V precepu, ker je pred nami težka enačba. Je sploh rešljiva?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
10.01.2021 05:00
Cepi se, če ne, si cepec. Zakaj moramo pri vsaki stvari (dejanju) zganjati histerijo? Kakšna je to komunikacija, ki človeku potiska paličico v žrelo, še preden je odprl grlo? Aaaaa ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo cepiva dovolj za vse? In dovolj hitro?
Epa

Potem pa še te ankete in zgražanja, češ, kaj pa vam je, Slovenci - pol se vas ne bi cepilo?! Pa kaj ste vsi tu nori, idioti zaplankani? Razumem, da malemu otroku žugamo s prstom in mu vcepljamo v glavo, da "če si ne boš dvakrat na dan čistil zob tri minute, boš hitro ostal brez njih".

A z nujnostjo cepljenja nagovarjajo odrasle, ki so se v slabem letu dni pandemičnih šokov prenažrli vsega in si uničili živce. Ne potrebujejo nikogar, ki bi jih z gorjačo priganjal k cepljenju (pa ne drv) z infantilnimi spodbudami, "če se že nočeš cepiti zaradi sebe, se cepi vsaj zaradi drugih". A lahko malo umirite igro? Saj se bomo cepili, če bo cepivo pomagalo. In predvsem, če se bomo sploh lahko? Na osnovi Krekove matematike, da bi se nas moralo cepiti 1,2 milijona (zakaj pa ne 1,1 ali 1,3 milijona?!), in hitrosti/počasnosti dobave cepiva se bo zelo težko izšlo. Vzemimo 200 dni, v katerih bi morala biti Slovenija precepljena. Potemtakem bi morali na dan cepiti 12 tisoč ljudi (ker vsak mora dobiti dve dozi). Kolikor vem, nam gre sicer hitreje kot polžkom Francozom, a vseeno daleč prepočasi. Se mi zdi, da bomo prej dobili novo cepivo (zaradi izbruhov novih sevov), kot pa se nam bo uspelo precepiti zoper sedanji virus. Covid-19 ni gripa, verjamem, vem, zaupam (ker gripe itak zdaj ni več oziroma zanjo ne slišimo), in me je zato še bolj strah: jeseni je šlo 270 tisoč doz (brezplačnega) cepiva proti gripi, še preden si tlesknil s prsti. Nekaj deset tisoč dozic jim je še uspelo nabaviti in to je to za ta denar ... Za covid-19 potrebujemo 2,4 milijona doz, 2,4 milijona injiciranj in 1,2 milijona za to pripravljenih ljudi. Upam, da se enačba izide. A dvomim.

Ta teden je avstralski premier Scott Morrison dejal, da "ne bomo hiteli s cepljenjem" in "sprejemali nepotrebnih tveganj". Že prej pa je omenil, "da bo cepljenje v Veliki Britaniji, ZDA in drugod ponudilo Avstraliji več podatkov o varnosti cepiv, kot bi jih lahko klinična testiranja". Je zato cepec?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.