Twitter kot resničnostni šov SDS

Marko Crnkovič
28.02.2021 03:00
Afera Kopriva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Afera Kopriva, ki jo je s svojega anonimnega ali po mnenju nekaterih lažnega profila na twitterju zakuhala poslanka SDS Alenka Jeraj, me zelo zabava. Gre za benigen, vendar tipičen tviteraški, tehnično identitetni spodrsljaj, ki privoščljivce - z mano vred - navdušuje kot zgovoren primer vedenja in ravnanja glavne vladne stranke na družbenih omrežjih.

Zmagovalna kombinacija

Do twitterja sem ambivalenten. Včasih se mi zdi izguba časa in za nameček še nesmiseln in poneumljajoč. Vedno bolj, seveda. V starih časih - pionirskih, da tako rečem - pred desetimi in več leti je bil twitter smart in fancy, skoraj pameten, vsekakor pa nekaj novega in svežega. Takrat še ni bil okupiran od brezdelnih in nepismenih kretenov, ki jih zabava in osmišlja, da ene ljudi zmerjajo, drugim pa v rit lezejo.

Dandanes pa je to državljanski, civilnodružbeni resničnostni šov. Kombinacija Kmetije, Tarče, Tednika in kviza Vem - čemur se na televizijah dosledno in uspešno, čeprav brez truda izogibam.

Spet drugič pa me twitter spravlja v dobro voljo. Tu in tam najdem kaj zabavnega ali zgovornega. Ta trivija pove veliko o ljudeh in družbi in daje misliti.

Blokiran blokator

Sam imam na twitterju ne več ne manj kot tri profile. Prvega kot Marko Crnkovič, drugega pa kot spletna revija Fokuspokus, ki jo urejam. Tretjega, skritega, nejavnega in anonimnega pa imam iz praktičnih razlogov. Mnogi me namreč blokirajo - vključno s predsednikom vlade -, jaz pa bi rad vseeno bil na tekočem z njihovimi tviti. Vsaj občasno in vsaj za nekatere.

Ah, da ne pozabim povedati, da tudi jaz rad blokiram. Trenutno število takih, s katerimi nočem imeti opravka niti na twitterju, znaša okrog dvesto.

Ker pa so nekateri blokatorji tako pametni (ali dosledni), da so blokirali tudi Fokuspokus, sem si moral omisliti še en profil, ki ga na noben način ne bo mogoče povezati z mano. Pod to identiteto sicer nisem objavil še ničesar. A kadarkoli se prijavim s tem accountom, me grabi blažja oblika paranoje, da ne bi po nerodnosti pritisnil kake tipke preveč in se alenka-jerajal.

Blamaga

Poslanka se je blamirala - a to se lahko zgodi vsakomur, ki ima na določenem omrežju več kot en profil. Trenutek raztresenosti je dovolj, da človek pod pravim imenom pomotoma objavi nekaj, kar je nameraval objaviti pod drugo, ne nujno skrito ali lažno, namerno zabrisano identiteto, ki z originalno osebo, da tako rečem, nima ali noče imeti zveze.

Morda je to zaslužena kazen. V resničnem življenju namreč ni mišljeno - ali vsaj ni pogosto -, da bi ljudje imeli več kot eno in edino identiteto.

Zdi se mi pa pretirano, da ne rečem za lase privlečeno zaradi tega modrovati na temo tako imenovanega astroturfinga.

Schadenfreude

Škodoželjnost slovenske liberalne veje twitterja, na kateri čivkajo tisti, ki jih desničarji imenujejo kulturni marksisti, do osmoljene poslanke pa ni samo človeška, temveč ima tudi utemeljene razloge.

Twitter je poln moških, ki se jim je na stara leta malo zmešalo in ki so v tej obliki mentalnega kratkočasja našli novo obliko politične in državljanske samorealizacije. Tak skrajen primer je penzionirani nekdanji urednik Avto Magazina, ki je bil pravkar obsojen na šest mesecev pogojno zaradi tvita, da so ilegalni migranti "drhal", ki jo je treba "pobiti" - "da bomo preživeli mi in naši potomci".

Pes in psica na policijo

Podoben model je notranji minister Hojs, ki je te dni na twitterju verbalno obračunal s tožilko, ki je zavrgla njegovo prijavo oziroma ovadbo človeka, ki je prav tam objavil, da je Hojs "pes, ki ga je treba likvidirat".

Sam mislim, da tako imenovane grožnje s smrtjo nimajo druge zveze z realnostjo, kot da pač dokazujejo, da je med nami veliko dezinhibiranih primitivcev, ki se pri takih izjavah niti ne skrivajo več nujno pod plaščem anonimnosti.

Za desničarje pa je to kronski argument za sprevrženost levičarjev. Tako zdaj Hojsu v bran širijo domislico neke tretje osebe, ki je za hec, kot nekak eksperiment objavil dobesedno isto "grožnjo", vendar Tanji Fajon. Predsednica SD je nasedla in ga prijavila, dotični pa je bil povabljen na policijsko postajo na zaslišanje.

Skratka: še preden je tožilstvo imelo priložnost zavreči ovadbo zoper grozilca Tanji Fajon, desničarji že delajo doktorate iz empirično dokazane sprevrženosti domnevno komunističnega krivosodja.

Pa recite, če si upate, da twitter ni resničnostni šov, ki ga najbolje obvlada SDS?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.