Trenta: Kako je nastala Mlinarica

Zlodej, ki je vikarju v Trenti ukradel mašne bukve, se je na begu z vso močjo zabil v skalno steno in naredila se je velika jama. Iz te jame je začel teči potok Mlinarica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ogledamo si lahko le delček te umetnine narave.
Alenka Galun

Gospod vikar v Trenti je imel mašne bukve, ki bi se jih rad polastil zlodej, da bi copral z njimi. Enkrat je šel gospod v Kranjsko Goro in je naročil mežnarju, naj dobro pazi na mašne bukve. Mežnar pa je rad popil kakšen kozarček, zato mu je zlodej nastavil flaško ta močnega. Mežnar se je napil in zaspal, takrat pa se je priplazil zlodej in ukradel mašne bukve.
Ko se je gospod vikar vrnil, je takoj opazil, da manjkajo mašne bukve. Hitro je zbudil mežnarja, ki je povedal, da je najbrž zlodej ukradel bukve. Vikar je vzel žegnano vodo in tekel za zlodejem. Zlodej je videl, da ga vikar dohiteva, zato je spustil bukve, v strahu, da ga bo gospod poškropil z žegnano vodo.
Ko se je to zgodilo, se je zlodej z vso močjo zabil v skalno steno in naredila se je velika jama. Iz te jame je začel teči potok, ki mu pravimo Mlinarica.

V zlodejevih koritih

Zlodej - ali z drugimi izrazi hudič, peklenšček, parkelj - je v slovenskem ljudskem izročilu nasploh oseba, ki po nekem nerodnem naključju podira hribe, ustvarja naravna okna in se rad plazi po temačnih soteskah ter koritih. Tako je imel prste vmes tudi pri nastanku mogočnih korit, ki jih bomo obiskali.

Zlahka si predstavljamo, da je ljudska domišljija nastanek temačnih korit in dvigajočih se sten pripisala hudiču.
Boris Strmšek
Tožbarjevo znamenje

Izhodišče

Zaselek Pri cerkvi v Trenti. Dosežemo ga po cesti iz Bovca ali prek Vršiča. Parkiramo ob cesti na urejenem parkirišču.

Z vršiške ceste se pri spomeniku Juliusa Kugyja odcepi pešpot h koritom Mlinarice.
Igor Napast

Opis

S parkirišča gremo po brvi na desni breg reke, kjer se priključimo na Soško pot. Na pojasnjevalnih tablah lahko preberemo nekaj splošnih podatkov o Trenti in trentarskih fužinah. Zavijemo desno in gremo po prijetni gozdni stezi do vršiške ceste. Nadaljujemo kar po njej, dokler se pešpot ne odcepi h koritom Mlinarice. Po brvi prečkamo Sočo in že na poti do korit opazimo odcep k spomeniku Juliusa Kugyja; nadaljujemo h koritom. Z viseče brvi je čudovit razgled na temačna korita in dvigajoče se stene - zlahka si predstavljamo, zakaj je ljudska domišljija nastanek pripisala hudiču! Po ogledu se lahko vrnemo na izhodišče ali pa nadaljujemo do Kugyjevega spomenika. V tem primeru se vrnemo do razpotja in se po strmi gozdni poti povzpnemo na razgledno ploščad s spomenikom.
Vrnemo se po isti poti, tokrat seveda izpustimo ogled Mlinarice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta