Božanske jagode: Od sladic do majskih solat s šparglji

Zora Štok Zora Štok
14.05.2023 02:30

S čokolado so že prava afrodizična sladica, s poprom ali balzamičnim kisom izziv za tiste, ki si upajo nekaj več, s šparglji pa nepogrešljive v majskih solatah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z belo in temno čokolado dobijo jagode novo preobleko.
Profimedia

Pozno spomladanski in poletni sadež, svež, sladek in slasten, za povrh pa še izjemno zdrav. Že od začetka maja nas jagode mamijo iz košaric, da zagrizemo vanje.Tako slastne so, da ne potrebujejo nobenega dodatka. A že samo potresene s sladkorjem si jih zaželimo še več, s stepeno sladko smetano so še boljše, če se igramo naprej in jih kombiniramo s čokolado, vaniljevo kremo, kremnimi siri in skuto, je užitek še večji. In ker se v kuhinji rdeča in zelena barva izjemno lepo skladata, dodamo jagodam kak list mete, ali pa jih kombiniramo v solatah - z listi mlade špinače in s šparglji na primer se izjemno lepo ujemajo.

A ne glede na lastnosti jagod, da jim zeleni ali rdeči poper ter malo balzamičnega kisa doda noto, ki se sklada s slanimi jedmi, jih še vedno najraje uporabljamo za sladice. In teh lahko z jagodami pripravimo toliko, kolikor domišljije imamo. In če kljub temu ne vemo, kaj bi si še izmislili, da bi v sočnih majhnih rdečih sadežih uživali, se malce sprehodimo po spletu - in vedno se bo našla še kakšna nova zamisel.

Jagode in čokolada
Profimedia

Jagodno-čokoladna torta

Toda če skušamo vedno pokusiti kaj novega, to ne pomeni, da pozabljamo na staro dobro klasiko. Kot je jagodno-čokoladna torta na primer. A že pri tej torti se lahko poigravamo z različnimi okusi in teksturami. Grenka, mlečna ali bela čokolada? Z dodatkom smetane ali brez nje? Rumen ali čokoladni biskvit, morda zgolj beljakovo testo, da bo torta lahka, čisto poletna? Če med plasti iz beljakovega testa namažemo rahlo in penasto čokoladno kremo, torej klasični francoski mousse, bo torta izjemnega okusa, ob tem pa ne preveč težka, kot bi bila, če bi uporabili na primer masleno ali pariško kremo (čokolado topimo v sladki smetani in potem stepemo). Izbira je vsekakor stvar okusa, a jagodno-čokoladna penasta torta je vredna vsake minute dela. Za torto s premerom 26 cm potrebujemo 45 dag temne čokolade (ali kuverture), 2 jajci plus dva rumenjaka in 6 dl sladke smetane. Čokolado stopimo. Vse štiri rumenjake penasto stepamo nad paro, ko je zmes svetla, posodo umaknemo iznad pare in stepamo, da se zmes ohladi. Iz beljakov stepemo sneg, stepemo tudi sladko smetano.

V stepene rumenjake postopoma vmešamo stopljeno čokolado, dodamo tretjino stepene smetane, razmešamo in potem dodamo preostalo smetano. Na koncu v kremo vmešamo še beljake, najprej eno tretjino, ko je krema lepo razmešana, pa dodamo še preostali sneg. Kremo nanesemo na plasti testa, v kremo vtisnemo na manjše kose narezane jagode, po vrhu pa torto okrasimo s polovicami jagod. In nikakor ne pozabimo na eno najbolj slavnih jagodnih tort - Pavlovo. Nežno beljakovo testo na sredini nadevamo z jagodami in okrasimo, potem pa se prepustimo užitku ob hrustljavi osnovi in svežini ter sladkosti zapeljivih rdečih sadežev.

Z vaniljevo kremo

Takoj za čokoladno jagodno torto je med najbolj priljubljenimi klasična jagodna torta z vaniljevo kremo. Nobenih drugih dodatkov takšna torta ne potrebuje, svežina jagod se bo lepo povezala s kremo, ki ne bo prekrila okusa jagod - in uživamo lahko v vsakem grižljaju. Še dodatek stepene smetane in okus bo popoln. A tudi če namesto kreme za nadev uporabimo zgolj sladko smetano, ki ji dodamo malo vaniljeve esence ali vaniljevega sladkorja in s tem nadevamo sočen, mehak in zračen biskvit, bodo brbončice prav tako uživale.

Sirovi torti dodajo še sladek spomladanski okus.
Profimedia

Če se želimo izogniti biskvitu ali drugim vrstam testa za torte, bomo jagode uporabili za kremno torto iz skute ali kremnega sira. Prednost teh je, da nam jih ni treba peči. Za podlago uporabimo piškote ali zdrobljene piškote, še posebej so v zadnjem času priljubljeni polnozrnati, ki jih zmešamo z maslom. Del jagod lahko drobno sesekljamo ali zmeljemo in zmešamo z izbranim sirom (mascarpone, philadelphia, abc in podobno) ali s skuto. Ne bo odveč dodatek stepene sladke smetane, tako bo krema bolj rahla, učvrstimo pa jo lahko s kakšnim listom želatine. Za preliv lahko jagode kuhamo s sadnim sokom, vinom in malo sladkorja - in ko se zgosti, prelijemo torto ali kolač. Kremne sire, smetano, zdrobljene piškote, žele iz jagod ali zgolj zmečkane sadeže lahko uporabimo tudi za jagodno sladico, ki jo postrežemo v kozarcih. Z dodatkom lističa mete na vrhu bo takšna sladica privlačna tudi na pogled. Jagode lahko uporabimo tudi v mafinih. Nekaj jih damo v testo, nekaj pa prihranimo za okras. Če jih mariniramo v sadnem soku (bezgov, metin), bo okus še boljši. Za osvežilno pijačo jagode in nekaj listov sveže mete zmečkamo in potem precedimo v vrč, dodamo sok dveh limon, na koščke narezane jagode in cele liste mete, dolijemo vodo in na koncu dodamo še nekaj kock ledu. Če dodamo še brizg bezgovega sirupa, bo osvežilna sadna pijača hitro izginila.

Bezgov sirup z jagodami

In če smo že pri kombinaciji bezga in jagod - vedno bolj priljubljen postaja sirup iz bezgovih cvetov z dodatkom jagod. Ker bo čez kak mesec bezeg že lepo cvetel, ni odveč recept zanj: 30 bezgovih cvetov namočimo v 2,5 l mlačnega sladkornega sirupa (dodamo mu citronko in nekaj rezin limone), dodamo 40 dag na rezine narezanih jagod in pokrijemo ter pustimo stati 72 ur. Vmes večkrat premešamo, tudi ni nič narobe, če se jagode med tem nekoliko zmečkajo. Sirup precedimo, cvetove in jagode seveda dobro ožamemo, in ga segrejemo do 70 stopinj. Nalijemo ga v steklenice, ki smo jih pred tem pustili v pečici 15 do 20 minut pri 110 stopinj Celzija, in dobro zapremo (najbolj zanesljivi so gumijasti zamaški). Steklenice prekrijemo z odejo in pustimo, da se sirup povsem ohladi, potem ga shranimo v temnem in hladnem prostoru. Nekaj sirupa lahko tudi zamrznemo v modelčkih za led in ga dodajamo čaju in različnim drugim napitkom. Če imamo na vrtu veliko mete, pripravimo metin sirup z jagodami, postopek je enak kot za bezgov sirup z jagodami.

Seveda pa lahko iz jagod pripravimo tudi odlično marmelado. Če imamo kruhomat, bo priprava zelo preprosta, aparat bo mešal namesto nas, sicer pa jo pripravimo po običajnem postopku. Jagode lahko tudi zamrznemo, a tudi če zamrznemo vsak sadež posebej in jih potem damo v škatlo ali vrečko, se bodo med tajanjem zmehčale in spustile veliko soka. Okusne sicer še bodo, a ne več tako lepe kot sveže.

Slastno iz kozarca.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta