja
Profimedia

Tudi sladoledna torta je enostavna za pripravo, za povrh je idealno darilo za tiste, ki rojstni dan praznujejo poleti. Kombinacija okusov vanilje, maline in čokolade ja znana kot torta kneza Pücklerja. Malinov (ali jagodni), vaniljev in čokoladni sladoled nekoliko zmehčamo, toliko, da ga lahko z lopatko namažemo na podlago. Potem na tanko biskvitno podlago najprej namažemo malinov (ali jagodni) sladoled in damo pladenj v zamrzovalnik, da se podlaga toliko strdi, da lahko namažemo naslednjo plast. Najprej vaniljevo, potem še čokoladno. Na vrh lahko damo še tanko plast biskvita ali beljakovega testa in torto pustimo v zamrzovalniku, da se povsem strdi. Preden jo postrežemo, jo pustimo 15 minut na sobni temperaturi, da testo nekoliko odmrzne in se sladoled malo zmehča. Torto še okrasimo z lističi sveže mete, ob kos torte lahko damo na krožnik še malo stepene sladke smetane.

Sadje in piškoti

Za grižljaj velik poletni posladek lahko naredimo tudi krofe iz paljenega testa (kot za princeske), le da jih namesto s kremo nadevamo s sladoledom in obložimo s svežim sadjem, predvsem jagodičevjem. Maline so junija polnega okusa in pregrešno sladke in aromatične, tudi borovnice s svojo vijolično barvo kar kličejo, da si jih privoščimo, ribez je prav tako ravno prav zrel in že tudi sladek, le na robide in robene (križanec med malino in robido) potrebujejo še dva do tri tedne, da si jih bomo lahko privoščili. Ne pozabimo pa seveda na marelice, breskve in prve hruške, za popestritev pa dodajmo še kak kivi, ananas ali drugo tropsko sadje.

Poleg torte bo slavnostna poletna sladica tudi sladoled, ki ga damo na podlago iz piškotov ali biskvita in prekrijemo s snegom iz beljakov (dodamo lahko tudi malo kakava). Sladico damo v pečico, ogreto na 240 stopinj, da beljak po vrhu porjavi, in jo potem takoj postrežemo. Še bolj imenitna pa je lahko sladica, pripravljena iz mangovega in malinovega sorbeta. Na poljubno podlago (zdrobljeni keksi z maslom, biskvit, beljakovo testo, piškoti) damo eno plast sorbeta, premažemo z ribezovim želejem, čez žele damo sorbet iz druge vrste sadja in vse prekrijemo s stepenim beljakom, v katerega smo vtepli še sladkorni sirup. Okrašeno z malinami in ribezom ter kakšnim lističem mete bo ta sladica paša za oči, ne le užitek za brbončice.

Sladice v kozarcu

Veliko bolj enostavne in hitrejše za pripravo pa so poletne sladice v kozarcu. Izmenično zlagamo različno sadje, narezano na manjše koščke (sadje lahko na hitro tudi malo pokuhamo, da se zmehča, in ga potresemo s sladkorjem prahu), natrgane piškote, kekse ali biskvit, dodamo še kakšno semenje ali oreške, pa spet sadje. Tudi kreme na osnovi jogurta, skute ali kremnega sira, osvežene s sokom limone, pomaranče, grenivke ali limete, so vsestransko uporabne. Vanje lahko vmešamo različno sadje, a tudi med in marmelada ter malo cimeta ali kardamoma bodo nadgradili okus. Odišavljena z rožno vodo ali vodo iz cvetov pomaranče pa nas bo takšna sladica že popeljala na Bližnji vzhod.

Sadni sokovi so idealna poletna osvežitev.
Profimedia

Zgodnje poletje je tudi čas, ko se sladkamo s prvimi lubenicami. Hladne in sladke kar vabijo, da zagrizemo v sočno meso. A užitek si lahko še povečamo. Lubenico izdolbemo, meso narežemo na manjše koščke in jih zmešamo s kakšnim drugim sadjem (rdeče grozdje se izjemno lepo poda k lubenici), vrnemo vse skupaj v izdolbeno lubenico. Dodamo še kakšen sok (ali vino, penico, liker, če bomo jedli le odrasli), dobro ohladimo in se potem predamo užitku. Podobno lahko naredimo tudi z melono ali ananasom. Prerežemo ga po dolgem, izdolbemo, izberemo sadje različnih barv, ki ga lahko tudi mariniramo, potem pa postrežemo v izdolbeni polovici.

Osvežilne pijače

In na koncu še morda najpomembnejše v poletnem času - osvežilne pijače. Vsak zase ve, kaj ga najbolj odžeja. Pravila ni. Morda eno samo - ne pretiravajmo z alkoholom v vročih dneh, hitreje "prime" in zakaj bi si po nepotrebnem pokvarili dan. Večerni hlad je seveda druga zgodba, kakšna dobra mešana pijača bo vselej dobrodošla. Čez dan pa - nekateri prisegajo na "mehurčke", nekateri zgolj na vodo, morda z dodatkom katerega od citrusov ali pa z vejico mete in melise, spet drugi ne morejo brez sadnih sokov. Tudi mlačen ali hladen čaj, obogaten s sadjem, sokom ali zelišči, bo pravšnji za gašenje poletne žeje. In tu je seveda množica različnih mešanih sokov, ki si jih pripravimo sami. Lahko samo iz sadje, lahko iz sadja in zelenjave, napitkov je toliko, kot je tistih, ki jih pripravljajo. Obilje svežih sestavin nam ponuja številne možnosti, od navadnega korenčkova soka z jabolki do nekoliko bolj domišljenih kombinacij. A četudi v vodo namočimo le nekaj vejic mete z vrta, dodamo nekaj kapljic limoninega soka in kocke ledu, se svet ne bo nehal vrteti.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta